Hogyan lehetsz jó főnök? Kevés hozzá a szakmai tudás

Hogyan lehetsz jó főnök? Kevés hozzá a szakmai tudás

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Hogyan lehetsz jó főnök? Kevés hozzá a szakmai tudás

Az idők során sokat változott annak megítélése, hogy milyen a jó főnök. Természetesen különválik a szakmaiság és az emberi tényező, hiszen mindkettő mást jelent és másként kell megfelelni e két területen. Magasan kvalifikált, szakmájához értő, tapasztalt vezető is lehet csapnivaló főnök, ha elviselhetetlen a viselkedése, megfagy körülötte a levegő és lehetetlen vele bármit megbeszélni. Ugyanakkor a fordított helyzet sem ideális: emberileg jól kijössz a főnökkel, de nem jó vezető, nincs szervezőkészsége, nem tud irányítani.

Korábban a jó főnök ismérve a szakmai tudás és a határozott fellépés volt. Ez a típus viszont mindig elkülönülve jelent meg a cég élén, amolyan magányos farkasként, aki tekintélyét is őrzi azáltal, hogy tartja a három lépés távolságot.

Mára a hatékony vezető sokkal inkább csapatjátékos, aki nem dönt mindenről egyhangúlag, hanem bevonja a többieket is.

A gazdaságtudományok, szervezetpszichológia elméleteket gyárt arról, milyen az ideális vezető, milyen típusai léteznek a vezetésnek. A vezetéselméletek megalkotói egy ideje felismerték a tényt, hogy az igazán sikeres főnök nem csak szakmai tudása, szakértelme révén emelkedik ki. Nem elég mindez a hatékony vezetéshez, szükség van bizonyos személyiségvonásokra, készségekre is. A modern elméletek nem csak a vezető személyes tulajdonságait elemezgetik, de kitérnek a beosztottakkal való kapcsolatára is. 

YacobchukOlena/istockphoto.com

Az ideális főnök személyisége

Így körvonalazódott az ideális főnök személye. Már nem az irodájából osztogatja a feladatokat távolságtartó módon, hanem sokkal közvetlenebb, emberibb figura, aki empatikusan közelít a csapatához. Meggyőző, karizmatikus személyiség, aki képes másokat motiválni, alkalmazkodik a változásokhoz és megértő a beosztottakkal. Ezzel a hozzáállással a cégnél dolgozók jobban magukénak érzik a szervezet céljait és szívesen tesznek is értük.

Számos külföldi kutatás vizsgálta, mely tulajdonságok jellemzik az igazán jó főnököt. Ez alapján az ideális vezető őszinte, vagyis mindig elmondja az igazat, bármiről legyen is szó, így kialakul az érzés, hogy meg lehet benne bízni és lehet rá támaszkodni. Az ilyen embertől jobban elfogadjuk a kritikát és szívesebben megtesszük, amit kér. 

Képes bizalmi légkört teremteni, ahol bárki elmondhatja az ötleteit, véleményét és a kisebb hibák is vállalhatóak előtte mert nem veszi rögtön a fejünket.

Nagyon fontos, hogy a jó főnök képzett emberekkel szereti magát körbevenni, nem féltékeny mások előmenetére, sőt támogatja az önképzést, fejlődést. Ezzel a cégnek is jót tesz és megnyeri a dolgozóit is, hiszen mindenki megbecsülve érzi majd magát. 

Az igazán motiváló felettes maga is példa a többiek előtt: munkájával, lelkesedésével, szorgalmával sokkal inkább munkára bírja a beosztottakat, mint dirigálással és a feladatok leosztásával, miközben ő maga semmit sem csinál. Szerencsés, ha hatékonyan képes megbirkózni a stresszel és érzelmileg kiegyensúlyozott. Csak így tud nyomás alatt is jól dönteni és nem az alkalmazottakon kitölteni a feszültség miatti rossz érzéseit. 

A jó felettes legjobb tulajdonsága

És végül ne felejtsük el a jó főnök legjobb tulajdonságát: jutalmazza, elismeri a jól végzett munkát. Sajnos, sok munkahelyen egyáltalán nem evidens ez a hozzáállás. Annak kellene örülni, hogy az embert egyáltalán alkalmazták és kifizetik a bérét. Pedig már önmagában néhány dicsérő szó is motiváló, esetleg egy kis plusz juttatás, ami mindig jól jön, ráadásul visszaadja a munkakedvet és a megbecsülés érzését, ebből pedig hosszabb távon a cég is profitál. 

Egy korábbi magyarországi kutatás alapján az emberek mindössze 12%-a volt elégedett a főnökével. Elgondolkodtató adat, mivel életünk nagy része, ahogyan már említettem, a munkahelyünkön telik; így senkinek – sem főnöknek, sem beosztottnak – nem lehet érdeke, hogy ezt az időt szenvedve, elégedetlenkedve és a munkáját utálva töltse el.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást