5 intő jele annak, hogy eljött a párterápia ideje

5 intő jele annak, hogy eljött a párterápia ideje

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 intő jele annak, hogy eljött a párterápia ideje

Sokkal jobbat érdemlek”, “én nem erre számítottam az elején”, “nem tudom, meddig húzzuk még” és társaik… Te is hallottad már ezeket a mondatokat a barátnőid szájából, ugye? Magunk is hajlamosak vagyunk a kapcsolatunk egy nehezebb időszakában kiborulni és azt szajkózni, hogy miért is van okunk és jogunk panaszkodni.

Hát igen, a szerelem fantasztikus, de nem tud az élet minden percébe beférkőzni; sokszor átveszi a helyét a düh, a csalódottság, a stressz és persze az, ha nem érezzük, hogy egy kapcsolat –sajnos vagy nem sajnos- néha gyötrően sok melóval jár együtt.

Ha úgy érzed, teljesen tanácstalan vagy a jelenlegi állapot folytatásával kapcsolatban, nem fog megnyugtatni a kegyetlen tény, hogy ezt bizony senki más nem döntheti el helyettetek – és a terapeutának sem ez a dolga. Először is be kell ismernetek, hogy valami nincsen rendben. Ha ezt már higgadtan kezelitek mindketten, akkor jöhet a legnehezebb, de talán legkalandosabb utazás: a mélyebb ismeretek elsajátítása, a visszatalálás, néha az új kezdet – a párterápia.

Ha még nem tudod, egyáltalán elgondolkodj-e a szakember segítségén, talán közelebb visz a döntéshez, ha elolvasod az alábbi öt élethelyzetet: bármelyiket is tapasztalod, érdemes átbeszélni a pároddal a terápia lehetőségét. Végülis jobb feleslegesen segítséget kérni, mint túl későn, nem?

Szinte csak vitázni tudtok

Ha odáig fajultak a dolgok köztetek, hogy már csak dühösen és agresszívan tudtok egymáshoz szólni, akkor fel kell ismernetek még időben, hogy baj van.

Meglepődnél, hány pár éli így évek óta a mindennapjait, de azt is jobb, ha tudod, hogy ez olyan mértékben egészségtelen lelki környezetet teremt, ami hosszútávon nemcsak boldogtalanná, de könnyen beteggé is tehet…

Nem éreznéd jobban magad egy támogató, szeretetre alapozott kapcsolatban?

Figyelj oda, mert nemcsak a végletes és állandó viták intő jelei annak, hogy ideje segítséget kérni: ha csak néha-néha kaptok össze, de akkor viszont annyira, hogy agresszióba torkollanak az események, gondolkodj el a terápián!

Jellemzőek rátok az apró bántások

Nem ordítoztok éjt nappallá téve, nem szoktatok kirobbanóan vitázni, mégis úgy érzed, hogy ott az a lappangó feszültség köztetek, és amint az egyikőtök mond valami idegesítőt vagy nemtetszőt, a másik azonnal ‘odaszúr’?

Néha a kicsi bántások bizony jobban tudnak fájni, mint a dühös, nagy szavak – ha folyton morogtok egymásra és alkalmanként megalázó dolgokat szúrtok oda egy-egy beszélgetésben, akkor mindenképp dobd be (higgadtan, bántás nélkül) a terápia-témát!

Mintha más nyelven beszélnétek

Nemcsak a veszekedés utalhat arra, hogy kommunikációs rés alakult ki köztetek: bizonyos helyzetekben az egymás mellett való elbeszélés és a “más világból jöttél”-érzés is ugyanolyan nehézség lehet, mint a direkt bántás.

Ez viszont nem a legsúlyosabb probléma, főleg, ha mindkettőtökben ott a vágy arra, hogy megértse a másikat – ebben pedig könnyen segíthet a terápia!

Ugyanaz a verkli újra és újra

Minden kapcsolatban vannak ellentétek, amik könnyen felszínre törhetnek a vitákban (és persze ugyanolyan könnyen fel is lehet őket oldani), de ha már hónapok, sőt évek óta fel-felemlítődik egy történés a régmúltból, az egyértelmű jele annak, hogy valamelyikőtök nem bocsájtott meg.

Ez egyébként gyakoribb, mint hinnéd, gondolj csak bele: hány pár mondta már, hogy túl vannak a hűtlenségen vagy az áruláson, majd mentek szét pont amiatt?

Ha érzed, hogy képtelen vagy megbocsájtani vagy továbblépni, ne emészd magad, igenis van jogod így érezni – és segítséget kérni is!

Eltűnt a szex

Az erotika és a szexuális közelség minden szerelemben fantasztikus pillanatokat tud ajándékozni – ha viszont kiveszett az izgalom és a másik testének folyamatos felfedezése a kapcsolatotokból, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen egy hiteles és megbízható külső szemlélő segíthet visszatalálni azokhoz a vad és szerelmes pillanatokhoz, amiket még az elején éltetek át…

Nem lenne csodálatos újraélni azt az időszakot?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást