A hosszú élet titka: ezért élnek olyan sokáig a japánok

A hosszú élet titka: ezért élnek olyan sokáig a japánok

Címlap / Életmód / Lélek / A hosszú élet titka: ezért élnek olyan sokáig a japánok

Tudtad, hogy a világon a japánok várható élettartama az egyik legmagasabb? Annak ellenére, hogy nagyon gyors és rohanó náluk a gazdaság növekedése, az életüket képesek lassan, átgondoltan, tudatosan élni, így folyamatosan javul az életminőségük. Lássuk, mi ennek az oka.

A japánok életfilozófiája 

A japánok életfilozófiája szerint az életben három fontos pillér van, amelyre az egésznek épülnie kell, és amire az ember támaszkodik. Az első a helyes táplálkozás, a második a lelki egyensúly, a harmadik pedig a mozgás.

  1. Helyes táplálkozás

A japán a Föls egyik olyan nemzete, ahol az elhízás nagyon ritka, 3-4% (nálunk a felnőtt lakosság harmada elhízott). Ehhez az is hozzájárul, hogy a japánok több mint 30%-kal kevesebb kalóriát visznek be, mint a nyugati emberek. Természetesen az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége és minősége is nagyon fontos: sok halat, tengeri hínárt és más tenger gyümölcsét esznek, ami nagy mértékben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A hínár segíti a pajzsmirigy helyes működését, mivel nagy mennyiségben tartalmaz jódot és káliumot is. A japán étrend bővelkedik friss zöldségekben is, valamint nagyon sok zöld teát isznak, ami a daganatok kialakulásának esélyét csökkenti. Nagy mennyiségű rizst esznek, valamint szóját és szójakészítményeket is. Kevés húst fogyasztanak, és főleg sertéshúst

  1. Lelki egyensúly

A japánok szerint az egészség nemcsak a fizikai, hanem a lelki egyensúlyon, a lelki jólléten is múlik. Fontosnak tartják a belső békét, aminek minden nap időt és energiát szentelnek. Ugyanígy a hagyományaiknak is nagy szerepe van az életükben. A test, az elme és az érzelmek közti egyensúly fenntartására törekednek. A pihenés és az élet élvezete ugyanúgy hozzátartozik a mindennapjaikhoz, mint az aktivitás.

  1. Mozgás, sport

Séta, gyaloglás… ezt a mozgásformát minden japán beépíti az életébe. Képesek minden nap akár órákig is sétálni, ami nagyon sokat hozzátesz a jóllétükhöz, mivel akár évekkel is meghosszabbíthatja az életüket. A japán parkokban láthatunk Tai-Chiző embereket, időseket és fiatalokat egyaránt. Ez a sport a mozgás-légzés dinamikán alapszik, ami olyan elmélyülést tesz lehetővé, ami befolyásolhatja a közérzetünket.

TommL/istockphoto.com

Gazdasági növekedés és jólét

A megfontolt vezetés és a japánok szorgalma olyan gazdasági növekedéshez vezetett, ami növelte az emberek jólétét, ezzel párhuzamosan pedig meghosszabbította a várható élettartamot. A napi teendőik elvégzése után van idejük pihenni, feltöltődni, élvezni az életet.

Vigyáznak a környezetükre, az iparosodás ellenére igyekeznek nem szennyezni azt. Ez pedig azt jelenti, hogy egészséges alapanyagokhoz jutnak hozzá. Az egészségügyet folyamatosan fejlesztik, ami szintén hozzájárul a hosszú élet megtartásához. 

A második világháború után jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az egészségügyben, szigorúbban kezdtek ügyelni a higiéniára, védőoltási rendszert alakítottak ki, ezzel visszaszorították a gyermekkori halálozások számát.

Nem félnek az orvostól, ami nagyon nagy szó! Minden évben komoly szűrővizsgálatokon vesznek részt mind a nők, mind a férfiak. Nagy hangsúlyt fektetnek a felvilágosításra, amivel felhívják a figyelmet a vérnyomásmérés fontosságára, a sófogyasztás csökkentésére. Ezek a kampányok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szigetországban az agyvérzés és a stroke száma csökken.

TommL/istockphoto.com

Gazdasági problémák és öngyilkosságok

Annak ellenére, hogy figyelnek az egészségükre, szűrésekre járnak, még mindig nagyon magas a dohányos férfiak aránya. Ez növeli a szív-érrendszeri betegek számát. Japánban a lakosság közel 30%-a 65 év feletti. Ez komoly problémát okoz az államnak. A gazdasági problémák oda vezettek, hogy Japánban igen magas az öngyilkosságok száma, évente közel 30 ezer japán önkezével vet véget az életének. 

A problémák ellenére még mindig Japán az egyik olyan ország a Földön, ahol nagyon magas a várható életkor. Te is bevezetheted az életedbe azt a három fontos pillért, ami hozzásegíti a japán embereket a hosszú, boldog élethez. Táplálkozz egészségesen, figyelj a lelki egyensúlyodra, és mozogj valamit, ami örömöt okoz!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!