Hogyan dobjuk fel az egyhangú falakat?

Hogyan dobjuk fel az egyhangú falakat?

Címlap / Otthon / Dekor / Hogyan dobjuk fel az egyhangú falakat?

Egy szoba hangulatát nagyban meghatározzák a falak, éppen ezért nem mindegy, hogy hogyan is alakítjuk ki őket.

Ha nem szeretnénk egyszínű felületeket, de valami egyedivel mégiscsak szeretnénk feldobni, akkor egy kis kreativitásra lesz szükségünk. Lássunk néhány ötletet arra, hogy mivel törhetjük meg az egyhangúságot.

Üvegtégla

Az egyik legelterjedtebb és talán legpraktikusabb elképzelés is egyben az üvegtégla. Igaz, előre el kell tervezni, hogy szeretnénk-e ilyet, mivel az utólagos beépítése nehéz és nagyon költséges feladat. Ha azonban már az elejétől számolunk vele, akkor látni fogjuk az előnyeit is. Elsősorban az egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy megtöri a fal egyhangúságát abban a szobában, ahol csak töredékesen, mondjuk mintába rendezve használjuk. Ott azonban, ahol kizárólag ezzel az anyaggal húzunk fel egy falat, kifejezetten érdekes hatást érhetünk el.

A második nagyon jó tulajdonsága, hogy remekül használhatjuk térelválasztó elemnek is, mivel annyira azért nem átlátszó, hogy mindent megmutasson, ellenben azért megőrzi azt az illúziót, hogy nem vagyunk teljesen leválasztva. A harmadik és talán legjobb tulajdonsága pedig az, hogy üveg mivoltának köszönhetően a fény áttündököl rajta. Ezt a hatását kihasználva még a hangulatokkal is tudunk játszani. Az üvegtéglát ugyanis színezett kivitelben is be tudjuk szerezni, így ha szeretnénk, akkor enyhén zöldes, pirosas, vagy akár narancsos árnyalatban is ragyoghat a szoba egy része.

Vakablak

Ha a falat szeretnénk egy kicsit feldobni, de az szóba sem jöhet, hogy ablakot vágjunk rajta, akkor folyamodjunk egy kis füllentéshez. Erre több megoldás is létezik. Egyik megoldás, ha nem ütjük át teljesen a téglát, de egy mélyedés készítettünk bele, akkor vakablakot kapunk. Ezzel akár a teret is növelhetjük, ha olyan falfestés kerül bele, mely a kinti táj végtelenségét sugallja. Akkor is tökéletes azonban, ha valamilyen mutatós leomló virágcsodát helyezünk el benne.

Ehhez, ha még a falat is sárgás, vagy kékes árnyalatúra festjük, akkor tökéletes mediterrán hangulatot tudunk teremteni. De érdekesen mutathatnak benne a technikai berendezések is, tehát a tv, vagy éppen egy apróbb hifi. Könyvespolc gyanánt is felhasználhatjuk, de akár rejtett világítás megvalósításában is remek ötleteket adhat. Igaz, eltüntetni nem lehet (vagy inkább körülményes), de olyan sok -féle képen lehet kihasználni, hogy erre valószínűleg nem is lesz szükség.

Másik megoldás ha egyszerűen megfestjük az ablakot a falra, egy gyönyörű művészi kilátással. Akár nyitott teraszajtókat is festhetünk, így hangulatba hozhatjuk falainkat.

Színek

Azt már sokszor és sok helyen leírták, hogy az egyes színekkel milyen hatásokat és hangulatokat lehet elérni. De mi van akkor, ha nem füllik a fogunk a tapétához, nem akarunk kisebb vagy nagyobb mintákat, de az egyszínű fal gondolata sem dob fel bennünket. Nos, ebben az esetben fogjuk teddyhengert, és válogassunk össze néhány egymással harmonizáló, és nekünk tetsző színt. Vékonyabb vagy vastagabb csíkokban vigyük fel őket a felületre, és máris egyedi lesz a szoba (tipp: ahhoz, hogy a csíkok szépek legyenek csak minden másodikat fessük először, amikor azok színe már jó, és meg is száradtak, akkor ragasszuk le a szélüket addig, amíg a másik színek tartani fognak, és ezeket csak ekkor kezdjük el felvinni).

Érdemes szimmetriát, vagy ismétlődést vinni a csíkozásba, mivel ekkor rendezettebb és nyugodtabb hatást érhetünk el. Persze nem kell ragaszkodni a csíkokhoz, festhetünk egyszerű felezéssel is, vagyis az adott fal egyik fele ilyen, a másik fele pedig amolyan színű lesz. Az is remek megoldás, ha a két szín közé egy harmadikkal vékonyabb vonalat húzunk, mitegy határolóképpen. Ez a vonal pedig lehet vízszintes, függőleges, átlós, de akár még görbe is.

További egyedi falmegoldások itt!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!