Hogyan felelj a bűvös interjú kérdésre: “Mik a gyengeségeid?”

Hogyan felelj a bűvös interjú kérdésre: “Mik a gyengeségeid?”

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Hogyan felelj a bűvös interjú kérdésre: “Mik a gyengeségeid?”

Ha állásinterjúra készülsz, akkor nem árt felkészülni a HR-esek olykor zavarba ejtő kérdéseire is. Ha elébe mész a dolgoknak, és felkészülsz arra, hogy őszintén tudj beszélni a pozitív és fejlesztendő képességeidről, akkor elkerülheted a feszengést. Íme, néhány tipp!

Légy őszinte

Ne állíts olyat, hogy nincs gyengeséged, vagy te mindenben jó vagy, mert akkor számíthatsz a keresztkérdésekre, vagy olyan szituációs gyakorlatokra, ahol úgyis kiderül, hogy mik a fejlesztendő tulajdonságaid.

A HR-es éppen azt méri fel ezzel a kérdéssel, hogy mennyire jó az önismereted. Jobb, ha tisztában vagy önmagaddal, a pozitív és kevésbé pozitív oldaladdal is.

Támaszd alá konkrét példákkal

Gondold végig, mi az, amivel nehézségeid voltak az előző munkahelyeden, vagy akár egy iskolai projektben. Lehet ez például a mások előtt történő prezentálás, vagy a határidők betartása. Emlékezz vissza, hogy milyen lépéseket tettél ennek megváltoztatására – például jelentkeztél a következő ilyen feladatra is, vagy letöltöttél egy időmenedzsment programot. A lényeg, hogy a múltból indulj ki, mond el mi okozott nehézséget, majd konkrét példákkal alátámasztva bizonyítsd be, hogy mennyit fejlődtél azóta, és hogy folyamatosan dolgozol azon, hogy jobb és jobb legyél.

Ezekkel a lépésekkel biztosan szimpátiát keltesz az interjúztatóban, hiszen őszintén válaszoltál a kérdésére, mégis pozitívan kerültél ki a dologból: tudatában vagy a gyengeségeidnek, de fejlődni vágyó és nyitott vagy.

Ismerd a közönséget és az elvárásokat

Ha az álláshirdetésben az szerepelt, hogy alap elvárás a precizitás, de ezt pont gyengeségednek érzed, akkor semmiképpen ne ezzel kezdj.

Elsősorban hozd meg a döntést magadban, hogy vágysz-e olyan munkahelyre, ahol ez magas elvárás. Ha igen, akkor tudod, hogy fejlődnöd kell ezen a területen. A precizitás szót viszont amennyire tudod, kerüld el az interjún.

Ne tegyél hamis ígéreteket, de kerüld a zsákutcát is. Ha mégis erre terelődik a szó, akkor mond azt, hogy nagyobb energiát igényel a hosszabb ideig egy dologra való koncentrálás, de tudatosan fejlődni szeretnél ezen a területen is, hiszen tudod, mennyire fontos, hogy megbízható anyagok kerüljenek ki tőled.

Aduász

Van egy tulajdonság, amit ha igaz rád, akkor bedobhatsz a gyengeségek kártyánál is:

Túl maximalista vagyok” – Ez nyilván nem negatív tulajdonság, sőt!

Viszont okozhat nehézségeket az önmagaddal való elvárások kielégíthetetlensége is – emiatt maradsz bent minden nap egy órával tovább, nehezen adsz át feladatokat, kevésbé bízol mások munkájában. Ez főleg a veled, vagy hierarchiában alattad dolgozókkal vezethet konfliktushoz, de ha tudatosítod, hogy a nagyfokú elvárásod csak önmagad felé irányítod, akkor biztosan nem ez lesz az indok, amiért esetleg nem téged választanak erre a pozícióra.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást