Illemtudó ajándékcsomagolás: egy kis plusz a karácsonyfa alá

Illemtudó ajándékcsomagolás: egy kis plusz a karácsonyfa alá

Címlap / Stílus / Illemtudó ajándékcsomagolás: egy kis plusz a karácsonyfa alá

Adni és kapni jó. Lehet ragozni, hogy melyik a jobb, ám ha más oldalról közelítjük meg a dolgot, rájövünk, hogy akkor a legjobb mindkettő, ha az ajándék személyes és jó szívvel adják. Legyen az bármilyen ajándék.

A csomagolás fontossága

Az ajándékozás – az ajándék beszerzése, elkészítése után – a csomagolással kezdődik.

Sokan letudják azzal a csomagolást, hogy egy igazán szép, esetlegesen egyedi papír ajándéktáskába teszik a meglepetést.

A zsinórfülön fityegő ajándékkísérő kártya szövege is lehet felkavaróan egyedi, ötletes, ez mégsem elég. Azt közvetíti, hogy „letudtalak”.

Ne legyünk restek fél napot arra szánni, hogy szeretetünk által megihletett csomagolásainkkal majd szeretteinket tudjuk „traktálni” a nagy ünnepen. 

Csomagolni jó

Közös családi program is lehet a csomagolás. Kreatív tevékenység, hiszen mindenkinek lesz valami ötlete, sőt, akár vadászni is lehet a neten az ötletek után.

Kinek van erre ideje? Mondjuk egy alapvetően kreatív kiskamasznak, aki amúgy is többet ül a monitor előtt, mint kellene.

Ha nagyjából meg vannak a csomagolási ötletek, a csomagolóanyag beszerzését nyugodtan rá lehet bízni a gyerekre.

Ha minden, a papír, olló, gyöngy, fahéj, ragasztó, textilszalag ott van az asztal közepén, hamar megjön a kedve és ötlete mindenkinek.

Kreatív és „együtt a család” tevékenység lesz belőle, melyet kellemes zenével, nagy beszélgetésekkel lehet még ünnep közelibbé tenni.

Egyedi ötletek

Textilcsomagolás – mely nem csupán egy szép textilzsákocskát jelenthet, hanem akár egy aprócska terítőt, kendőt is, melynek egyik sarkába hímezni, vagy textilfestékkel festeni is lehet.

Ez azért remek ötlet, mert a csomagolás a továbbiakban is hasznosítható, anyagtól függően.

Egyéni készítésű doboz – dobozt lehet hobbiboltokban kapni kisebb-nagyobb kivitelben, és saját kezűleg lehet festeni.

Készíthetünk mi is dobozt, akár vastag kartonból, melyet kívülről csomagolópapírral vagy textillel fedhetünk be, némi ragasztó segítségével.

Ez a doboz is újrahasznosítható, hiszen számtalan apró kütyüje van mindenkinek, melyek tárolása szinte sohasem megoldott.

Legyünk illemtudók környezetünkkel is

A környezetbarát csomagolás nem csak azoknak öröm, akik szívükön viselik otthonunk, a Föld nevű bolygó sorsát.

Igenis jó érzés úgy készülni a karácsonyra, hogy tudjuk: tettünk valamit környezetünkért.

Tovább megyek! Az újrahasznosított anyagokból készült ajándék jó érzéssel tölti el azt is, aki adja és azt is, aki kapja az ajándékot.

Öröm nekünk is, mert elindultunk a tudatosság, a tudatos életvitel felé, ami által hasznosnak érezhetjük magunkat.

Örömöt jelent annak is, akinek ilyen ajándékot adunk, mert érezni fogja, hogy jó irányba tereljük szeretetünkkel, figyelmünkkel.

A karácsony az egyik legnagyobb ökológiai teher

Nem csak nekünk teher – mint anyagilag, mint időben – a karácsony. Földünknek is az.

Gondoljunk csak bele abba, hogy mennyi műanyag – főleg játék – kerül a lakásunkba, melyek rövid úton a szemétben landolnak.

A fenyőfákról nem is beszélve, melyek nagy része ugyanerre a célra lett ültetve, ám nem mind. A műfenyő valóban jó megoldás, de csak pár évre, hiszen az is műanyag, előbb-utóbb tönkre megy, a szemétbe kerülve pedig károkat okoz.

A legjobb megoldás az alternatív fenyő, bármely újrahasznosított vagy természetbarát anyagból. A mérhetetlen mennyiségű csomagolóanyag is a természetet rongálja. Főleg az ajándéktáskák, melyeket valóban utána is lehet használni, ha mintája engedi, ám a rajta lévő védőfólia nem annyira környezetbarát.

Jó volna, ha a karácsony nem csak az „élj a mának” keretein belül zajlana. A változás kis dolgokban kezdődik, a változás te magad vagy. Igazi örömöt mosollyal és odafigyeléssel lehet okozni.

Törekedjünk arra, hogy a karácsony ünnepe ne csak nekünk és szeretteinknek – pár percig, napig – legyen az, hanem az egész Földnek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást