Egészség / Életmód / Lélek

Hogyan válaszd ki a tökéletes napszemüveget?

Hogyan válaszd ki a tökéletes napszemüveget?

Egy szuper napszemüveg nemcsak öltöztet, de a szemed egészségét is védi – hiszen az UV-sugarak épp olyan visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak az érzékeny látószervben, mint a bőrön. Most megtudhatod, mire kell figyelned a vásárlásnál!

Az UV-sugárzás veszélyei

A napsugárzásnak kitett szemnél nagyobb a hályogos megbetegedések kialakulásának veszélye, melyek a szemlencse „elhomályosodásával” látáscsökkenéshez vagy akár vaksághoz is vezetnek.
A másik lehetséges következmény a makula-degeneráció, tehát a szemfenék-meszesedés, ami a retinát sújtja. Emellett más kórképek is az UV-sugárzás számlájára írhatóak.

Nem csak nyáron fenyeget

Egyértelműnek tűnik, hogy ha nyár, akkor napszemüveg. A napsugarak azonban minden vízfelületről, homokról, havas tájról és bizonyos kövezettípusokról is visszaverődnek.
A jelenség hatására akár „hóvakságnak” nevezett állapot is kialakulhat, ami a szemfenék hólyagosodásával járó sérülés.

A bőrt is védeni kell

Az UV-sugarak ellen fölvértezett lencséjű szemüveg egyfelől megvédi a káros hatásoktól magát a szemet, valamint a körülötte lévő érzékeny bőrt.
A bőrrák ugyanis gyakran a roppant sérülékeny szemhéjat támadja meg – az utóbbi időben gyakorlatilag járványszerűen szaporodnak az ilyen, főleg melanoma típusú megbetegedések.

Mi legyen a címkén?

A következő feliratok tanúskodnak arról, hogy minőségi napszemüveget tartasz a kezedben. A lencsék az UVA és UVB sugarak 99 vagy 100%-át blokkolják, megfelelnek az ANSI Z80.3 szabvány követelményeinek, vagy pedig UV 400-as védelemmel rendelkeznek.
Ha ezek valamelyike fel van tüntetve, bátran megveheted!

Fontos az árnyalat

Az UV-szűrő réteg átlátszó és színtelen, tehát a sötétebb lencse nem feltétlenül jár együtt erősebb védelemmel.
Az árnyalatnak ugyanakkor fontos szerepe van a viselés során. A sárga és a rózsaszín megnehezítheti a közlekedési lámpák színváltozásának felismerését, míg a szürke, a zöld és a barna a lehető legkevésbé torzítja a külvilág színeit.

A polarizált lencse jobb

Keress polarizált lencséjű napszemüveget, ha gyakran vagy olyan helyen, ahol visszatükröződött napfény érhet!
Tengerparti nyaraláskor például jó hasznát veheted egy ilyennek. Hátránya azonban, hogy megnehezítheti a digitális kijelzők olvasását, tehát nem egyszerű vele mobiltelefont, GPS-t vagy számítógépet kezelni.

Nem csak az ár számít

A vásárlók hajlamosak magától értetődőnek vélni az összefüggést, hogy a drágább termék mindig megbízhatóbb és jobb is. Napszemüvegek esetén ez a feltételezés nem állja meg a helyét, hiszen többnyire a divatos keretet kell megfizetni.
Gyakorlatilag már 2-3 ezer forintért is kaphatsz olyan napszemüveget, ami hatékonyan védi a szemed, ráadásul szép. Ha teheted, érdemes több napszemüveget is vásárolnod, és a körülményeknek, illetve a kedvednek megfelelően cserélgetni őket.
Természetesen kaphatóak speciális darabok külön síeléshez, strandoláshoz vagy autóvezetéshez – ezeket is megfontolhatod, amennyiben van rá anyagi fedezet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást