Életmód / Egészség / Lélek

Ismerd fel és kezeld a passzív-agresszív személyiséget. Egy módszer, amivel sikert érsz el

Ááá, az tuti nem fog működni… Nem én tehetek róla… Ha előre szólsz, megcsináltam volna… Csak vicceltem, miért kell mindent magadra venned… Ja, te ezt szeretnéd? Végül is nekem mindegy ….” Ismerősek ezek a fordulatok? Van olyan ember a környezetedben, akitől folyton ezeket hallod? Akkor lehet, hogy egy passzív-agresszív személyiségű emberrel állsz szemben, úgyhogy légy nagyon észnél, mert kemény menetekre számíthatsz!

Tudd, hogy neki is rossz

Az első lépés az, hogy felismerd a p-a személyiséget. Íme, néhány alapvetés! 

A p-a élete bemerevedett. Állandósult a tehetetlensége, folyton mindent halogat, lassú, nehézkes, és ezek után nem csoda, hogy többnyire eredménytelen. A sikertelenség- és kudarchegyek nála sértődöttséghez, sértődékenységhez vezettek, miközben makacsul meg van győződve róla, hogy nem tehet semmiről, áldozata a környezetének vagy a körülményeknek. Sosem vállalja a felelősséget, de ahelyett, hogy egyenesen beleállna egy konfliktusba, mindig talál egy kibúvót, amivel felmentheti magát. 

Micsoda laza hárítás, ugye?

Vedd észre!

A hárítás viszont még semmi. Nehezen tud őszinte lenni, sőt, önmagát is folyamatosan ámítja, nem vallja be hibáit. Hozzáállása, stílusa is sokszor ellenséges, cinikus, szarkasztikus.

Sosem nyíltan támad, nem konfrontálódik, mert fél, hogy agresszívnak tekintik. Láss az álarca mögé, és ne engedj a manipulációnak! Ami nagyon árulkodó, hogy nehéz őt szeretni. Vele az élet nem a szokásos egyszer fel és egyszer le hullámvasút – hanem padlógázzal repesztés a semmibe.

Sokat tesz azért, hogy kellemetlen legyen minden egyes óra, amit együtt töltesz vele. Nyafogás, hibáztatás, ellenkezés. Nagyon sok motivációra van szükséged ahhoz, hogy elviseld őt.

Nézzük az okokat

Az ok itt is a korai élményekben keresendő. A gyerekkori csalódás, a bizalomvesztés folytonos konfliktusként van jelen egész életében, amely akár feloldhatatlan is maradhat. A hatalmas szülői elvárások, a megfelelés lehetetlensége is lehet ok, de a konzekvens szülői magatartás hiánya is gyakran kimutatható.

Ha nincsenek szabályok vagy a szabályokat igény szerint újra lehet írni, akkor bármilyen feladat, elvárás alól ki lehet bújni, nem igaz? Ezt támasztja alá az a jelenség is, hogy ezt a hozzáállást a hatalommal, befolyással bíró személyek váltják ki belőle a legjobban.

Olvastad már?  Melyike vagy a 16 személyiségtípusnak? Valamelyikben biztosan magadra fogsz ismerni

Azonnal ellenkezik, kritikát fogalmaz meg, elégedetlen, miközben cinikus és totálisan pesszimista. Ezeket a tulajdonságokat már felsorolni is fárasztó és energiapusztító, nemhogy együtt élni velük.

Szomorú kilátások?

A felsoroltak egyenes következménye a sikertelenség, az elismerés hiánya, sőt, sokszor keserűen tapasztalja, hogy a szerényebb képességűek is sikeresebbek nála.

Nem csoda, hiszen saját maga elé ő gördíti a legtöbb akadályt.

Tanult tehetetlensége mártír attitűddel is társulhat, indulatossága tovább ronthatja kapcsolatai minőségét. Ha sikerül meggyőzni a pszichoterápia elfogadásáról, azzal nagy előrelépést tehet.

Mit tehetsz ellene?

Az első lépés, hogy felismerted, ez nála csak önvédelmi mechanizmus. Most már érted a motivációit. Amit még megtehetsz, hogy nem adsz okot a p-a viselkedésre. Nem mész bele semmilyen hatalmi harcba. Ne akard megváltoztatni, nem a te feladatod. Nem vagy terapeuta sem, inkább értsd meg, hogy akkor indul be benne ez a fajta viselkedés, ha erőtlennek érzi magát, mert fél a legyőzetéstől, a megsemmisítéstől, az önértékelése újabb sérülésétől.

Ez az ő túlélési ösztöne, amelyet tudattalanul alkalmaz, mint egyetlen ismert stratégiát a veszteség elkerülésére. Ne ítélkezz, ne bírálj, ne tarts tükröt neki. Fegyverezd le humorral, kedvesen, könnyeden, maradj higgadt és minden mondatod üzenje számára azt, hogy elfogadod őt. Ne ellenkezz és ne érts egyet. Csak legyél magabiztos és pozitív.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást