Így készül az igazi, minőségi kézműves sajt – interjú a Füzes Sajt sajtmesterével

Így készül az igazi, minőségi kézműves sajt – interjú a Füzes Sajt sajtmesterével

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így készül az igazi, minőségi kézműves sajt – interjú a Füzes Sajt sajtmesterével

Ha pedig a sajtok szerelmese vagy, és a Tisza-tó kapujaként emlegetett Poroszlón jársz, mindenképpen keresd fel a különös legendával rendelkező Füzes Sajtműhelyt. De hogy mitől lesz olyan igazi egy sajt, mint amilyen a manufaktúra teljes kínálata is? – Tóth Péter sajtmester ezt is elárulta. 

Mikor és milyen indíttatásból jött létre a Sajtműhely?

2014 óta beszélhetünk Füzes Sajtműhelyről. Egy véletlennek köszönhetően bukkantunk rá egy különleges recept történetére, ami aztán elindította a folyamatot. Igaz, hogy korábban is érdekelt a sajt előállításának folyamata és kísérleteztem alkalomadtán házi sajt készítésével, valójában a régi receptúra után való kutatás során fogtam bele a tanulásba.

Milyen legenda övezi a telket, ahol a sajtok jelenleg is készülnek?

A Műhelyünknek helyet adó épület 1926-ban épült, amikor is az egri egyházközség kántorlakást épített a telken. A pincében megtalálták a penészes bőrtokot a csodálatosan épen maradt, megsárgult papírtekercsekkel. Nem kis meglepetésünkre ezek a tekercsek réges-régi sajtreceptek egy franciaországi kolostorból. A részletesebb történet a honlapunkon olvasható.

Forrás: facebook.com/fuzessajt

Hol és hogyan sajátítottad el a sajtkészítés mesterségét?

Egy sajtkészítő és tejtermékgyártó képzésnek köszönhetően tanultam meg az alapokat, és persze rengeteg időt töltöttem tanulással, gyakorlattal. A sajtkészítéshez nagy türelemre van szükség, hiszen a kemény sajtok készítésekor hosszú hónapok múlva derül csak ki, milyen is lett a sajtunk igazából, ám ezt megelőzően, hónapokon keresztül is végig folyamatos odafigyelést és törődést igényel minden egyes darab.

Hogyan készül az igazi, minőségi kézműves sajt?

Gondos odafigyelés és minőségi alapanyagok. Idő és türelem. Alázatra és persze kíváncsiságra is szükség van, hiszen egy mesés és igen ízletes folyamat ez. Ahogy Clifton Paul Fadiman mondta, a sajt a tej halhatatlanság irányába történő szökkenése. 

Forrás: facebook.com/fuzessajt

Hogy látjátok, milyen most Magyarországon a kézműves élelmiszerek iránti kereslet?

Egyre inkább igénylik az emberek, hogy tudják, megbízható forrásból és minőségi alapanyagokból készült, hazai termékek kerüljenek a kosarukba. Jó érzés ismerni egy-egy termék készítőjét személyesen, ebben biztos vagyok, hiszen mi magunk is helyi termelőket részesítünk előnyben, éppen emiatt. Ismerni a táj- vagy tájegység sajátosságait, mindazt a kincset, melyet ez a vidék magában rejt, a termelőkön és termékeiken keresztül értéket teremt.

Mivel bíztatnád az embereket arra, hogy több minőségi tejterméket fogyasszanak?

Élményeken keresztül szeretnénk megszólítani az embereket. Sajtkóstolóink során szívesen mesélünk arról, hogy miként is kerül a sajttálra az adott sajt, hogyan, mivel érdemes fogyasztani, tárolni, mennyi munka rejlik az előállításában. A sajtkészítő workshopok során pedig mindenki megtapasztalhatja az élményt Műhelyünkben.

Milyen sajtokat kínáltok a vásárlóknak?

Imádjuk a sajtokat! Legyen az friss, füstölt, érlelt, hagyományos, francia vagy olasz eredet alapján kifejlesztett, kemény vagy lágy. Parmezán-jellegű, camembert, parenyica, Műhelyünk specialitása a burenyica, friss és érlelt gomolyák mind folyamatosan készülnek. Diólevélben, borseprőben érlelt vagy éppen szarvasgombás különleges érlelt sajtokkal is kísérletezünk, amikor csak tehetjük.

Mindegyik típus vagy recept a mi Műhelyünkre lett igazítva, a helyi sajátosságokból és a hagyományos receptekből táplálkozik. Natúr és ízesített krémsajtokat, házi sajttortát, nagyon krémes házi joghurtot, ordagolyó desszertet, házi túrós finomságokat is találnak a Műhelybe ellátogató vendégeink. Reggeli és brunch kínálatunkban szintén ezeket a különlegességeket, sajttálakat és sajtos finomságokat kínálunk.

Forrás: asajtmuhely.hu

Milyen elismerésekkel jutalmazták eddig az általatok készített sajtokat?

Hortobágyi Nemzeti Parki védjegyével és HÍR védjegyekkel ellátott, minősített sajtok mellett a Slow mozgalom minősítésével is rendelkezünk, így sajtjaink valódi Slow cheese-nek minősülnek.

Milyen programokkal várjátok azokat, akik ellátogatnak hozzátok?

Reggeli és brunch a Sajtműhelyben! Egy mesés villásreggeli 0 km-es sajtokkal, a Slow Living jegyében. Továbbá sajt- és borkóstolóval és sajtkészítő, illetve gasztro workshopokkal is készülünk az érdeklődőknek. Baráti társaságoknak, akár lánybúcsúk, születésnapok alkalmából, de céges csapatépítéseknek is kiváló alkalmaknak bizonyultak már a Műhelyünkben létrejövő programok, szeretettel várunk mindenkit.

Forrás: facebook.com/fuzessajt

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyre inkább igény van a minőségi, helyi termékekre. Való igaz, hogy most már tényleg minden megrendelhető az interneten, de mi továbbra sem tervezünk webshopot nyitni, mert hiszünk abban, hogy a Műhelyünkbe látogatni egy valódi élmény és célunk ezt továbbadni. A tudás átadásának is fontos szerepet tulajdonítunk. Szeretnénk továbbra is kiváló sajtokat készíteni, a bővülés mellett is megtartani a manufaktúraként való működést, már csak a legendás múltunk miatt is, na és persze azért is, mert mint tudjuk, boldogok a sajtkészítők.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást