Stílus / Test

Milyen gyakran szoktál fürödni? A bőrgyógyászok szerint ez az ideális

Amerikai közvélemény kutatások szerint az amerikaiak ennél többször, naponta kétszer vonulnak be a fürdőszobába teljes mosakodásra. Brazíliában pedig, ahol a hőmérséklet és a páratartalom igen magas nyaranta, akár heti 11-szer is tusolnak az emberek. Vajon szükséges ez a komoly higiéniai gyakorlat? A dermatológusok és bőrgyógyászok szerint a túlzásba vitt mosakodás, főleg szappannal vagy tusfürdővel, roncsolja a bőrt és elvonja annak nedvességtartalmát. Különösen igaz ez a téli hónapokra, amikor a bőrünk hámrétegének fokozott hidratációs igénye van.

A szappan nem csak a szennyeződést szedi le

A szappanok kémiai összetevői eltávolítják a bőrről a piszkos és olajos szennyeződéseket. A zsíros állagú piszkot a szappanmolekulák vízben oldódó lúgos anyaga oldja fel. Ez lehet só vagy szóda komponensű. Azonban a fertőzéseket, mikroorganizmusokat és kellemetlen szagokat okozó piszok mellett a szappan azokat az esszenciális olajokat – vagyis a faggyúréteget – is eltávolítja a bőrről, ami szükséges a védelemhez.

A mindennapos, túl sok ideig tartó, forró vizes és mesterséges kemikáliákkal ellátott tusfürdős zuhany mindenképpen megakadályozza a bőr természetes hidratáltságát és szárítja a hámréteget.

Ez fokozottan fennáll télen, amikor a levegő jóval szárazabb kint, és lakáson belül is.

Olvastad már?  Ételek, amiket 2 naposan már nem szabad megenni

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2