Hogyan jótékonykodj karácsonykor?

Hogyan jótékonykodj karácsonykor?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Hogyan jótékonykodj karácsonykor?

„Jaj, ne… Még egy kötött pulcsi!” – gondolhatod ingerülten a fa alatt. Ilyenkor jó, ha eszedbe jut: valakinek egyetlen meleg ruhája sincs, így a számodra frusztráló darab hatalmas örömöt szerezhet neki. Ha már amúgy is ajándékozós hangulatba kerültél, miért ne adnál azoknak, akik a leginkább rászorulnak?

Miért pont az ünnepek?

A keresztény karácsony tájékán a legtöbb vallásban és kultúrában ünnepelnek. Az ókori Rómában például az adott okot a mulatásra, hogy egyre hosszabb nappalok elé néztek, így egyfajta fényünnepet ültek.
Ehhez társult később Jézus születésének története, aki végtelen szeretettel áldozta föl magát az emberekért. Így a december végi piros betűs napokhoz olyan jelzők társulnak, mint meghittség, empátia, gondoskodás, nagylelkűség – egyfajta fennkölt hangulat, ami kiváló alkalmat teremt az adakozásra.

Keress segélyszervezeteket!

Az ünnepi időszakban keresni sem kell őket, hiszen többnyire forgalmas helyeken – bevásárlóközpontokban vagy az adventi forgatagokban – gyűjtik a felajánlásokat. Legtöbbjük tartós élelmiszert, takarót, könyvet, játékot, illetve mindennap élethez nélkülözhetetlen fogyasztási cikkeket lát a legszívesebben.
A Vöröskeresztnél például arra is ügyelnek, hogy az önkéntesek a persely tartalmából ilyesmit vegyenek, tehát biztosan jó helyre kerüljön az összeg. Neked csak döntened kell, hogy egy kis ételt vagy pénzt adsz szívesebben, mert a cél szempontjából mindegy.

Adj ételt egy hajléktalannak!

A hajléktalanok a társadalom számkivetettjei: sehol sincsenek otthon, és sehol sem látják őket szívesen. Mi lenne, ha az aluljárón vagy a téren átsietve ahelyett, hogy szemlesütve haladnál el mellettük, megállnál egy pillanatra, és átnyújtanál néhány zsömlét vagy ételkonzervet valamelyiküknek?
A forró teának is nagyon örülnének, illetve bárminek, ami az alkohol mellőzésével segít melegen tartani a testüket. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen segítség mindkét fél lelkének is jót tesz.

Ajándékozd meg az árvákat!

Segélyakció keretein belül, vagy akár magadtól is megteheted, hogy a körülötted élő csemeték megunt játékait és kinőtt ruháit összegyűjtöd, s odaadod azoknak, akiknek nem jut szülői szeretet.
Az állami gondozásban lévő gyerekek általában kapnak valamilyen apróságot az otthonban, ám a személyes hangulatú tárgyakat nélkülözniük kell. Többféle egyedi holmi összecsomagolásával így rengeteg örömöt szerezhetsz.

Látogasd meg az időseket!

Az idősek otthonában rengeteg olyan ember él, aki szívesen osztaná meg élményeit, tapasztalatait másokkal – csakhogy nem teheti, mert a társai és ápolói már minden sztorit hallottak.
Ha akad egy-két szabad órád, bátran térj be a hozzád legközelebbi intézménybe, és mondd meg, hogy szeretnél egy kicsit önkénteskedni! Meglátod, a nénik és a bácsik meghallgatása feltölti majd a lelked.

Vond be a többieket is!

Még közelebb hoz benneteket egymáshoz, ha együtt élitek át az adakozás örömét. A családodban és a baráti körödben bizonyára akad olyan, aki ugyancsak szívesen jótékonykodna, ráadásul a tapasztalatok megosztásával újra átélhetitek a megható perceket. Ha nincs sok szabadidőd, vagy szűkös a pénztárcád, már az is óriási dolog, ha egy nagyáruház legolcsóbb, saját márkás termékeiből összeállítotok egy csomagot, és felajánljátok valamilyen gyűjtőakción.
A jótékonykodás olyan különös tevékenység, amelynek során időt, energiát, esetleg pénzt adsz, ám nem anyagi javakat kapsz cserébe. Ez a fajta tranzakció a hétköznapitól eltérő szemléletmódot igényel. Ha úgy érzed, hogy nem állsz rá készen, ne erőltesd! Ám amennyiben szívesen segítenél, mielőbb vágj bele!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást