Életmód / Receptek / Táplálkozás

Isteni nyári vegaburgerek – Készítsd el te is őket!

Isteni nyári vegaburgerek – Készítsd el te is őket!

A kánikulában egyetlen porcikánk sem kívánja az otthoni sütés-főzést, pedig mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy nemcsak hogy otthon készülnek a legízletesebb ételek, de a legköltséghatékonyabbak is úgy lehetünk, ha lehetőség szerint azt esszük, amit mi magunk dobunk össze. A legtutibb street-food kaják manapság felveszik a versenyt a legjobb éttermek ételeivel. Mi lenne, ha te is kipróbálnád őket?

Hamburger hús nélkül? Nem, nem olyan, mint Lady Gaga smink nélkül. Ízletes, fehérjében gazdag, szaftos burgereket mutatunk, melyeket vegetariánus és vegán receptek alapján készíthettek el. Nem kell attól tartanod, hogy szétesnek a serpenyőben sütés közben. Persze nem árt ellenőrizni, hogy lesz-e ami összetartja a burgerpogácsákat, ha nem használsz tojást.

A legjobb „ragasztóanyagok” a zsemlemorzsa, zabpehely, őrölt lenmag vízzel keverve. Grillezéskor szükség van némi olajra sütés előtt, mivel a zöldségek nem tartalmaznak annyi olajat, ami megakadályozná a burgerpogácsák odaégését. Tökéletes vegaburger receptek következnek.

Gombás vegaburger

A gomba meglepően hasonlít ízben és állagban is a főtt húshoz, és ez a gombás burger meglepően jóízű. A gombához némi tarkabab is kerül, ezáltal rostdús és fehérjében gazdag burger készülhet belőle.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál növényi olaj,
  • 1 kis hagyma,
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma,
  • 2 szál újhagyma,
  • két csipet őrölt kömény,
  • egy teáskanál petrezselyemzöld,
  • só, bors,
  • 1 csésze friss, apróra vágott gomba
  • 1 csésze tarkabab.

Elkészítés:

Az olajon dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá a zöldhagymát, a gombát és a köményt. Párold 5 percig, amíg a gomba megfő. Ha szükség van még olajra, löttyints hozzá egy kicsit. Aztán tedd félre a mixet, és pürésítsd a főtt tarkababot. Keverj össze mindent, és formázz belőle legalább fél centiméter vastag hamburger pogácsákat. Süsd meg két kanál olajon a pogácsák mindkét oldalát 3-3 percig. Tálald ízlés szerinti buciban, salátával, öntetekkel.

Babburger kukoricadarával és salsával

Könnyű vega burger néhány alapvető összetevővel és fűszerrel. Gyorsan és könnyen elkészíthető. A salsa és a kukoricadara különleges ízvilágot kölcsönöz ennek a gyorsan és könnyen elkészíthető grillezett vegapogácsának.

Hozzávalók:

  • 2 konzerv bab
  •  ½ csésze teljes kiőrlésű liszt,
  • ¼ csésze kukoricadara,
  • ½ csésze salsa,
  • 2 teáskanál őrölt kömény,
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma,
  • só.

Elkészítés:

Pürésítsd a babkonzervet miután leöntötted róla a levét, add hozzá a lisztet, a kukoricadarát, a salsát és a fűszereket. Formálj pogácsákat belőle (kb. 6 db.) és fagyaszd legalább 1 órán át mielőtt megsütöd. Melegítsd elő a grillserpenyőt, és némi olajon oldalanként 4-5 percig süsd őket. Tálald hamburgerbuciban a kedvenc salátáiddal és önteteiddel.

Zöldséges vegaburger

Egészséges, zsírszegény és vega – készíts rostdús burgerpogácsát egy kis tofuval. A vegán étrendbe is beilleszthető.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olíva olaj,
  • ½ csésze főtt morzsolt kukorica,
  • ½ csésze aprított gomba,
  • 3 szál újhagyma,
  • egy fél pritaminpaprika, 
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma,
  • 1 kiskanál őrölt kömény,
  • 1 reszelt répa,
  • 1 reszelt burgonya,
  • ¼ csésze puha tofu,
  • só és bors,
  • ½ csésze zsemlemorzsa.

Elkészítés:

Pürésítsd a tofut, majd dinszteld meg egy kanálnyi olajban a gombát, a főtt morzsolt kukoricát, a pritaminpaprikát 3-5 perc alatt, és add hozzá a zúzott fokhagymát és a köményt. A melegről levéve add hozzá a répát, a burgonyát, a tofut, a sót és a borsot. Keverd hozzá a zsemlemorzsát, míg a massza összeáll. Formálj belőlük kerek pogácsákat és fagyaszd egy órán át, majd süsd meg a zöldségpogácsákat oldalanként 3 perc alatt. Tálald teljes kiőrlésű buciban, és használj hozzá salsa szószt vagy bazsalikomos paradicsomszószt (paradicsompüré, só, bors, bazsalikom).

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást