Család / Életmód

Hogyan készítsük fel a gyereket az iskolakezdésre?

Hogyan készítsük fel a gyereket az iskolakezdésre?

A zökkenőmentes iskolakezdés szinte lehetetlen, hiszen a tanév elejét általában a szétszórtság, az otthonfelejtett füzetek és a kedvtelenség jellemzi. Mit tehetünk, hogy gyermekünk könnyebben vegye az akadályokat?

Alvás

Fontos, hogy pár héttel az iskolakezdés előtt szoktassuk át a gyereket arra, hogy korábban kell lefeküdni és felkelni.
Figyeljünk arra, hogy meglegyen a napi 8-10 óra alvás, hogy a gyermek megfelelőképpen kipihenhesse magát. Ha sikerül ez a kísérlet, akkor bizonyára sokkal könnyebben fognak indulni azok a reggelek.

Vitamindús ételek

Fontos figyelnünk az egészséges étkezésre. Válasszuk inkább a szénhidrátszegény, de vitaminban gazdag ételeket, így nem csupán az elhízást kerülhetjük el, de számos problémát megelőzhetünk.
A legfontosabb vitaminok az A-vitamin, a szem védelméért, az E-vitamin az idegrendszer megfelelő aktivitásáért, a B1-vitamin a koncentrációs-, az alvás- és a memóriazavarok elkerüléséért és C-vitaminnak a fáradtság és az étvágytalanság megelőzéséért.

Játékos tanulósarok

Egy tanulósarok kialakításával kedvet csinálhatunk a tanuláshoz. Készítsük el ezt közösen még a nyár végén, így a gyermek már alig fogja várni, hogy használhassa az újdonsült kuckót.
Figyeljünk arra, hogy ne legyenek olyan dolgok a tanulósarokban, amelyek könnyen elvonhatják a gyermek figyelmét és nem halmozzuk el felesleges dolgokkal sem. Legyen vonzó, de őrizze meg az igazi jellegét.

Szemészet

Fontos, hogy még a nyár végén sor kerüljön a szemészeti vizsgálatra, hiszen sokszor csak azért tanul rosszul a gyermek, mert nem látja megfelelően a táblát.
Ha eddig nem adódott ilyen probléma, akkor is érdemes rendszeresen megvizsgáltatnunk a gyermek szemeit, hiszen soha nem lehet tudni, hogy mennyit változik az egészségi állapota.

Leckefüzet

Szoktassuk rá a lurkót a leckefüzet vezetésére. Ezáltal nemcsak mi kerülünk képbe az aktuális leckével kapcsolatban, de rendszerre szoktatjuk a gyermekünket, amely által később nem lesz problémája a határidők és az időpontok betartásával.

Iskolai felszerelés

Figyeljünk arra, hogy időben vásároljunk meg minden szükséges eszközt az iskolakezdéshez.
Az új dolgok megvétele és a közös fedegetése a könyveknek mindig meghozza a gyermekek kedvét az iskolához. Tehát a vásárlás és a készülés nem csupán egy jó bemelegítés, de egy kellemes családi program is lehet.

Figyeljünk a gyermek lelkére

Fontos, hogy mindig beszélgessünk a gyerekkel, kérdezzük meg mi volt az iskolában, és ha valami baj van, akkor igyekezzünk kikérni a pedagógusok véleményét és tanácsát is.
Fontos, hogy biztonságot és szeretet nyújtsunk a gyereknek minden helyzetben. Hallgassuk meg a problémáit és álljunk mellé. Így valószínűleg sokkal könnyebb lesz neki minden az iskolában.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást