Így csökkentsd a hűtőd fogyasztását!

Így csökkentsd a hűtőd fogyasztását!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így csökkentsd a hűtőd fogyasztását!

Egyáltalán nem könnyű meghatározni, mennyi villamos energiát emészt fel a hűtőszekrény működtetése, azonban a fogyasztás becslése nem lehetetlen feladat. Érdemes beszélni arról, mik képesek a leginkább befolyásolni egy hűtő energiaigényét. Kiderül az is, hogy a gyártó által közölt hivatalos adatok laboratóriumi körülmények között pontosak ugyan, a valóságban azonban a használattól függően jelentősen változhatnak.

Minden hűtőszekrény rendelkezik energiaosztállyal; ez nem más, mint egy nemzetközi szabványokon alapuló minősítés, ami a készülék energiatakarékosságát igyekszik leírni. Az A jelzéssel rendelkezők energiahatékonysága a legjobb, a G jelzésűeké a legrosszabb. Az energiaosztályra vonatkozó információk általában a hűtőszekrény elején találhatók – rendszerint matrica formájában, illetve a gépek adatlapján is megtalálhatjuk őket. (forrás 1)

A hűtőszekrény akkora legyen, amekkorára szükségünk van… Az ürességtől kongó hűtőszekrény tulajdonképpen ugyanannyit fogyaszt, mint egy kihasznált gép. Ha egy kétajtós nagyméretű hűtőszekrényt választunk, talán kétszer akkora költségre kell számítanunk, mint egy megfelelően méretezett készülék esetében…

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legnagyobb energiaveszteség a hűtőszekrény ajtajának nyitogatása során keletkezik. Az ajtó minden kinyitásakor meleg levegő jut a készülék belső terébe. A termosztát ekkor bekapcsolja a kompresszort, így újra kell hűtenie a kamrát. Ez egyet jelent a hűtőszekrény nagyobb energiafogyasztásával, és ezáltal a megnövekedett villanyszámlával. Ne nyitogassuk szükségtelenül a hűtőszekrényt, így biztosan spórolhatunk.

Tartsuk szem előtt, hogy az alacsonyabbra állított hőmérséklet magasabb energiaigénnyel jár. A legtöbb élelmiszernek egyáltalán nincs szüksége 5 Celsius-foknál alacsonyabb tárolási hőmérsékletre; ha szemügyre vesszük az élelmiszerek csomagolásán olvasható tárolási javaslatokat, láthatjuk, hogy minden élelmiszerünk számára bőven megfelelő az 5 fokos környezet. (forrás 2)

Elmondható tehát, hogy némi odafigyeléssel, illetve a szokásaink megváltoztatásával jelentős megtakarításra tehetünk szert.

Az energiaveszteségek elkerülése érdekében a hűtőszekrényt ne helyezzük a tűzhely és a fűtőkészülék közelébe, mivel az általuk leadott hő folyamatos visszahűtésre készteti a hűtő kompresszorát. Ha régi típusú készüléket használunk, ami nem rendelkezik no-frost funkcióval, időről időre ellenőrizzük a jegesedés mértékét, szükség szerint végezzünk leolvasztást. A fagyasztott ételeket a hűtőszekrényben kell kiolvasztani; ez élelmiszerbiztonsági okokból is erősen ajánlott, másodsorban energiát takaríthatunk meg.

Végezetül érdemes elmondani, mennyi energiát takaríthatunk meg, ha tudatosan használjuk a hűtőszekrényt. Sajnos erre a kérdésre nem létezik egzakt válasz, hiszen a készülékek és a korábbi szokásaink is meghatározzák az energiahasználat mértékét. Műszaki szakemberek jellemzően úgy vélik, hogy akár 25 százalékos megtakarítás is elérhető csupán a szokásaink megváltoztatása által. Igazán érdemes némi figyelmet szánni rá, nemde?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást