Nem biztos, hogy a férjed rontja el: 6 jel, hogy te hibázol a kapcsolatodban

Nem biztos, hogy a férjed rontja el: 6 jel, hogy te hibázol a kapcsolatodban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Nem biztos, hogy a férjed rontja el: 6 jel, hogy te hibázol a kapcsolatodban

Általában nem érezzük a saját változásainkat, legalábbis nem akkor, amikor az átmenet zajlik. Persze, vannak kivételek és időnként feltűnhet, hogy új úton haladsz, de ténylegesen csak akkor realizálod az átalakulásodat, amikor az már megszokottá, a mindennapjaid részévé válik.

Jó példa erre a fogyás: amikor elkezded leadni a felesleget, egyre jobban érzed magadat, mások is megdicsérnek, el is fogadod a bókokat. De belül nem vagy boldog, lelkileg még nem érkeztél meg – ez nem is fog változni addig, amíg a kívánt súlyt el nem éred, vagy végre elégedett nem leszel azzal, amit a tükörben látsz.

Valahogy így van ez a párkapcsolatokkal is: a partnered már régóta érzi, látja rajtad a változást, de te csak akkor fogadod el a véleményét, amikor magad is észreveszed azt.

A sűrűsödő ellentétek, a gyakoribb viták során tehát nem feltétlenül arra kell gondolnod, hogy a másik feled ront el mindent, valószínűleg te sem vagy hibátlan. Erre utal az alábbi, hat jel is:

Nem vagy elégedett magaddal

Közhelynek hangzik, de igaz, hogy minél elégedettebb vagy magaddal, annál nagyobb és teljesebb szeretetet tudsz adni a partnerednek. Ha állandóan önbizalom-hiánnyal küszködsz, akkor azzal megágyazol számos problémának: a féltékenységnek, az aggodalomnak, a pesszimista hangulatnak, a bizonytalanságnak. Ezek óhatatlanul is kihatnak az életedre, a mindennapjaidra, ezáltal pedig a párkapcsolatodra is. 

Folyton megsértődsz

Érzelmileg nagyon kimerítő (neked is, de a partnerednek főleg), ha vita után elzárkózol és nem vagy hajlandó kommunikálni. Ha nem tudsz fátylat borítani a történekre, hanem állandóan felemlegeted őket, továbbá elvárod a hízelgést, az esdeklést a másik feledtől, akkor azzal nagyon megnehezíted a mindennapjaitokat.

A nézeteltérések rendben vannak, az is, hogy elvonultok és gondolkoztok a megbeszélteken, de az már nem oké, ha hosszú órákon, napokon át duzzogsz. Ezzel nem csak a partneredet bünteted, magadat, és ezáltal a párkapcsolatodat egyaránt. 

A párkapcsolati problémák gyakori jelei
nd3000/depositphotos.com

Nem egyenlő arányban vállaljátok a terheket

A jó kapcsolat egyik ismérve, hogy az összes feladaton, terhen megosztoztok. Igaz, nem lehet ezt minden területen és minden élethelyzetben tökéletesen betartani, de a lényeg a másik segítése.

Ennek létjogosultságát már számos kutatás alátámasztotta és mindegyik azt az eredményt mutatta, hogy a kapcsolatok és a szexuális élet is annál jobb, minél inkább megosztoznak a terheiken a felek. Ide egyébként nem csak olyan tényezők tartoznak, mint a pénzkeresés, hanem a házimunka, a gyermekek ellátása, a szabadidő beosztása, a programok szervezése, és így tovább.

Nem ismered el a hibáidat

Makacsság, büszkeség, önhittség? Ezek fontosak, de nem akkor, amikor konfliktuskezelésről van szó egy párkapcsolatban. Rossz dolog, ha nem egységként, hanem külön álló részekként tekintesz magatokra, ez nem fogja előre vinni a kapcsolatotokat.

Muszáj, hogy felelősséget vállalj a hibáidért, és ugyanígy tegyen a partnered, ellenkező esetben sosem fog köztetek megoldás születni semmire. Ahelyett, hogy arra összpontosítanátok, kinek van igaza, fontosabb arra koncentrálnotok, miként oldhatjátok meg a problémát. 

Eleve azt feltételezed, hogy a hiba rajtad kívül áll

Nem kell, hogy mindig mindenért magadat okold, de el kell fogadnod, hogy mindenki hibázik a párkapcsolatában. Márpedig, ha eleve azt feltételezed, hogy a hiba rajtad kívül áll, akkor azzal távolról sem segíted elő a probléma megoldását.

Érdekes az emberi természet, de amikor gördülékeny a párkapcsolat, minden stimmel, akkor nem gondoljuk azt, hogy ez csak és kizárólag nekünk köszönhető. Elismerjük, hogy most a másik is odateszi magát.

Ilyenkor nyilvánvalónak érezzük, hogy az összedolgozás, a közös munka az, ami idáig vezetett. Aztán, amikor jön egy hullámvölgy, már kevesen érzik úgy, valóban elszúrtak valamit, egyszerűbb a másikra kivetíteni a probléma forrását. Pedig, ahogy a dolgok jóra fordulásához két ember kell, úgy mindkettőtök felelőssége az is, hogy a felmerülő gondokat kezeljétek. 

Párkapcsolati problémák oka
NewAfrica/istockphoto.com

A legrosszabbat gondolod a szerelmedről

Nincs is más, amivel jobban meg tudnánk ágyazni egy kiadós vitának, mintha nem a legjobbat feltételezzük a szerelmünkről. Ennek ellenére nagyon sokan elkövetik ezt a hibát, és gyakorlatilag ugrásra készen várják, mivel próbálja a másik megforgatni bennünk a tőrt.

Leszámítva a bántalmazó kapcsolatokat (amiknek eleve nincs érdembeli jövőjük), a partnereknek nem szándékuk az, hogy oda szúrjanak, ahol a legjobban fáj. A többség nem akarja direkt megbántani a másikat, a sértésnek, sokkal inkább figyelmetlenség, meggondolatlanság, vagy éppen düh van a háttérben. Felesleges szinte várni ezeket az elszólásokat, sokkal célravezetőbb helyén kezelni őket és szemet hunyni felettük.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást