„Kezdd a napot a legnagyobb feladattal!” Időgazdálkodás elfoglalt anyáknak

„Kezdd a napot a legnagyobb feladattal!” Időgazdálkodás elfoglalt anyáknak

Címlap / Életmód / Család / „Kezdd a napot a legnagyobb feladattal!” Időgazdálkodás elfoglalt anyáknak

Néha úgy érzed, mindent megteszel, egész nap tepersz, leülni sincs időd és mégsem tudod befejezni a napi teendőidet? Akkor ideje újratervezdóned a módszereidet, hogy könnyedén megbirkózz a kihívásokkal.

Minden este tervezd meg a következő napot

Kell, hogy legyen egy vázlatos terved a következő napra. Hányszor fordult már elő, hogy elfelejtettél valamit, ami fontos lett volna? Néha még a legégetőbb feladatok is kimennek a fejünkből, ha nagy a hajtás. Ennek oka, hogy a második, harmadik napi ügy megoldása után ösztönösen elkezdünk pihenő időt keresni magunknak. S ha túl nagy a nyomás, agyunk úgy védekezik a kimerülés ellen, hogy nem figyelmeztet a következő fontos feladatra. Ám, ha ott van az előző este gondosan megtervezett lista, akkor ez nem történhet meg.

Nagyon lényeges, hogy ezen a listán ne csak „nem szeretem” dolgok legyenek, pl. kimosni a gyerek sportfelszerelését, rendbe tenni a gyerekszobát, írj be olyat is, ami feltölt, örömet okoz napközben.

Kezdd a napot a legnagyobb feladattal

Heti bevásárlás, nagytakarítás, vacsora az esti vendégeknek vagy hétvégére? Csupa olyan tevékenység, ami alaposan igénybe vesz testileg és rengeteg időbe is telik, ha jól akarod elvégezni. Ezekkel kezdd a napot, így később bármi történik, már túl leszel rajta. Ráadásul sikerélményed is lesz, hogy a legfontosabb napi teendődet már délelőtt elintézted.

A heti bevásárláshoz minden esetben készíts listát, a tartós élelmiszerekből kétszeres mennyiséget vásárolj! A takarításkor helyiségről helyiségre haladj, és csak akkor kezdd el az egyik szobát takarítani, ha a másikkal már teljesen kész vagy!

A főzéssel rengeteg időt és fejtörést spórolhatsz meg, ha nagyobb adagot főzöl vagy egyszerre két, három féle olyan ételt készítesz el, amit hűtve tárolhatsz vagy lefagyaszthatsz. A hétvégi főzést próbáld meg péntek este elintézni, hogy szombaton ne a tűzhely mellett ácsorogj, ehelyett vidd el a gyerekeket moziba, játszótérre, strandra vagy amit csak szeretnének.  

Ne légy maximalista, 80 százalék elég

A perfekcionisták legnagyobb része örökké elégedetlen és képtelen örülni annak, amit már elért. Ne légy ilyen! Ha valamire már nem jut időd ma, azt halaszd későbbre. Ha nyomás alatt vagy, állj meg egy pillanatra és keress prioritást a feladatok között. Gyorsan rá fogsz jönni, hogy van, ami még várhat, engedd le a szorongást és máris fellélegzhetsz. Egy stresszoldott anyukának a gyerekek is jobban örülnek.

Mindennek legyen egy saját helye

Rengeteg időt spórolhatsz, ha rászoktatod magad, hogy mindennek találj egy megfelelő helyet. Éveket vesz el az életünkből a lakáskulcs, pénztárca, mobiltelefon, slusszkulcs vagy bármi más használati eszköz keresése. Ha a kulcsoknak veszel egy kis akasztót vagy tárolót, tedd a bejárat mellé.

Egyesek szerint persze ez a legrosszabb ötlet, mert a besurranó tolvajok máris viszik a kocsit. Statisztikailag ennek gyakorlatilag nulla az esélye, cserébe időt, s ami még fontosabb, nem kevés idegeskedést spórolhatsz meg magadnak. Erre megtaníthatod a gyerekeket is: kezdd azzal, hogy ha a kedvenc alvókájukat mindig az ágyukba teszik, akkor nem este kell pánikszerűen keresgélniük.

Legyen nálad könyv vagy zene

Az üresjáratok pl. utazás, vezetés, sorban állás tökéletes lehetőséget adnak egy kis töltekezésre. Ha ilyenkor tudatosan olyan tevékenységbe fogsz, ami megnyugtat, feltölt, akkor nem jelent majd olyan hatalmas megterhelést az egész napi kihívásoknak eleget tenni. Egy kisregény, egy fülhallgató vagy headset mindig legyen a táskádban!

A zene és az olvasás néhány perc alatt relaxált állapotba hoz. Egyetlen hibát ne kövess el ezekben az ajándékba kapott szabad percekben, még pedig azt, hogy előveszed a mobilodat, hogy megnézd mi újság a facebookon vagy jött-e leveled, üzeneted. S hogy miért…

Kapcsold ki a mobilodon a szinkronizálást

A felgyorsult (vagyis a saját magunk által felgyorsított) világban egységnyi idő alatt tízszer annyi feladattal kerülünk szembe, mint volt ez egy-két évtizeddel ezelőtt. Ezek nagy része olyan kötelezettség, melyeket csak mi érzünk azonnalinak, valójában nem azok. A közösségi oldalak úgy vannak kitalálva, hogy az oldalra vonzzanak akkor is, ha épp semmi konkrét okod nincs rá.  

A mobilos szinkronizálás lényege, hogy gyakorlatilag a nap minden percében aprócska ikonok jelezhetik számodra, hogy üzeneted jött, beszélgetést kezdeményezett valaki, kedvelték egy fotódat, meghívást kaptál valahová stb. Ez nagyon hamar egy olyan rutint hoz az életedbe, hogy akár tízpercenként úgy érzed, muszáj ránézned a kijelzőre, nehogy lekéss valamiről.

Pszichológusok ezt már függőségnek nevezik. Ráadásul, ha megjelent egy „figyelmeztetés”, azonnal a nyomába eredsz, és ha nem is fontos, máris meglátsz valamit, ami miatt tovább folytatod a böngészést. Ezt a csapdát kerülheted ki azzal, hogy kikapcsolod az automata figyelmeztetéseket a telefonodon és csak akkor látogatsz el ezekre az oldalakra, ha úgy érzed, tényleg itt van az ideje.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!