Irány ki a hóra! 7 téli sport tipp

Irány ki a hóra! 7 téli sport tipp

Címlap / Életmód / Egészség / Irány ki a hóra! 7 téli sport tipp

Nyakunkon a hideg idő, és ha szerencsénk lesz, akkor bizony hosszú és kiadós fehér télben lesz részünk, legalábbis a meteorológusok ezt állítják.

Míg régebben a legnépszerűbb téli sportnak a síelés számított, addig napjainkban már számtalan sportlehetőség közül válogathatunk a zordabb időjárásban is.

Jó környezeti adottságainknak köszönhetően, könnyen és különösebb anyagi befektetés nélkül megúszhatjuk a téli sziesztát, amennyiben a szomszédos országok valamelyik, gyönyörű és felkapott síparadicsomába látogatunk el, egy kis kikapcsolódás erejéig. Azonban fontos leszögezni, hogy manapság már a síparadicsomok sem csak a síelők szerelmeseinek biztosítanak sportolási lehetőséget, hanem már számtalan más egyéb aktív mozgásforma közül választhatunk. Íme, egy kis ízelítő, hogy mikkel vezetheted le a felgyülemlett energiáidat télen!

Snowboard

Pár éve csak hogy teret hódított, de már ezrek főállású téli kedvencévé vált ez a téli sport. Igazi extrém, őrült sportág, ami jelentős mértékű adrenalin lökettel ajándékoz meg. Amennyiben szereted az őrült, elvakultságot igénylő sportokat, feltétlenül próbáld ki a snowboardot. Ez a deszkás sport, a szörf és a gördeszka keresztezéséből alakult ki, az 1960-as években. Természetesen ez is mint sok minden más, Amerikából indult világhódító útjára.

Tuti tipp, hogy hol próbálhatod ki: Szlovákia > Magas –Tátra > Donovaly

Síelés

Talán a legősibb téli sportág, ami máig rendkívüli népszerűségnek örvend világszerte. A síelésről már több mint 4000 éve léteznek írásos feljegyzések, ám Magyarországra csak alig száz éve hozták be ezt a rendkívül kellemes és egészséges sportágat. A síelés ugyanis köztudottan kitűnően edzi a szív és érrendszert, segít meggátolni a lehetséges érelmeszesedéseket, és hatásosan formában tart. Nem nehéz elsajátítani, a teljesen kezdők is, egy-két hét alatt szintre hozhatók. Csak arra figyelj, hogy bár sok helyen lehet már komplett felszerelést is kölcsönözni, jobban jársz, ha saját magad bevásárolsz mindent, amire szükséged lehet. Síbot, síléc, síszemüveg, síruha, és síbakancs. Ne felejtsd el!

Tuti tipp, hogy hol próbálhatod ki: Ausztria > Salzburg környéke

Jéggolf

Hazánkban még nem túl elterjedt, de külföldön és a környező országokban egyre jobban fertőzi a téli sportok szerelmeseit ez a mozgásforma. A fű helyett, ezt a jégen játszák, ami sokban megnehezíti a hagyományos golfozás szabályait. Jellegzetessége, hogy a labda nem fehér, hanem rikító narancssárga, hogy minden helyzetben tökéletesen látható legyen a fehér hóban. Talán hihetetlenül hangzik, de a jéggolf sem mai találmány, mert már a 17. századból is találtak feljegyzéseket és festményeket, amin egy holland festő, már jéggolfozókat ábrázolt. Ebből a sportágból szintén rendeznek világbajnokságot.

Tuti tipp, hogy hol próbálhatod ki: Ausztria > Karintia > Weissensee

Szánkó

Szintén nagyon kedvelt kikapcsolódási forma, amikor kellemesen enyhe idő van, és sok-sok hó. Mi sem lehet kellemesebb, mint amikor előidézünk a gyerekkorunkból egy darabot, felpattanunk a jó öreg szánkóra, és sebesen száguldunk lefelé a hegytetőről, a teljes szabadság nyugalmával. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kiváló szórakozási forma, az egyetlen dolog, amire ne felejts el odafigyelni, az, hogy mindig kinyújtott lábbal fékezz, és irányítsd a járművet, különben csúnya meglepetésben lehet részed, ha felborulsz. A legtöbb síparadicsomban, már léteznek kifejezetten speciális szánkópályák, ami csak ezen sport művelői számára vannak fenntartva. Használd őket élvezettel!

Tuti tipp, hogy hol próbálhatod ki: Svájc > Wallis > Jungfrau régió

Kutyaszán

Fantasztikus és kihagyhatatlan, egy életre szóló élmény lehet! Amennyiben van lehetőséged, feltétlenül próbáld ki az igazi kutyaszánhúzást! Az egyetlen akadálya csupán az lehet, hogy ehhez a sportághoz bizony kicsit távolabb kell utazni, egészen északra a sarkkörök közelébe. Rettentően romantikus és egyedi élményt biztosít, amint a Husky kutyák húzta szánon a meleg pokrócba bugyolálva élvezheted a csodálatos tájak szépségét. Főleg, ha mindehhez kedvesed ölelő karjai is hozzájárulnak!

Tuti tipp, hogy hol próbálhatod ki: Finnország > Lappföld > Kittila

Hórafting

Teljesen megegyezik vadvízi társával, az egyetlen különbség csupán abban mutatkozik meg, hogy ezt egyértelműen havon végzik. Egyfajta óriási méretű, felfújható, és nagyon erős anyagból készült, vastag falú gumiszánnal, ami tulajdonképpen olyan, mint egy nyári vízi csónak.

Tuti tipp, hogy hol próbálhatod ki: Szlovákia > Tátra > Donovaly

Nordic Walking

Biztos te is hallottál már erről a pár éve nálunk is nagy népszerűségnek örvendő sportágról, ami tulajdonképpen egy gyorsabb tempójú sétát takar, amit síbot segítségével végeznek. A speciális síbotokkal kiválóan fejlesztheted és kondícióba tarthatod az izmaidat, ezen kívül ugyanolyan jótékony hatást fejt ki a szervezetedre, mint a sima gyaloglás vagy a futás. Kifejezetten jó a keringési problémákkal küszködőknek, mivel erősíti a véráramot.

Tuti tipp, hogy hol próbálhatod ki: Ausztria > Stájerország > Murau

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!