A tök az egyik legizgalmasabb ajándéka az őszi természetnek. Színeiben, ízeiben, formájában és lehetőségeiben messze felülmúlja a többi növényt, s ezt érdemes jól kihasználni októberben és novemberben. A piacokon már megjelentek a furcsábbnál furcsább küllemű dísztökök. A borsos áru kül- és beltéri díszek magjait össze lehet gyűjteni a szezon után, hiszen tavasszal a földbe szúrva egy rendkívül igénytelen, ám annál messzebbre kúszó növény fog kifejlődni belőle. Könnyű sikerélmény a hobbikertészeknek, ráadásul évente kétszer is megörvendeztet minket csodás színeivel.
Az első dísztök próbálkozásomnak a szomszédok is csodájára jártak, sorra kérdezgették, mi ez a gyönyörű, hatalmas narancssárga virágokkal pompázó növény a kerítésen. Büszkén mondtam, hogy hát ez bizony tök. Ősszel pedig már ők is sorban álltak a színes termésekért, melyek mindegyikéért a szívem szakadt meg, a gyermekeimként tekintettem rájuk, de azért tudtam, hogy milyen szépen mutatnak majd mások teraszán is.
3/5 Tökből készült virágtartó
A tök vastag és erős héja tökéletesen megfelel arra, hogy az őszi hónapokban, de akár télen is virágcseréphez hasonlóan, növényeket ültessünk bele.
Kültéri megoldás, hiszen a melegben tönkremegy, elrothad, ám addig is csodás és különleges látványt nyújtanak a sziklakerti évelők, az árvácska vagy egy-két fej díszkáposzta. De akár egy cserép krizantémot is beleállíthatunk.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
4/5 Tökös ételek
A tök minden része felhasználható, a héjától a húsán át a magokig. Nem csak dekoráció szempontjából sokrétű, nagyszerű ételek is készülhetnek belőle, például keksz, palacsinta, tésztaszóz, muffin. A krémes sütőtök leves a szezon egyik nagy kedvence. Egy valódi vitaminbomba. Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is.
A sütőtök gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses betegségek. Magas rosttartalma segíti az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. Kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.