„Hitvallásunk, hogy ízfokozónk a természet, és igazi ízélményt adunk” – ismerd meg a Gourmet & Delicious Manufaktúrát

„Hitvallásunk, hogy ízfokozónk a természet, és igazi ízélményt adunk” – ismerd meg a Gourmet & Delicious Manufaktúrát

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / „Hitvallásunk, hogy ízfokozónk a természet, és igazi ízélményt adunk” – ismerd meg a Gourmet & Delicious Manufaktúrát

Nagyszerű, ízletes, hazai termelőktől származó finomságokból szerencsére egyre nagyobb a paletta, de még mindig viszonylag kevés az olyan termék, ami mögött nemcsak tapasztalat, de komoly szakmai tudás is áll. V. Topor Erika és férje, Varga Szabolcs munkássága nagyszerű példája annak, hogy a sok tanulás meghozza a gyümölcsét, ugyanis mindketten már a tanulmányaik által is erősen kötődtek a gazdálkodáshoz.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Fotó: Makai Marianna Lifestyle Photography

Milyen alapanyagokkal és technikákkal dolgoztok?

Gyakorlatilag szinte mindent megtermelünk. Zöldségekből is a káposztafélék kivételével mindent, fűszerünk is rengeteg van, fűszerfajta-gyűjteményt is kialakítottunk, és egyre szebben teremnek az őshonos gyümölcsfáink is. Mi a fóliaházakban intenzív termesztéstechnológiával termesztünk, mert ott arra van lehetőség: fűszerpaprika, chili, kápia, kaliforniai paprika, paradicsom, és van egy hajó batátánk. 

Szabadföldön viszont víztározós magaságyástól kezdve a mélymulcsig sokféle megoldással dolgozunk, mert az alföldi Homokhátság zord világát meg kell hódítani ahhoz, hogy jó minőséget lehessen termeszteni. Hatalmas mennyiségben komposztálunk, többek között állati trágyát is felhasználunk bele, de minden zöldhulladék a végén komposztban végzi, és így építjük fel szépen lassan a humuszréteget a nagyon gyenge homoktalajon. 

Hitvallásunk, hogy ízfokozónk a természet, és igazi ízélményt adunk. Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy egy pl. olasz mártásban akár 3-6 fajta paradicsom is lehet, mert mindegyiknek más a színe, aromája, lémennyisége, és így lesz a végén egy tökéletes ízvilág mindenféle mesterséges „mütymürütty” nélkül. A gyűjteményünkben megtalálható vagy 30 fajta chilipaprika, legalább ennyi mentafajta, bazsalikomfajta, de a bemutatókertben még argentin rágógumifa, currybokor és kólacserje is van. Kísérletezünk folyamatosan, hogy mely növények bírják ezeket a Homokhátság adta körülményeket.

Hányféle termék található jelenleg a kínálatotokban, és melyek a legkülönlegesebb ízvilágúak?

Nagyjából 40 fajta termékkel dolgozunk a manufaktúrában, de ez nem jelenti azt, hogy mindenből mindig van készleten, mert van, ami igazán csak Limited Edition és azt bizony a vevők is sorbanállással kivárják. Ilyen a Tökmagos melegszendvicskrém, amire, ha hamar elkapkodják, egy újabb évet kell várni, mert speciális chilipaprikából, az un. Shishito chiliből készül, és így ha kifogy, termelni kell a következő szezonban megint belőle. 

Minket a gourmet ízvilág vonz, az egzotikus fűszerezések, mint a nemrégiben Great Taste aranycsillaggal jutalmazott Karibi hot szószunk is. Mivel dézsában van több citrusfélénk is ráadásul, így ha nem is korlátlan mennyiségben, de még lime-ot is tudunk szüretelni minden évben. Most a citromok érését várom, kicsit megcsúsztak az idén, de már szép nagy és még zöld citromok indultak el érni a bokrokon.

Fotó: Makai Marianna Lifestyle Photography

Hogyan jelenik meg a márkátok életében a környezettudatosság?

Az egyik az, hogy fenntartható gazdaságot építettünk ki, komplett zöldkörforgás van. Az állati trágya visszakerül a kertbe, a nyulaink és más haszonállataink is sok gyomfélét és fűfélét kapnak lakomának. A felesleges növényi részek, ősszel a paprika és paradicsomtövek is a komposztban landolnak, majd az érett komposztot visszajuttatjuk a területre.

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!