Karácsony kontra vizsgaidőszak

Karácsony kontra vizsgaidőszak

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Karácsony kontra vizsgaidőszak

Az ünnepek nem mindenkinek szólnak a felüdülésről és a pihenésről, a felsőoktatásban tanulóknak éppen ebben az időszakban kell számolniuk a komoly vizsgadrukkal. Nem mondhatjuk, hogy éppenséggel könnyű az ünnepi teendők közepén tanulni, de mikor célszerű vizsgázni?

Ünnepek előtti vizsgák előnyei

Ha van rá módod, mindenképpen azt javasoljuk, hogy tedd le a vizsgáidat az ünnepek előtt, ugyanis ennek a lehetőségnek van a legtöbb előnye.

Először is fontos, hogy ha túl nehéz az adott vizsga, akkor mindenképpen érdemes az első alkalomra jelentkezned, hogy még maradjon későbbi időpont, ha esetleg nem sikerülne a próbálkozás.

Másodsorban hatalmas könnyebbséget jelent, ha a tényleges karácsonyt már nyugodt szívvel tudod tölteni, nem kell azon aggódnod, hogy milyen komoly kihívás vár rád.

Sajnos ez elkerülhetetlenül ott lóg a levegőben, ha nem végzel időben, rányomhatja a bélyegét az ünnepekre, és jó eséllyel sokkal feszültebb leszel mindenkivel szemben, mint ahogy az ildomos lenne.

Hátrányok

A legalapvetőbb hátrány természetesen az, hogy gyakorlatilag a nullával lesz egyenlő a karácsonyi hangulatod.

Míg mások vásárra járnak, ajándékokat gyártanak és szereznek be, neked legfeljebb néhány lopott órád lesz, és akkor is megpróbálod villámgyorsan lezavarni az egészet.

Inkább internetről rendelsz, hogy gyors és hatékony lehess, de így érthető módon nem sok ünnepi hangulat ragad rád.

Jó eséllyel úgy fogod érezni, hogy semmire sem jut időd, és sajnos az is megeshet, hogy ha közvetlenül az ünnepek előtt mész vizsgázni, nehezen tudod majd átvenni a karácsonyi hangulatot.

A vizsgadrukk nem múlik el nyomtalanul, a legtöbb embernek kell néhány nap, amíg végre nem gyomorideggel és aggodalommal riad fel az éjszaka közepén.

Két ünnep közötti vizsgák előnyei

A legtöbb iskolában arra is van mód, hogy az ünnepek között vizsgázz, ami megkönnyíti az arányos elosztást.

Előfordulhat, hogy másként nem is tudsz végezni, mert vagy korlátozottak a lehetőségek, vagy olyan sok kihívás vár rád, hogy muszáj az ünnepek között is vizsgáznod.

Persze ennek a taktikának is van előnye, hiszen ha karácsony előtt nem sikerült végezned, akkor legalább a szilveszteri bulin alaposan kitombolhatod magadat

Pluszpont az is, hogy ha általában vitával, konfliktusokkal telik a sokadik családdal töltött nap, akkor így legalább kizökkenhetsz a mindennapokból.

Még ha nem is éppen a legkellemesebb programot használod fel a célra, a lényeg, hogy abszolút hivatalos indokkal mehetsz eltávra.

Hátrányok

Természetesen ennek a vizsgázási rendszernek is az a hátránya, hogy nagyon-nagyon hangulatromboló.

A karácsony mámora még ott van a levegőben, kicsit már a szilveszter is kacsingat, erre te ahelyett, hogy élveznéd a sokadik süteményt, készülhetsz a vizsgára.

Bár kivonhatod magadat a kötelező családi programokból, más a helyzet akkor, ha igazából lenne kedved közreműködni, de mardos a lelkiismereted.

Nem jó érzés félrevonulni tanulni, amikor mindenki lazít, nevetgél, pihen, és karácsonyi filmet bámul a társasozás közben.

Sanszos, hogy nem tudsz lazítani a nagybetűs ünnepeken, mert minden egyes örömteli pillanattal közelebb kerülnek a legkomolyabb stressz faktorok, a számonkérések.

Ünnepek utáni vizsgák előnyei

Karácsony és szilveszter után is van módod vizsgázni, aminek a legnagyobb előnye az, hogy csaknem teljesen gondtalanul élvezheted az ünnepeket.

Kedvedre járhatod a vásárokat, boltokat, van egy csomó időd a saját kezűleg elkészíthető ajándékok legyártására, és mindenből kiveheted a részedet az ünnepek során.

Ezen felül bármikor gond nélkül kimentheted magadat, az egész szezon alatt nyugodtan hivatkozhatsz a tanulásra, készülésre, ha szükséged van egy kis egyedüllétre. 

Másfajta előnyt is bezsebelhetsz: mivel az utolsó körben jelentkezel a vizsgákra, elkérheted a többiektől a feladatokat, így ha szerencséd van, célzottan és kevesebb tanulással készülhetsz a megmérettetésre.

Hátrányok

Sajnos az előny egyben hátrány is, elvégre, ha nem sikerül a halogatott vizsga, vagy nem azok a kérdések, amikre készültél, akkor sajnos jó eséllyel csúszni fogsz a tárggyal.

Márpedig ez nem egy esetben komoly anyagi érvágást is jelent, az egyéb hátrányok mellett.

Bár karácsonykor távolinak tűnik a január, ha szereted a maximumot hozni, sanszos, hogy nem tudsz teljesen ellazulni, pihenni, mindig ott fog motoszkálni a tanulás lehetősége a fejedben. 

Ráadásul, ha csoporttársaiddal töltöd az időt az ünnepek környékén, nyomasztó lehet, hogy ők már önfeledten buliznak, minden vizsgájukat letudták, miközben te még hozzá sem tudsz szólni a témához.

Egy szó, mint száz, a karácsonyi vizsgaidőszak senkinek sem a kedvence, de próbáld meg kihozni a helyzetből a maximumot, elvégre csak néhány év, és ez az egész dilemma nagyon távolinak fog tűnni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást