Izgalmas és romantikus nyári program – A legjobb csillagnéző helyek Magyarországon

Izgalmas és romantikus nyári program – A legjobb csillagnéző helyek Magyarországon

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Izgalmas és romantikus nyári program – A legjobb csillagnéző helyek Magyarországon

El sem tudnánk romantikusabb programot elképzelni annál, mint egy kellemes nyári estén egy plédre leheveredve nézni a csillagos eget. Bár a fényszennyezettség miatt a nagyvárosokban ez nem mindig lehetséges, szerencsére vidéken és a fővárosban egyaránt találunk olyan helyet, ahonnan érdemes az égboltot kémlelni. Mutatjuk, melyek ezek!

Zselici Csillagpark

A Zselici Csillagpark nem csak Magyarországon ismert, már külföldön is hírnevet szerzett magának, már több nemzetközi díjat besöpört és rendre felkerül a külföldi oldalak által összeállított legjobb csillagnéző helyek listájára is.

Szigetvár és Kaposvár között bukkanunk rá erre a fantasztikus helyre, ahol a viszonylag csekély fényszennyezettség miatt kiválóan láthatjuk az éjszakai csillagos égboltot.

Ha az egyszerű pléden fekvésnél többre vágysz, itt számtalan lehetőség vár, belenézhetsz a távcsövekbe, különleges kiállításokon is részt vehetsz, mozizhatsz, sőt kilátóba is felmehetsz és válogathatsz az innen induló túraútvonalak közül.

Megéri, hiszen a park a mesés, dombos-erdős Zselici Tájvédelmi Körzet közepén terül el.

Pannon Csillagda

A Balatontól nem messze, a Bakonybélben találjuk a Pannon Csillagdát. Van itt minden, ami a természet és a csillag szerelmeseinek kell: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítás is.

A fényszennyezettség itt igen csekély, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tökéletes helyszínül szolgál a csillagászati élménycentrumnak.

Válthatunk jegyet nappali és esti programokra is, a 3D moziteremben a Mars meghódításáról nézhetünk ismeretterjesztő filmet, kicsik és nagyok itt egyaránt jól érezhetik magukat.

Polaris Csillagvizsgáló

A fővárosban, Óbudán találjuk a Polaris Csillagvizsgálót.

1979 óta működik, a hét három napján (kedd, szerda és szombat) esténként kétórás távcsöves bemutatón vehetnek részt a gyermekek és a felnőttek.

Derült időben a kupolából, távcsővel figyelhetjük az égboltot, miközben a szakértő, a Magyar Csillagászati Egyesület egyik önkéntese sorra mutatja meg nekünk az objektumokat és mesél róluk érdekességeket.

Bizonyos időközönként szakköröket és táborokat is szerveznek, érdemes belekóstolni.

Ha csoporttal érkezünk, mindenképp jelentkezzünk be előre.

Uránia Csillagvizsgáló

Szintén Budapesten, a Gellért-hegy északnyugati oldalában, a Hegyalja út mellett találjuk az Uránia Csillagvizsgálót.

Csoportok számára távcsöves bemutatóval egybekötött előadásokat szerveznek, amely során a kisebbek megtudhatják többek között, hogy milyen objektumokat láthatnak szabad szemmel vagy távcsővel az éjszakai égbolton, megismerhetik a csillagok születését és fejlődését, valamint a naprendszerünk felépítését.

Derült időben részt vehetünk heti kétszer (kedden és csütörtökön) a távcsöves bemutatón, amely során egy 100 esztendős teleszkópon keresztül kémlelhetjük az eget és bizonyos napokon 3D-s filmeket is megnézhetünk.

Csillagoségbolt-park, Hortobágy

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a Hortobágyi Nemzeti Parkot, amely 2011-ben megkapta az elismerő csillagoségbolt-park címet. A csillagvizsgálót a Hortobágy-mátai Fecskeház Erdei Iskola mellett találjuk, egy torony tetején, egy 3 méteres átmérőjű kupolából, távcsövön keresztül szemlélhetjük a csillagos égbolt szépségeit.

Ha előre bejelentkezünk, megismerkedhetünk a csillagképekkel és a hozzájuk fűződő mítoszokkal, valamint megtekinthetünk egy vetítettképes előadást is. Emellett választhatunk a szakvezetéses éjszakai túrák közül is, amelyeken szintén megismerkedhetünk az éjszakai égbolt látványával, és megtudhatjuk, hogy mit tehetünk a fényszennyezés csökkentése érdekében.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást