Nem naponta?! Ilyen gyakran kellene fürödni, a bőrgyógyászok szerint

Nem naponta?! Ilyen gyakran kellene fürödni, a bőrgyógyászok szerint

Címlap / Stílus / Test / Nem naponta?! Ilyen gyakran kellene fürödni, a bőrgyógyászok szerint

Amerikai közvélemény kutatások szerint az amerikaiak ennél többször, naponta kétszer vonulnak be a fürdőszobába teljes mosakodásra. Brazíliában pedig, ahol a hőmérséklet és a páratartalom igen magas nyaranta, akár heti 11-szer is tusolnak az emberek. Vajon szükséges ez a komoly higiéniai gyakorlat?

A dermatológusok és bőrgyógyászok szerint a túlzásba vitt mosakodás, főleg szappannal vagy tusfürdővel, roncsolja a bőrt és elvonja annak nedvességtartalmát. Különösen igaz ez a téli hónapokra, amikor a bőrünk hámrétegének fokozott hidratációs igénye van.

A szappan nem csak a szennyeződést szedi le

A szappanok kémiai összetevői eltávolítják a bőrről a piszkos és olajos szennyeződéseket. A zsíros állagú piszkot a szappanmolekulák vízben oldódó lúgos anyaga oldja fel. Ez lehet só vagy szóda komponensű. Azonban a fertőzéseket, mikroorganizmusokat és kellemetlen szagokat okozó piszok mellett a szappan azokat az esszenciális olajokat – vagyis a faggyúréteget – is eltávolítja a bőrről, ami szükséges a védelemhez.

Házi szappan
istockphoto

A mindennapos, túl sok ideig tartó, forró vizes és mesterséges kemikáliákkal ellátott tusfürdős zuhany mindenképpen megakadályozza a bőr természetes hidratáltságát és szárítja a hámréteget. Ez fokozottan fennáll télen, amikor a levegő jóval szárazabb kint, és lakáson belül is.

Amikor kilépünk a zuhany alól, a törülközővel azonnal felszárítjuk a bőrünket, így a maradék nedvességet is elvonjuk tőle. Minél melegebb a víz, annál hamarabb elpárolog a bőrről. A szakemberek szerint a bőrbarát zuhanyzás ezért inkább langymeleg vízzel történjen.

Oldalak: 1 2

5 hozzászólás

 • Éva Káldyné
  2020.12.04., 12:59

  Jó lenne foglalkozni azzal is, hogy mi ajánlott most, a pandémiás időszakban azoknak, akik nem járnak el hazulról, ráadásul idősek. 85 éves vagyok. Én a pandémia előtt naponta jártam 1 órát úszni, adott volt, hogy utána tusolás, hajmosás. Aztán bezárt az uszoda, és én már hónapok óta nem léptem ki a házból. Nyáron, és a szép őszi időszakban sokat napoztam a teraszon, akkor természetesen kellett a kádban fürdés, mert az uszodában megszoktam, hogy vízben ázik a testem egy órán át. De most, ebben a nyirkos hideg időben ki sem mozdulok a házból, és az összes testmozgásom napi félórás gerinctorna ágyban fekve. Úgy érzem, hogy a napi “cicamosdás”, és bidé rendszeres használata mellett bőven elég, ha hetente kétszer fürdök a kádben félórákat, hajmosással kombinálva. Jó lenne tudni, mit szól ehhez a szakember.

  Válasz
 • Huth Geri anyukája
  2021.01.21., 14:03

  Mi a helyzet a sportolókkal?

  Válasz
 • Ági
  2021.01.21., 16:39

  Badarság. Lassan ötven éve fürdök minden nap és baba szappant használok. A bőrömnek kutya baja.

  Válasz
 • Nagy Péter
  2021.01.21., 21:16

  Kedves Ági!
  Én ötven éve dohányzom, és nincs semmi bajom. Micsoda hülyeség, hogy a dohányzás káros az egészségre.

  Válasz
 • Bejmi
  2021.05.13., 09:16

  Milyen taszító,irritáló, anyagi érdekű az a megoldásuk kedves szerkesztőség, hogy ha megnyitom a cím által felkeltett érdeklődésemnek megfelelő cikk oldalát,- ott elküld a köv. oldalra, felajánlva, hogy a következő oldalon elolvashatom azt…..
  Primitív, taszító, undorító pénzvadász módszer !

  Válasz

Írj egy hozzászólást