Párkapcsolat / Szerelem

Te is kapcsolatfüggő vagy? 5 tipp, hogyan legyél önállóbb

Te is kapcsolatfüggő vagy? 5 tipp, hogyan legyél önállóbb

A kapcsolatfüggőség egy alattomos kis démon, ami ott bujkál kettőtök között, láthatatlanul. Érzed, hogy valami nincs rendjén, hiszen a boldogságodat a partneredtől eredezteted, és nélküle eluralkodik rajtad az elhagyatottság. De miért probléma, hogy mellette mindig életvidám vagyok – kérdezhetnéd. Nem erről szól egy kapcsolat? A jókedveddel nincs semmi gond, csupán a ténnyel, hogy nélküle viszont minden derű odavész.

Mi nők olyan elvárásokat támasztunk, amit sok férfi nem tud teljesíteni. Ha azonban ezek a „feltételek” társfüggőséggel is párosulnak, teljesen elvesztheted az irányítást az életed és a kapcsolatod fölött. Miért nem vagy boldog, ha a párod nincs veled? Miért nem tudsz magaddal mit kezdeni nélküle? Miért nem fejlődik a kapcsolatotok annak ellenére, hogy már évek óta együtt vagytok? Ehhez hasonló kérdésekre fogsz választ kapni a cikkben, és természetesen a megoldás sem marad el.

Játssz kérdezz-felek játékot önmagaddal!

Az első lépés, hogy átgondolod a nehézségeket, és felteszed a megfelelő kérdéseket magadnak. Igen, magadnak! Hiszen te vagy az, aki nem tud boldogulni a párja nélkül. Te vagy, akinek kell a közelsége, kell a bizonyosság, hogy ő téged mindennél jobban, szívből és igazán szeret. Nem a maga módján, hanem ahogy te elvárod.

Te vagy az, aki megragadtál egy személyiségfejlődési szinten, és emiatt a kapcsolatotok sem fejlődött. Aztán kétségbe vagy esve, és nem érted mi a baj. Miért vagy sok, mikor csak egy kis szeretetre vágysz? A megannyi nyugtalanító érzés és a közös fejlődés hiánya abból fakad, hogy egyénként is képtelenek vagytok rá. Ennek pedig az oka, hogy rátelepedtél a partneredre, és nem együtt működtetek az évek alatt, nem együtt léteztetek a kapcsolatban, hanem gyakorlatilag egy emberként.

Mi ezzel a gond? Hogy nem egymást átölelve, két-két lábbal állva a földön olvadtatok össze, hanem egymás hátán, egymásra dőlve, elnyomva a másikat. Egy párkapcsolatnak az a lényege, hogy rálelsz a másik feledre. Sokkal könnyebb minden, ha van valaki, akire mindig számíthatsz. Ha már ketten vagytok, nem egyedül kell harcolnod, és ez csodálatos.

Ám, ha a függéssel elnyomod a köteléket, akkor a szerelemnek és az örömnek is gátat szabsz. Néhány további kérdés, amivel érdemes foglalkoznod: Nélküle is boldogulsz? Nélküle is feltalálod magad? Nélküle is vannak céljaid? Nélküle is van életed?

Írd le a céljaidat!

A következő lépés, hogy írj fel minimum tíz kisebb és öt nagyobb célt. Ez az alsó határ! Ha beindultál – és remélem, hogy így lesz -, akkor írogasd addig, amíg csak bírod.

Nagyon fontos, hogy ezek a te egyéni céljaid legyenek, és ne keveredjen bele közös cél – semmi olyan, ami a párodhoz kapcsolódik.

Pont azon fáradozol, hogy leállj a függéssel, és átlendülj a “nélküle semminek sincs értelme” határon a “nélküle is van értelme az életnek” felé.

Amíg azt érzed, ha nem lenne az életed része, nem tudnál mit kezdeni magaddal, nem tudnál miért küzdeni, addig a függetlenség csak egy vágyálom, egy illúzió számodra.

Kezdj bele egy állandó tevékenységbe!

Rendkívül sokat tud segíteni, ha lefoglalod magad. Nem kell mindig a telefont lesni, azon aggódni, mikor hív, mikor ír. Neki is van élete, ő is képes nélküled levegőt venni, legyél képes rá te is!

A világ hatalmas, a lehetőségek végtelenek, szóval vágj bele! Csinálj valamit, amit eddig még nem; kezdj el festeni, menj el lovagolni, túrázz, fuss, ússz, jógázz, kezdj el nyelvet tanulni, utazz, írj!

Lépj ki a mindennapok bűvköréből, a függőséged fala mögül, és kezdj el élni. Egyedül is menni fog!

Csinálj magadnak programokat, de…!

Kapcsolatfüggőként meg kell tapasztalnod, hogy egyedül is képes vagy bármire. Szervezz magadnak programokat, utazz el, vagy csinálj bármit, mindenképp legyen benne kihívás.

Korábban nem mertél elutazni egyedül vagy a barátaiddal, mert a párod nem tartott veled? Szuper, akkor itt az ideje, hogy megtedd! Minél nagyobb az erőpróba, annál inkább és annál hamarabb fogsz rájönni arra, hogy önálló és megállíthatatlan vagy.

Ezen a ponton végre elkezdesz fellélegezni, és lemászol a párod hátáról, ahol eddig olyan kényelmesen ücsörögtél. Neki is megkönnyebbülés lesz, de elhiheted, hogy neked is!

Élvezd az önállóságod!

Bármibe kezdesz is bele egymagad, élvezd! Ne azon tépelődj, hogy a párod nincs veled, és ez milyen rossz. Gondolj arra, hogy szólóban is jól tudod érezni magad, és többé nem szükséges az ő jelenléte ahhoz, hogy homlokon csókoljon a boldogság. Persze ez nem azt jelenti, hogy elkezded őt hanyagolni, egyszerűen élvezni kezded a külön töltött időt.

Egyedül is teljes vagy, egy szabad individuum, aki megérdemli, hogy éljen. Abban a pillanatban, amikor elkezdesz felszabadulni, ragadd magadhoz ezt a féktelen érzést, és hagyd, hogy végigszáguldjon a testeden!

Összpontosíts erre a néhány különleges másodpercre, és légy büszke magadra! Élvezd, hogy egyéniség vagy, aki magabiztos és erős. Sokat fogsz fejlődni, sokat fog dobni a személyiségeden egy ilyen élmény, mert amikor megszabadulsz a függőségtől, bizonyos elvárások is elhalványulnak, és a lelked végre fellélegzik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást