Éjjel világító növények – Elsöprő sikerük van a holdkerteknek

Éjjel világító növények – Elsöprő sikerük van a holdkerteknek

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Éjjel világító növények – Elsöprő sikerük van a holdkerteknek

Azt hiszem, végigjártam minden lépcsőfokot, mire odáig jutottam, hogy tényleg igazán örömtelivé és élvezetessé vált a kertem, de az még nekem sem jutott eszembe, hogy meglessem, vajon hogyan lehetne kihozni a látványból a maximumot – éjszaka. Márpedig úgy tűnik, ez a legújabb őrület a kertészet világában: hódítanak a holdkertek!

De mi is az a holdkert?

A holdkertek olyan kertek, vagy kertrészek, amik éjszaka, holdfény mellett mutatják meg legszebb arcukat. Ez nem csak az elrendezésnek köszönhető, hanem annak is, hogy a tulajdonosok nagy gondossággal válogatják össze a holdfényben pompázó növényeket, valamint azokat a virágokat, amik éjszaka nyílnak, az éj leple alatt illatoznak igazán. Ehhez kerülnek – nem elhanyagolható adalékként – az egyedi textúrát, vagy éppen formákat, alakzatokat kiadó növényi lombok, amik különleges árnyékot vetnek a tájra. 

A tökéletes holdkertben az előbb említettek egytől egyig érvényesülnek: vannak benne olyan virágok, amik éjszaka nyílnak és illatoznak, amik egyedi textúrájúak és lehetőleg fehérek, hogy minél inkább visszatükrözzék a titokzatos fényeket. Az éjszaka felszabaduló illat egyébként nem csupán azért csodálatos, mert elvarázsolja az érzékszerveinket, hanem azért is, mert vonzzák az éjszakai beporzókat, mint amilyenek egyes denevérfajok és az éjszakai pillangók. Mindez csak még további extrát, újabb különleges vonzerőt biztosít a ránézésre is misztikus holdkertek számára. 

Hogyan lehet tökéletes a holdkerted?

A holdkertek tervezésénél először ki kell választanod egy megfelelő helyet. A holdkert elrendezése lehet egy komplett kert, egy már meglévő kompozíció része, de akkor sem kell lemondanod róla, ha csak egy kisebb ágyásod marad erre a célra. A lényeg, hogy az éjszaka folyamán könnyen elérhető és megközelíthető legyen számodra. 

A holdkerteket gyakran valamilyen pergola, terasz, tornác vagy nagy ablak közelében helyezik el a tervezők, így a kert látványosságai, hangjai és illatai közvetlen közelről elérhetőek és élvezhetőek, nem kell feltétlenül elhagyni az otthon, a terasz kényelmét. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást