Ilyet még nem láttál: 5 furcsa ház a nagyvilágból

Ilyet még nem láttál: 5 furcsa ház a nagyvilágból

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ilyet még nem láttál: 5 furcsa ház a nagyvilágból

Nemcsak a megjelenésük az, ami különlegessé teszi őket: sokszor a környezettudatosságuk is kiemelkedő, így egyáltalán nem elvetendő példaként állnak az emberek előtt.

Hobbit-falva

A Peter Velsch által tervezett, földbe simuló házak, a gyűrűk ura apró teremtményeinek falujára emlékeztetnek. A gyönyörűen kivitelezett épületek nem csak a környezettudatosság terén jelentősek, hanem a formaviláguk sem hagyományos.
Ezeknek a házaknak a tetején föld van, ami gondoskodik a szigetelésükről a hideg, meleg és a víz ellen, valamint óvja őket az amortizációtól. A kivitelezésükben pedig szakítottak a hagyományokkal, mind külsőleg, mind belsőleg. A házakra nem jellemzőek a derékszögek, sokkal inkább a kerekded formák, és a boltívek.

Kép forrása: elicia.org

Banyafa

Hang Nga épülete finoman szólva is egy kicsit furcsára sikerült. Az Oroszországban tanult építész el akart térni a megszokott formáktól, és úgy döntött igazán egyedi házat tervez. Ez sikerült is neki, épülete leginkább olyan, mintha egy fa belsejét vájta volna ki, hogy lakóteret alakíthasson ki benne.
Egyik inspirációja a megalkotásban egy érdekes növény, a banyafa volt, mely lelógó léggyökereivel olyan hatást kelt, mintha egyedül egy komplett erdőt alkotna, vagy mintha mi magunk lennénk a fa belsejében. Az épület meghökkentő voltát tovább emeli az a tény is, hogy nem egy modern nagyvárosban áll, hogy például múzeumnak adjon helyet, hanem egy csendes vietnami faluban húzódik meg, tradicionális házacskák között.

Természetközeli

Amikor a természethez szeretnénk közel kerülni, akkor lehetőségünk van a kertünket kialakítani, a szobában sok cserepes növényt nevelni, esetleg még üvegházat, vagy télikertet is fenntarthatunk. Matthew és Erica Hogan ezt egy kicsi másképpen gondolják.
A természet megőrzését, és a környezettudatos életet szem előtt tartva nem csak egy házat, hanem egy egész kis települést terveztek Costa Rica esőerdejébe. A házak cölöpökön állnak, vagy támasztékul az elképesztően magas fákat használják. Egy-egy ház 2-5 hektárnyi parcellán áll, és természetesen borsos áron lehet hozzájutni. Az épületek között szintén a magasban kialakított hidak és lépcsök segítenek közlekedni.

Krzywy Domek

A híres lengyelországi épületet, amikor az ember megpillantja, először nem tud mit kezdeni a látvánnyal. Elgondolkozik, hogy az ő látásával van e baj, vagy a tervező volt-e részeg. Természetesen egyik sem igaz. Az épületek kialakítása nagyon érdekes, kicsit olyan érzést kelt, mintha táncolnánk.
A hatás egy mosolyt csal az arcunkra, mivel azzal már többé-kevésbé megbarátkoztunk, hogy egyenes vonalak helyett ívelt felületek tömegével találkozhatunk az újszerű építményeknél, azonban azt még emésztgetni kell, hogy a szokásos kivitelezés helyet itt hullámvonalakkal szembesülhetünk.

Fejjel lefelé

Kifejezetten az a lényege, hogy abszurd legyen. Amikor egy teljesen normális házat a feje tetejére állítunk, az biztosan elég feltűnő lesz, és akár üzenetet is hordozhat. Kényelmi szempontból azonban minden bizonnyal ez igényli a legtöbb kényszermegoldást, kezdve azzal, hogy a padlásról azonnal le is mondhatunk.
Ennek ellenére a kreativitásunkat biztosan nagyban fejleszti, hiszen még egy szélcsengő kihelyezése is komoly fejtöréssel jár, ha nem akarjuk megtörni a fejtetőn álló apró világ egységét. Természetesen a belső terek kialakításánál a ház külső furcsaságai már nem jelentkeznek, ha csak a tulajdonosnak nincs külön ilyen irányú kérése.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást