Hogyan érvényesülj a munkahelyeden, ha introvertált személyiség vagy?

Hogyan érvényesülj a munkahelyeden, ha introvertált személyiség vagy?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Hogyan érvényesülj a munkahelyeden, ha introvertált személyiség vagy?

Sokan úgy tekintenek az introvertált személyiségű emberekre, mint életképtelen, depressziós, remete lényekre. Pedig voltaképp csak arról van szó, hogy nekik nincs szükségük arra, hogy kifelé éljenek, mivel tökéletes boldogságban élnek a saját kis világukban. Nem egyszerű egy ilyen személyiséggel érvényesülni a munka világában, de csak addig, amíg meg nem találják azt, amiben igazán jók. Ha te is introvertált vagy, ezzel a néhány hasznos tanáccsal talán könnyebben megy majd az útkeresés.

Derítsd ki, hogy miben vagy jó!

Míg egy extrovertált ember az élet bármely területén könnyen elboldogul harsány, törtető személyisége miatt, egy introvertált léleknek ennél jóval nehezebb dolga van. Ha ő nem érzi jól magát egy munkahelyen, akkor az egyből megmutatkozik a hangulatán. Ő képtelen elvállalni egy munkát csak azért, hogy milliókat szakítson vele úgy, hogy közben nem is szereti igazán.

Ha te is az introvertáltak táborát erősíted, akkor törekedj arra, hogy olyan munkát találj, amiben igazán jól érzed magad és legfőképp biztonságban, hiszen talán ez a legfontosabb számodra. Csak meg kell találnod ezt a szakmát, és akkor biztosan szárnyalhatsz majd benne.

Ha még nem vagy ott…

Az élet természetes folyamata a tapasztalás, így elkerülhetetlen, hogy néha olyan helyekre sodorjon a sors, ahol nem érezed komfortosan magad, de ez így van jól, mert az ilyen helyzetekből tanulhatsz a legtöbbet.

Lehet, hogy most egy olyan munkahelyen vagy és egy olyan munkát végzel, amit a legkevésbé sem szeretsz, de ne megrekedt állapotként tekints erre. Inkább hozd ki a tőled telhető legtöbbet az adott munkádból, és légy benne a legjobb.

Ha pedig megtanultad a leckét, akkor ráléphetsz a következő szintre – a lényeg, hogy légy kitartó!

Extrovertáltakkal szemben

Nem könnyű helyzet, amikor a munkahelyeden körül vagy véve extrovertált személyiségekkel és úgy érzed, hogy bárányként létezel a farkasok között. Nyilván soha nem leszel képes arra, hogy harsány, magamutogató emberként legyél jelen a kollégáid körében, de ne is erre törekedj. A mai társadalom próbálja elhitetni veled, hogy csak akkor érvényesülhetsz szakmai téren, ha igazi extrovertált vagy, de ez nem igaz.

Számos színész, politikus, feltaláló, sőt még motivációs tréner is azt vallotta magáról, hogy introvertált, és mégis reflektorok fényében éli az életét. Ne hidd el, hogy mássá kell válnod ahhoz, hogy érvényesülni tudj a munkahelyeden. Nagyon is szükség van introvertált személyiségekre.

Ne hagyd, hogy elnyomjanak!

És ez parancs! 🙂 Nagyon sok introvertált ember hagyja, hogy elnyomják és inkább beletörődik abba, hogy örök második lesz. De ennek nem kell így lennie!

Előfordulhat, hogy neked kétszer annyi erő kell ahhoz, hogy egy meetingen kiállj magadért, de győzd le a gátlásaidat és igenis mondd el a saját véleményedet!

Lehet, hogy megpróbálnak majd az utadba állni, de ne foglalkozz velük. Soha ne hidd el, amit a munkatársaid mondanak rólad, mert csak te tudod igazán, hogy ki vagy.

A hallgatás a legnagyobb fegyvered

Amikor a főnököd vagy a kollégád éppen leordítja a fejedet valamiért, akkor te ne vedd fel ezt a stílust.

Persze tudjuk, hogy nem is nagyon menne neked, de mindenképpen maradj higgadt és megfontolt. Hidd el, ez sokkal jobban idegesíti majd őket, mintha te is hasonlóan reagálnál az ő viselkedésükre.

Soha ne hagyd szó nélkül, ha úgy érzed, ok nélkül bántanak, de ebben az esetben is őrizd meg a nyugalmadat és lassan, érthetően mondd el a te nézőpontodat a másik félnek. Ettől mérhetetlenül zavarba jön, mert arra számított, hogy te is felveszed majd az ő stílusát.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!