Hozzávalók 4 személyre
750ml csirkehúsleves
400ml kókusztej
125ml kókusz-krém
4 lime leve
400g csirkemell filé, vékonyra szeletelve
100g mung babos cérnametélt tészta (vagy üveg tészta)
1 evőkanál cukor
2 evőkanál citromlé
110 g babcsíra
két csipet koriander levél
két csipet vietnámi mentalevél
A Laksa pasztához:
2 szárított chili csípős paprika
1 / 2 lila hagyma, apróra vágva
2 cm-es nyers gyömbér, meghámozva, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 citromfű szár, apróra vágva
45 g makadámia dió, durvára vágva
1 / 4 csésze vietnámi mentalevél
2 kk. garnéla paszta
2 kk. édes paprika
1 kk őrölt kurkuma
1 kk őrölt koriander
1 kk őrölt kömény
1 / 2 kk őrölt fahéj
1 / 2 kk őrölt édeskömény
Elkészítése:
1. Ahhoz, hogy elkészítsük a laksa pasztát, helyezzük a szárított chilit egy kis hőálló tálba. Fedjük le forrásban lévő vízzel és tegyük félre 15 percig. Öntsük le róla a vizet és vágjuk fel durvára. Robotgéppel vágjuk pasztássá a következők keverékét: az előzőekben felaprózott chili, hagyma, gyömbér, fokhagyma, citromfű, dió, menta, garnéla paszta, paprika, kurkuma, koriander, kömény, fahéj és ánizs.
2. Egy nagy serpenyőt tegyünk magas hőre, adjuk hozzá a laska pasztát és keverjük 1-2 percig. Adjuk hozzá a tyúkhúslevest, kókusztejet, tejszínt és lime leveket. Forraljuk fel. Csökkentsük a hőt takarékra, adjuk hozzá a csirkét. Fűzzük 5-10 percig, amíg a hús megpuhul. Adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze.
3. Helyezzük a tésztát egy nagy hőálló tálba és öntsük le forrásban levő vízzel, fedjük le. Tegyük félre 5 precig ázni. Szűrjük le.
4. A tésztát csepegetessük át lime lével, majd porciózzuk ki a leveses tányérokba. Erre kanalazzuk a levest és csirkehúst. A tetejét díszítsük babcsírával, korianderrel, petrezselyemzölddel, esetleg főttojással. Azonnal fogyasszuk.