A hortikulturális terápia sikerei

A hortikulturális terápia sikerei

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A hortikulturális terápia sikerei

A természet mindig készen áll a segítségre

A szakemberek által összeállított terápiás és rehabilitációs program különböző elemekből épül fel. Része a kertészkedés, a növénygondozás, de ide tartoznak a természettel való kapcsolatba lépés különféle formái is. A feladatok változatossága és a különböző intenzitású mozgások elősegítik a fizikai test egészségesebbé és erősebbé válását: fejlesztik az izomzatot, a csontrendszert, az állóképességet és az egyensúlyérzéket. 

A hortikulturális terápia támogatja a koncentrációt, fokozza a motiváltságot, javítja a közérzetet és a kézügyességet, nyugodtabbá tesz, segít megszabadulni a stressztől, és egyfajta meditatív állapotba merülni.

Fejleszti az érzékszerveket, a gondolkodást, a problémamegoldó képességet és a kommunikációs készséget. Lehetővé teszi, hogy az egyén közelebbi kapcsolatba kerüljön a természettel és ráhangolódhasson annak ritmusára.

Elősegíti az önbecsülés fejlődését, mivel látja a saját keze által végzett munka eredményét, annak növekedését. Előmozdítja azokat, akik szeretnék megtalálni az életük értelmét. Hasznos eszköz olyan esetekben, amikor kifogásolható viselkedési formákat szeretnénk korrigálni, mint például szenvedélybetegséget vagy bűnözői hajlamot.

A hortikulturális terápia
StockRocket/istockphoto.com

Követendő példa

Vannak olyan intézmények, ahol legalább néhány élő növényt elhelyeznek a kezeltek mellett, amelyekből akár magukkal vihetnek egyet- egyet, amikor hazamennek. Ez az apró gesztus hatalmas erőt ad és növeli az önbizalmukat, mivel jó érzéseket kelt bennük, hogy gondoskodhatnak valakiről. Ezt hazánkban is a legtöbb helyen meg lehetne valósítani, olyan helyeken is, ahol nincs lehetőség nagyobb horderejű projektek kivitelezésére.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást