1/6. Aranytej
Az aranytej néven elhíresült kurkumás ital hagyományos finomság Indiában. Modern nevén kurkuma latte. Jótékony hatásait gyakorlatilag nem is tudjuk felsorolni, de annyira pozitívan befolyásolja a védekező rendszerünk működését, hogy érdemes lenne minden nap fogyasztani.
Hozzávalók: 2 dl növényi tej, 1 teáskanál kurkuma, csipetnyi cayenne bors, késhegynyi reszelt gyömbér, őrölt fahéj és kardamom
Elkészítése: A hozzávalókat tedd egy serpenyőbe, kezdd el forralni, amikor már bugyog, vedd le a tűzről és már fogyaszthatod is. Ízlés szerint édesítheted, de a legtöbb növényi alapú tej egyébként is édeskés egy kicsit.
2/6. Fűszeres gyömbértea
Közkedvelt és hazánkban is nagyon népszerű alapanyag a gyömbér, amit leginkább édes fogásokhoz használunk – pedig a főételekben és az italokban is tökéletesen megállja a helyét.
Hozzávalók: Hüvelykujjnyi gyömbér megtisztítva, 3 dl víz, frissen facsart citrom és narancslé, 3 db szegfűszeg
Elkészítése: A gyömbért reszeld bele a vízbe, add hozzá a szegfűszeget, majd forrald fel. Hagyd kicsit állni lefedve, majd szűrd át teaszűrőn. Ha már langyos, add hozzá egy frissen facsart narancs és egy citrom levét. Ízlés szerint édesítheted, de valószínűleg elég lesz a narancs édeskés íze.
3/6. Kakukkfű
A kakukkfű ízét nem mindenki szereti, pedig érdemes megbarátkozni vele: az igénytelen gyógynövényből még télen is lehet néhány friss hajtást csipegetni, az immunerősítő, emésztésjavító hatása pedig gyakorlatilag verhetetlen.
Hozzávalók: 2 evőkanál kakukkfű (vagy 2 szál friss hajtás), 2 dl víz
Elkészítése: A vizet alaposan forrald fel, majd öntsd rá a kakukkfűre. Lefedve hagyd állni! Ízlés szerint édesítheted, vagy ízesítheted gyömbérrel, további fűszerekkel (pl. fahéj, szegfűszeg), vagy citromlével.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!