Otthon / Szórakozás

Ikigai, a boldogság kulcsa – találd meg életed értelmét a japánok szemléletmódjával

Ikigai, a boldogság kulcsa – találd meg életed értelmét a japánok szemléletmódjával

Japán egyike azon országoknak, ahol a legmagasabb a várható élettartam. A hosszú élet titkát számos okkal magyarázzák – egyrészt az emberek egészségesen, változatosan étkeznek és a testmozgást sem hanyagolják el, ugyanakkor az ikigaiuk megtalálásával kiegyensúlyozottabbak és vidámabbak lesznek. Most eláruljuk, mit is jelent ez pontosan, és te hogyan fedezheted fel a sajátodat!

A hosszú élet titkát nem csupán a stresszmentes életmódban kell keresni. A feszültség szinte kiiktathatatlan, és ha ismered a japánok munkamániáját, utazási körülményeit, biztosan tudod, hogy stresszhelyzet akad náluk bőven.

Okinawa szigete egyike az úgynevezett „kék zónáknak”, ahol különösen sok a százéven felüli emberek száma. A hosszú élet titkait kutató tudósok pedig összefüggést is találtak az ikigai szemlélet és a „matuzsálemi” élettartam között.

Életerőből fakadó öröm

A japán ikigai kifejezést nem lehet szó szerint lefordítani, de összefoglalva az élet értékeit és értelmét jelenti. Olyasfajta öröm, ami az életerőből fakad, ok arra, hogy reggel felkelj és elindulj a mindennapos rutinba, megéld a legkisebb csodákat is, értékeld a pozitív visszacsatolásokat. Olyan életcél, amiben te is örömödet leled és azok is, akik szeretnek, akikhez tartozol.

Értékes életvitel

Úgy ragadhatjuk meg az ikigait, hogy készítünk négy halmazt azokról a dolgokról, amiket szeretünk csinálni, amiket jól csinálunk, amiért megfizetnek, és amire a világnak szüksége van. Amit szeretsz csinálni, két nagyobb csoportra oszlik, szenvedélyre és küldetésre. Amit jól csinálsz, szintén a szenvedély és a foglalkozás egyvelege. Amiért megfizetnek, a szakma és a hivatás két területe, amire pedig a világnak szüksége van, az a hivatás és a küldetés két területe. Ha megnézed az ábrát, látod, hogy középen van az ikigai. Gondold végig, hogy neked mi kerülhetne oda!

Feloldódni valamiben

Lehet, hogy furcsán hangzik, de ennek a japán szemléletnek a végső célja nem csupán a boldogság érzése. Az élet értelmét a boldogság fogalmával kapcsoljuk össze, szinte automatikusan.

Az ikigai célja azonban az, hogy felfedezzük, miben vagyunk igazán jók, mi okoz örömet, és mi az, ami hozzátesz valamit a kisebb, azaz családi, és a nagyobb, akár munkahelyi közösségünkhöz.

Amikor megtaláljuk helyünket a világban és elégedettek vagyunk, a boldogság ezzel együtt jön. Ahelyett, hogy a boldogságot tartanánk kizárólagos célnak, célravezetőbb, ha a mindennapokban próbálunk értelmet és beteljesülést találni.

Erősebbé válunk általa

Az ikigai keresése megerősíti a tűrőképességed, így könnyebben túljutsz a csalódásokon és pozitívabban, reményteljesebben állsz a jövőhöz. A stresszhelyzeteket nem lehet kizárni az életből, de kivédhető, hogy elmerülj a negatív érzésekben. Ez a japán nézet azt hirdeti, hogy a győzelem mindenki számára elérhető – rajtad múlik, hogy találsz-e egy rést, ami elégedettséggel tölt el, siker vagy sikertelenség mércéjétől függetlenül. Ne a nyertes-vesztes felosztásban gondolkodj. Minden kellemetlennek vélt helyzetből erősebben, tapasztaltabban léphetsz ki.

Képek forrása: pinterest.com, pixabay.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást