A japánok szerint mázli, ha kicsi a lakásod – most azt is megtudhatod, miért

A japánok szerint mázli, ha kicsi a lakásod – most azt is megtudhatod, miért

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A japánok szerint mázli, ha kicsi a lakásod – most azt is megtudhatod, miért

Hazánkban és persze sok más országban is még jellemzően státuszszimbólumnak számítanak a tulajdonok: a minél hatalmasabb otthon és a méregdrága kocsi jóformán elengedhetetlen, ha szeretnénk megmutatni, hogy vagyunk valakik.

Azonban olyan országok is akadnak, ahol a nagy otthon egyáltalán nem mérvadó sőt: a kis lakás az, ami egyértelműen a jólét, a boldogság szimbóluma. De vajon miért?

Ezért mázli, ha kicsi a lakásod

A keleti országok, különösen a metropoliszok annyira túlzsúfoltak, hogy eleve nagyon kevesen engedhetik meg maguknak a nagyobb alapterületű otthont. Sokan csak egy-egy szobát, vagy éppen ágyat tudnak bérelni, a vásárlás valóban a kiváltságosak érdeme. Alighanem ez is sokat számít a japánok otthon-kérdésének a megítélésben, hiszen a kicsi otthon is jóval több, mint egy ágy valamelyik eldugott diákszállón.

Azonban ennél sokkal felemelőbb oka is van annak, hogy a kisebb lakás a boldogság szimbóluma lett: a japánok úgy tartják, hogy az élet odakinn zajlik, és nem a négy fal között kell tengetnünk a mindennapjainkat.

Megítélésük szerint, akinek kiemelkedően fontos, hogy hatalmas otthona legyen, az minden bizonnyal sokkal több időt szeretne a házában tölteni, mint az egészséges, vagy éppen követendő példa lehetne, ráadásul egy csomó izgalmas dologról lemarad pusztán azért, mert nem mozdul ki otthonról.

Amiért a kisebb otthon erény

Más is szól a kisebb otthon mellett: aki beéri a kevesebbel, annak kevesebbet is kell gürcölnie. Mindannyian pénzért, a megélhetésért dolgozunk, de való igaz, hogy időt nem tudunk venni magunknak. Óhatatlan, hogy életünk nagy része munkával teljen el, de ha képesek vagyunk lejjebb adni az igényeinkből, a vágyainkból, akkor sokkal gondtalanabb, kevésbé görcsös életet élhetünk.

Az otthon mérete jellemző módon olyasvalami, amiből igazán könnyű engedni: a japánok szerint, ha van hol aludnunk, tisztálkodnunk és esetleg még az ebédünket is meg tudjuk melegíteni, akkor az már több is, mint elég.

Ebből a szemszögből vizsgálva a kérdést, valóban teljesen értelmetlen dolog halmozni a gyakran több százezer, több millió forintot érő négyzetmétereket. Arról nem is beszélve, hogy a nagy otthont nem csak megvenni kell, hanem bizony fenntartani is, ami ugyancsak rengeteg extra munkát és időt igényel.

Máshogy is spórolhatsz időt

Ha nem olyan nagy a lakásod, akkor kevesebb időt kell rászánnod a karbantartására. Ez elsősorban megnyilvánul abban, hogy egy kisebb alapterületű házban már eleve rövidebb idő alatt végzel a szokásos rendrakással, takarítással. Azonban hosszútávon is sokat kamatozik, hiszen egy nagy házat jóval több pénz fenntartani: a fűtés, vagy akár a festés, az elkerülhetetlen modernizálás óhatatlanul is sokkal többe fog kerülni.

Az ehhez szükséges pénzt elő kell teremteni, amihez bizony munka, és így idő kell: a japánok szerint sokkal boldogabb az, aki beéri kevesebbel, hiszen azok az emberek, akik hajlandóak engedni a vágyaikból, a legdrágább kincset, az időt kapják ajándékul.

A kevesebb most is több

A japánok szerint nem szerencsés sőt, kifejezetten káros, ha túl sok dologhoz, tárgyhoz ragaszkodunk. Nagyon helyes az a meglátás, miszerint annál szabadabbak vagyunk, minél kevesebb holmink van: annál kevésbé ragaszkodunk a – sokszor valóban teljesen felesleges – tárgyakhoz, minél kevesebbet költöttünk rájuk. Rengetegen halmozzák a dekorációkat, a ruhákat, olyan tárgyakat, amik nélkül ugyancsak tökéletesen boldogok lennének.

A túlfogyasztás korunk nagy problémája és már mi is kárát látjuk, nem beszélve az elkövetkezendő generációkról.

A japánok ennek a gondnak mennek elébe: nincs értelme olyan holmikra költeni, olyan igényeket kielégíteni, amik semmilyen szinten nem szolgálják az előrejutásunkat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást