Imádnivaló töklámpás, virágtartó és recept ötletek sütőtökkel

Imádnivaló töklámpás, virágtartó és recept ötletek sütőtökkel

Címlap / Otthon / Hobbi / Imádnivaló töklámpás, virágtartó és recept ötletek sütőtökkel

A tök az egyik legizgalmasabb ajándéka az őszi természetnek. Színeiben, ízeiben, formájában és lehetőségeiben messze felülmúlja a többi növényt, s ezt érdemes jól kihasználni októberben és novemberben. A piacokon már megjelentek a furcsábbnál furcsább küllemű dísztökök. A borsos áru kül- és beltéri díszek magjait össze lehet gyűjteni a szezon után, hiszen tavasszal a földbe szúrva egy rendkívül igénytelen, ám annál messzebbre kúszó növény fog kifejlődni belőle. Könnyű sikerélmény a hobbikertészeknek, ráadásul évente kétszer is megörvendeztet minket csodás színeivel.

Az első dísztök próbálkozásomnak a szomszédok is csodájára jártak, sorra kérdezgették, mi ez a gyönyörű, hatalmas narancssárga virágokkal pompázó növény a kerítésen. Büszkén mondtam, hogy hát ez bizony tök. Ősszel pedig már ők is sorban álltak a színes termésekért, melyek mindegyikéért a szívem szakadt meg, a gyermekeimként tekintettem rájuk, de azért tudtam, hogy milyen szépen mutatnak majd mások teraszán is.

Töklámpás – gyerekjáték, nem csak gyerekeknek

A töknek számtalan felhasználási módja van, kezdve a legegyszerűbbtől, a vicsorgó, félelmetesen világító helloweentöktől. Október utolsó napjához közeledve egyre olcsóbban adják a hatalmas, narancssárga tököket, amiket gyerekjáték vicsorgó arcformává faragni. A mintát golyóstollal rajzoljuk fel, vagy kartonpapírból készítsünk sablont a szemeknek, hogy egyformák legyenek. Először skalpoljuk meg a tököket, majd kaparjuk ki kanállal a közepét. Az arcot rövid pengéjű, hegyes és éles késsel mintázzuk, ezzel könnyen boldogul egy kevésbe gyakorlott kéz is.

A belsejébe gyertyát vagy teamécsest tegyünk, amelynek a népi hiedelem szerint két oka van. Az egyik, hogy a félelmetesen vicsorgó töklámpás elriasztja a termést rontó szellemeket, a másik, hogy a mindenszentek idején visszatérő halottak szellemei haza találjanak. Aki a hagyományos helloween fejeket már unja, az szabadon kísérletezhet a formákkal, elrontani szinte lehetetlen.

Imádnivaló töklámpás, virágtartó és recept ötletek sütőtökkel

Hivatásos tökfaragás

Aki hosszabb távú megoldásban gondolkodik, az már zsűrizett, tökből faragott kézműves termékeket is beszerezhet magának hazai alkotóktól. A lopótökből faragott, festett, alkalmanként gyöngyökkel felrakott lámpák a szoba díszei lehetnek nappal.

Este pedig varázslatos fényjátékkal világítanak.

Tökből készült virágtartó

A tök vastag és erős héja tökéletesen megfelel arra, hogy az őszi hónapokban, de akár télen is virágcseréphez hasonlóan, növényeket ültessünk bele. Kültéri megoldás, hiszen a melegben tönkremegy, elrothad, ám addig is csodás és különleges látványt nyújtanak a sziklakerti évelők, az árvácska vagy egy-két fej díszkáposzta. De akár egy cserép krizantémot is beleállíthatunk.

Imádnivaló töklámpás, virágtartó és recept ötletek sütőtökkel

Tökös ételek

A tök minden része felhasználható, a héjától a húsán át a magokig. Nem csak dekoráció szempontjából sokrétű, nagyszerű ételek is készülhetnek belőle, például keksz, palacsinta, tésztaszóz, muffin. A krémes sütőtök leves a szezon egyik nagy kedvence. Egy valódi vitaminbomba. Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is.

A sütőtök gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses betegségek. Magas rosttartalma segíti az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. Kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

4 sütőtökös finomság, amit azonnal megennél
Süss sütőtökkel! – A legszuperebb sütőtökös receptek
Isteni tökös édességek, amikbe egy falat után beleszeretsz

Imádnivaló töklámpás, virágtartó és recept ötletek sütőtökkel

Tökrekorderek

Hosszú időn át az amerikai Keene városa tartotta a világrekordot az egy helyszínen legtöbb kifaragott és kivilágított töklámpással. Egyik évben a fesztiválon nem kevesebb, mint 30 128 darab töklámpást gyújtottak egyszerre a Boston Common parkban. Ha úgy vesszük, Amerika eddig a legnagyobb tökfejek hazája. A világ legnagyobb kifaragott sütőtökjét 2005-ben készítette Scott Cully a pennsylvaniai Northern Cambriában. Az óriási, vicsorgó tökpofa több mint 666 kg-ot nyomott.

Imádnivaló töklámpás, virágtartó és recept ötletek sütőtökkel

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást