Hogyan tartsd tisztán a vinyl padlót, hogy sokáig szép legyen

Hogyan tartsd tisztán a vinyl padlót, hogy sokáig szép legyen

Címlap / Otthon / Hogyan tartsd tisztán a vinyl padlót, hogy sokáig szép legyen

Már régen túl vagyunk a márvány mintát utánzó, de kilométerekről is műanyagnak látszó burkolatokon – a vízálló és könnyen lerakható vinyl padlók ma már sokkal mutatósabbak és néha bizony egészen drágák is lehetnek. Ezért is olyan fontos, hogy megfelelően ápold, így sokáig szép burkolata maradhat az otthonodnak.

A legjobb a megelőzés

Bár a jó minőségű vinyl padlók egészen ellenállóak, azért mégiscsak egy viszonylag puha felületről van szó, amit lehetőleg meg kell védeni a sérülésektől és a durva behatásoktól. Mivel az erőteljes tisztítás, súrolás is károsíthatja a padlót, a legjobb, ha ezt megelőződ. Legyen otthon egy puhaszálú seprű, és ezzel minden este fuss végig a padló felszínén. Nem kell, hogy minden sarokba benyúlj, vagy hogy ragyogó legyen a padló, csak azt kell megelőznöd, hogy a szennyeződéseket beletaposd a burkolatba, és így később drasztikusabb eszközöket kelljen bevetni az eltávolításukra.

Jól kicsavart ronggyal moss fel

Attól, hogy vízálló, a vinyl padlónak még nem feltétlenül tesz jót, ha tocsog rajta a víz.

A túlságosan nedves felmosófejtől idővel a nedvesség a réteg alá hatolhat és feloldhatja a ragasztót.

Bár ehhez valószínűleg évek kellenek, mégis jobban teszed, ha a laminált padlólapokra is javasolt, könnyebben kicsavarható felmosófejet használsz, mert ezzel meghosszabbíthatod a vinyl padlód életét – és ki ne szeretné, hogy valóban olyan sokáig szép legyen a padlóburkolat, ameddig csak lehetséges ez?

Kép forrása: photographee.eu/depositphotos.com

A szappant se vidd túlzásba…

A szappan remek tisztítószer lehet a vinyl padlókra, abban az értelemben, hogy feloldja a zsíros szennyeződéseket. Ugyanakkor vékony filmréteget hagyhat maga után, amiben aztán könnyebben megtelepszik a kosz. Amíg nem muszáj, ne használj tisztítószert, csak tiszta vizet a padlón, amikor pedig a szennyeződések miatt tényleg kell már a szappan, használj két felmosófejet: az egyiket mártsd szappanos vízbe, és ezzel tüntesd el a szennyeződéseket, majd a másikat mártsd tiszta vízbe, és ezzel töröld át még egyszer a padlót, hogy ne maradjon a vinylen semmi, ami nem oda való.

Nehogy waxot tegyél rá!

A mai, modern vinyl padlók már nem igényelnek rendszeres felületkezelést, azaz waxolást, a régebbi típusok esetében azonban még elképzelhető, hogy szükség van erre.

Fontos, hogy amikor vinyl padlóra szánt tisztítószert veszel, ennek megfelelőt válassz: régi padlóra kell a wax, az új típusokra viszont használj „no wax” vinyl padlókra ajánlott termékeket.

Valójában ezeken a padlókon is van egy bevonat, ami a fényességet adja, és ha erre rákerül a wax, csak bajt csinálsz vele. Ha a felület mégis elveszítené a fényét – amire jó minőségű vinyl padló esetén kicsi az esély –, használj waxolást nem igénylő, vinyl padlóra ajánlott fényezőt, és még egy éven keresztül szép lesz a felület, ha amennyire lehet, elkerülöd a tisztítószereket, és csak tiszta vízzel, enyhén nedves felmosófejjel tisztítód a padlót.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!