Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

A japánok szerint mázli, ha kicsi a lakásod – most azt is megtudhatod, miért

Hazánkban és persze sok más országban is még jellemzően státuszszimbólumnak számítanak a tulajdonok: a minél hatalmasabb otthon és a méregdrága kocsi jóformán elengedhetetlen, ha szeretnénk megmutatni, hogy vagyunk valakik.

Azonban olyan országok is akadnak, ahol a nagy otthon egyáltalán nem mérvadó sőt: a kis lakás az, ami egyértelműen a jólét, a boldogság szimbóluma. De vajon miért?

Ezért mázli, ha kicsi a lakásod

A keleti országok, különösen a metropoliszok annyira túlzsúfoltak, hogy eleve nagyon kevesen engedhetik meg maguknak a nagyobb alapterületű otthont. Sokan csak egy-egy szobát, vagy éppen ágyat tudnak bérelni, a vásárlás valóban a kiváltságosak érdeme. Alighanem ez is sokat számít a japánok otthon-kérdésének a megítélésben, hiszen a kicsi otthon is jóval több, mint egy ágy valamelyik eldugott diákszállón.

Azonban ennél sokkal felemelőbb oka is van annak, hogy a kisebb lakás a boldogság szimbóluma lett: a japánok úgy tartják, hogy az élet odakinn zajlik, és nem a négy fal között kell tengetnünk a mindennapjainkat.

Megítélésük szerint, akinek kiemelkedően fontos, hogy hatalmas otthona legyen, az minden bizonnyal sokkal több időt szeretne a házában tölteni, mint az egészséges, vagy éppen követendő példa lehetne, ráadásul egy csomó izgalmas dologról lemarad pusztán azért, mert nem mozdul ki otthonról.

Olvastad már?  Az olcsó az új lakberendezési trend: így követheted te is!

Amiért a kisebb otthon erény

Más is szól a kisebb otthon mellett: aki beéri a kevesebbel, annak kevesebbet is kell gürcölnie. Mindannyian pénzért, a megélhetésért dolgozunk, de való igaz, hogy időt nem tudunk venni magunknak. Óhatatlan, hogy életünk nagy része munkával teljen el, de ha képesek vagyunk lejjebb adni az igényeinkből, a vágyainkból, akkor sokkal gondtalanabb, kevésbé görcsös életet élhetünk.

Az otthon mérete jellemző módon olyasvalami, amiből igazán könnyű engedni: a japánok szerint, ha van hol aludnunk, tisztálkodnunk és esetleg még az ebédünket is meg tudjuk melegíteni, akkor az már több is, mint elég.

Ebből a szemszögből vizsgálva a kérdést, valóban teljesen értelmetlen dolog halmozni a gyakran több százezer, több millió forintot érő négyzetmétereket. Arról nem is beszélve, hogy a nagy otthont nem csak megvenni kell, hanem bizony fenntartani is, ami ugyancsak rengeteg extra munkát és időt igényel.

Máshogy is spórolhatsz időt

Ha nem olyan nagy a lakásod, akkor kevesebb időt kell rászánnod a karbantartására. Ez elsősorban megnyilvánul abban, hogy egy kisebb alapterületű házban már eleve rövidebb idő alatt végzel a szokásos rendrakással, takarítással. Azonban hosszútávon is sokat kamatozik, hiszen egy nagy házat jóval több pénz fenntartani: a fűtés, vagy akár a festés, az elkerülhetetlen modernizálás óhatatlanul is sokkal többe fog kerülni.

Olvastad már?  Színstratégia: így kombináld a színeket az otthonodban

Az ehhez szükséges pénzt elő kell teremteni, amihez bizony munka, és így idő kell: a japánok szerint sokkal boldogabb az, aki beéri kevesebbel, hiszen azok az emberek, akik hajlandóak engedni a vágyaikból, a legdrágább kincset, az időt kapják ajándékul.

A kevesebb most is több

A japánok szerint nem szerencsés sőt, kifejezetten káros, ha túl sok dologhoz, tárgyhoz ragaszkodunk. Nagyon helyes az a meglátás, miszerint annál szabadabbak vagyunk, minél kevesebb holmink van: annál kevésbé ragaszkodunk a – sokszor valóban teljesen felesleges – tárgyakhoz, minél kevesebbet költöttünk rájuk. Rengetegen halmozzák a dekorációkat, a ruhákat, olyan tárgyakat, amik nélkül ugyancsak tökéletesen boldogok lennének.

A túlfogyasztás korunk nagy problémája és már mi is kárát látjuk, nem beszélve az elkövetkezendő generációkról.

A japánok ennek a gondnak mennek elébe: nincs értelme olyan holmikra költeni, olyan igényeket kielégíteni, amik semmilyen szinten nem szolgálják az előrejutásunkat.