Így iktathatod ki az életedből az időrabló tényezőket

Így iktathatod ki az életedből az időrabló tényezőket

Címlap / Életmód / Egészség / Így iktathatod ki az életedből az időrabló tényezőket

Nap, mint nap számtalan időrabló tényezőt űzünk. Ezek sok esetben még rövidtávon sem hajtanak hasznot, hosszan előretekintve pedig kizárólag a tartalmas időt rabolják el az életünkből.

Online-lét

A legfrissebb kutatások arra világítanak rá, hogy az emberek igen jelentős része internetezéssel kezdi és zárja a napot, emellett folyton maga mellett tartja a telefonját.

Ez napjainkban odáig vezetett, hogy a holtidő igen jelentős részét arra szánjuk, hogy ismeretlen ismerősök frissítéseit böngésszük, vagy addiktív játékokat űzzünk.

Érdemes lenne egyszer neked is lemérned, egy átlagos héten mennyi időt töltesz ezekkel az alapvetően felesleges ténykedésekkel, a céltalan bolyongással és az egyéni rekordod megdöntésével.

Valószínűleg megdöbbentő adattal szembesülnél, amit ha nem is kell feltétlenül nullára csökkentened, azért nem árt minimálisra redukálnod.

Semmi rossz nem történik, ha nem azzal kezdesz, hogy megnézed az üzeneteidet és nem játszol evés közben, sőt… 

Szépségmánia

Manapság annyira ügyelünk a külsőnkre, hogy hajlamosak vagyunk átesni a túloldalra, és minden elé helyezzük.

Ennek egy végső pontja az, amikor minden nap akár órákat töltünk a tükör előtt. Bár nyilván nem árt, ha az ember alkalmanként kihozza magából a maximumot, nem sok értelme van egy átlagos hétköznapon csak azért felkelni egy-két órával korábban, hogy makulátlan frizuránk és sminkünk legyen.

Sokan képtelenek lemenni a boltba anélkül, hogy kicsípnék magukat, pedig egy napszemüveg és egy sál csodákat tesz az unalmas reggeleken.

A dolgos napokra pedig érdemes kifejleszteni egy natúr sminket és vágatni egy könnyen kezelhető frizurát.

Gondolj bele, ha minden nap csak fél órával megkurtítod a készülődést, az egy héten máris három és fél óra extra idő, amit kedved szerint magadra fordíthatsz.

Edzésfüggés

A mozgás jó és hasznos, egyáltalán nem akarunk lebeszélni róla.

Éppen ellenkezőleg, megpróbálunk bátorítani arra, hogy a mobilod nyomkodása, vagy a kedvenc sorozatod nyolcvanadik megtekintése helyett inkább mozdulj ki.

Ugyanakkor felhívnánk a figyelmedet rá, hogy manapság csaknem divat az esztelen edzés, hiszen a legújabb trend szerint nem elég vékonynak lenni, az izomzat sem hiányozhat a női testről.

Nem törünk pálcát az ideál felett, viszont tudnod kell, hogy azok a testépítők, akik komolyan veszik az egészségüket, tartanak pihenőnapot.

Egy szigorú, ám szakértő által összeállított edzésterv sokkal hasznosabb, mint találomra eljárni edzeni, és akár órákat lébecolni tanácstalanul a konditeremben.

Ne eddz túl sokszor, de kövess egy rendszert, és amikor sportolsz, akkor valóban tedd oda magadat!

Konyhai robotgép

Sokan összekeverik magukat egy konyhai robotgéppel, és azt hiszik, hogy csak a makulátlan tisztaság és az újramelegítetlen étel lehet tökéletes.

Ez az állítás még igaz is lehetett jó néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a család női tagjainak kizárólag a ház körül és a házban kellett rendet tartaniuk, valamint gyermekeket nevelniük.

Manapság már jól tudjuk, hogy a teendőlista jóval szélesebb, így hát egyenesen időrablónak számít az éjjelbe nyúló takarítás és a hajnali főzőcskézés.

Nyilván akadnak kivételek, de mindenki jobban jár, ha te is kipihent vagy. Nem dől össze a világ, ha néha rendeltek valamilyen kaját, vagy nem főzöl, hanem inkább a mélyhűtőből veszed elő a korábban félretett főzelék egy részét.

Utazó nagykövet

Megannyian ingázunk naponta, sajnos sok esetben akár órákat is.

Kétségtelenül az lenne a legideálisabb, ha megpróbálnál a munkahelyedhez minél közelebb kerülni, így tudnád a leghatékonyabban lecsökkenteni az időrabló körülményt.

Amennyiben ez nem megoldható, más hasznos teendőkkel is kitöltheted az utat.

Egyrészt megtervezheted a napodat, hetedet, végiggondolhatod a fontos teendőket. Zenét hallgatni, vagy olvasni egyáltalán nem felesleges, sőt, sokan így tudnak a leghatékonyabban befelé figyelni, kikapcsolni.

Ha a tömegközlekedésen végképp nincs lehetőséged ezekre, gyakorlatilag megmoccanni sem tudsz, akkor marad a torna, mégpedig az a változat, amire máskor jó eséllyel nem szánsz időt.

Bár gyakorlatilag minden izmodat megfeszítheted, elernyesztheted, itt a kiváló alkalom újravenni az intim tornáról tanultakat.

Kütyümániások

Sokan panaszkodnak, hogy semmire sem jut idejük, főleg nem arra, hogy a kedvesükkel, családjukkal töltsék tartalmasan az idejüket.

Számukra érdekes kísérlet lehet, ha néhány napig nem nyúlnak elektronikai eszközökhöz, legalábbis tévéhez, internethez, és mobilhoz is csak akkor, ha telefonálnak.

Mindenkinek megdöbbentő lehet, mennyi idő felszabadul ilyenkor, amit aztán közös vacsorára, társasozásra, kártyázásra, vagy egyszerűen beszélgetésre lehet fordítani.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy rossz időnként maximálisan kikapcsolni a gagyi sorozatok előtt, de ne az legyen a nap csúcspontja, hogy bekapcsoljátok a tévét.

Órákon keresztül bámulni egy dobozt komolyan tartalmasabb élmény, mint összebújni a kedvessel, sétálni egyet, vagy közösen sütni?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást