Hogyan lehetsz időmilliomos?

Hogyan lehetsz időmilliomos?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan lehetsz időmilliomos?

Percre pontosan be van osztva minden teendőd – rohansz, kapkodsz, próbálod tartani a ritmust –, és mégis úgy érzed nincs időd semmire? Nos, akkor jó helyen jársz! Megmutatjuk, mit kell tenned ahhoz, hogy mindenre jusson az értékes perceidből: munkára, karrierépítésre, pihenésre, családra, szórakozásra, hobbira, fogászatra, mozira. Figyelj csak!

Terv a lelke mindennek!

Minden a tervezéssel kezdődik. Amikor agyban, lelki szemeid előtt ott tornyosulnak a feladatok – és Te hatékonyan, és kreatívan kiválogatod őket, fontossági sorrendet kialakítva közöttük.

A képzeletbeli rangsor utolsó helye persze nem jelentheti azt, hogy elhalasztható az ott álló feladat. Hogy könnyebben boldogulj, érdemes feljegyezned ezt a sorrendet, s mellé odabiggyesztened azt is, mennyi időt szánsz az elvégzésére.

Célszerű „helyrajzi sorrendet” is felállítanod, azaz csoportosítsd a feladatokat aszerint is, hogy melyek intézhetőek el egy útvonalon belül. Suliba/oviba viszed a gyerekeket, visszafelé útba lehet ejteni a postát, bankot, kisboltot. Így – persze csak akkor, ha következetesen tartod is magadat hozzá – nem fogsz elúszni a napi teendők tengerében.

Akinek nincs esze…

Távol áll tőlem, hogy sértegesselek, de így tartja a régi mondás is „Akinek nincs esze, legyen notesze!” Nem szégyen, ha az ember néha el-elfelejt valamit – hiszen naponta több ezer információval kell megbirkóznunk.

Hogy elkerülhető legyen a bosszúság, érdemes emlékeztető cetliket hagynod olyan helyeken, ahol szinte az orrod előtt fityegve figyelmeztet a teendőidre. Például a hűtőszekrényen az aktuális bevásárló listát, a slusszkulcs mellett a szervizre emlékeztető feljegyzést, stb.

Legyen vége a mártírkodásnak!

Azaz családunk minden tagja vegye ki a részét a feladatok megoldásából. Ha önként magadra vállalsz mindent, ne csodálkozz, ha este 10-kor még egy halomnyi mosatlan edény vár rád, miközben a többiek már órák óta a tévé, vagy a számítógép előtt ülnek. Oszd be kinek mi a reszortja – így közel azonos időben végezve együtt tölthetitek a nap hátralévő részét.

Tedd magad töltőre!

Mindig csak a munka – egy idő után az összes energia-tartalékod elvész, s mint egy kiöregedett akkumulátor – képtelen leszel bármire. Tedd magad töltőre – azaz szánj időt magadra is, és minden nap legalább fél-egy órát szakíts arra, hogy feltöltődj. Lépj ki a rád nehezedő terhek fogságából, s ez idő alatt kapcsolódj ki: olvasással, pihenéssel, zenehallgatással. Így frissült erővel koncentrálhatsz újra a feladataidra.

Tudd: a  halogatás a cselekvés halála!

Soha ne halogass – sehova sem vezet, hisz bármennyire is kellemetlen a rád váró feladat – úgyis neked kell megbirkózni vele. Jobb ezért minél hamarabb túlesned rajta… Inkább válj szertartásossá – alakíts ki egy mindennapos menetrendet –azonos időben kelj, reggelizz, zuhanyozz, stb. – a rutinszerűen elvégzett munka könnyebbé teheti az életedet, mint az ideges-hisztérikus napirend.

Légy nyugodt és optimista!

Az optimizmus alapvető ahhoz, hogy az előtted álló akadályokat leküzdhesd. Az „úgysincs rá időm” kijelentéseket felejtsd el, hiszen bármire van időd, ha azt hajlandó vagy rászánni. A nyugalom pedig nagyon fontos, hisz az idegeskedés nem tesz jót senkinek, és nem old meg semmit. Lépésről-lépésre haladva mindent elintézhetsz stresszmentesen.

Légy Te is időmilliomos!

Tavaszi lakásdekorációk természetes alapanyagokból
Galéria / Tavaszi lakásdekorációk természetes alapanyagokból
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást