5+1 jel, hogy szorongóan kötődő típus vagy

5+1 jel, hogy szorongóan kötődő típus vagy

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 jel, hogy szorongóan kötődő típus vagy

A kötődési stílusod ismeretében könnyebben tudod értelmezni az érzelmeid intenzitását és a reakcióidat. Most a szorongóan kötődő típusú emberek szükségleteit és gyakori érzelmi reakcióit járjuk körbe – vajon magadra ismersz?

Nagymértékű szeretetéhség

A szorongóan kötődő embereknek hatalmas szeretetigényük van. Vágynak az odafigyelésre, a törődésre. Néha olyanok felé is képesek nyitni a szeretet reményében, akik nem érdemlik meg.

Szeretnének közel kerülni ahhoz, akit a szívük választott, de tudják, ha kinyitják a bizalom kapuját, könnyen sérülhetnek.

Elsősorban arra van igényük, hogy érezzék a kedvességet, a babusgatást, és attól rettegnek, hogy nem eléggé szerethetőek. Folyton aggodalmaskodnak, hogy elrontanak valamit, ami miatt elvesztik az irántuk érzett szeretetet.

Ha ismersz ilyen embert, vagy pont rád jellemzőek ezek, akkor tudod, hogy egy-egy apróság, mondjuk egy rossz mondat is kibillentheti a nyugodt lelkiállapotból a szorongóan kötődőket.

 

Túlaggódás

Egy nem jól megfogalmazott üzenet, egy elmaradt hívás felbolygatja az ilyen típusú emberek egész napját.

Az aggodalom pedig sajnos könnyen elhatalmasodik rajtuk.

Hajlamosak megkérdőjelezni a kapcsolat őszinteségét egy bántó odaszólás miatt is.

Kattogni, agyalni kezdenek, mit és hol ronthattak el, amiért most ezt érzik.

A túlaggódással a párjukat olykor sajnos fel is bosszanthatják.

 

Félelem az elutasítástól

A figyelemfelkeltő magatartásnak igazából az a célja, hogy megkapja a megerősítést az illető a szerelmétől.

Ha rád is jellemző az elutasítástól való rettegés, akkor vélhetőleg tapasztaltad már magadon, hogy olyan dolgok miatt is képes vagy megsértődni, amiknek nincs is nagy súlya, csak te ruházod fel túl nagy jelentőséggel őket.

Már az ismerkedés fázisában is kiütköznek ezek, például ha egy jól sikerül randevú után nem jelentkezik azonnal a pasi, magadat hibáztatod, hogy biztos nem vagy elég jó, csinos, érdekes.

 

Túlzott féltékenykedés

A féltékenység sokakból kihozza a legvadabb ösztönöket.

A támadástól a lelki összeomlásig mindenféle túlzó magatartás indokolt is lehet, ha az ember megcsalva érzi magát.

A szorongóak azonban képesek a legapróbb jeleket is felnagyítani, szinte nyomozó módjára keresik a lebuktatás lehetőségét még akkor is, ha alaptalanul teszik ezt.

Mivel fokozottan érzékenyen reagálnak az elutasításra, ezért néha akkor is kiborulnak, ha nem jön a párjuktól pár órán át válasz egy üzenetre.

 

Önhibáztatás

Aki szorong, az sokat ostorozza magát.

Számonkéri magától a döntéseit, felülbírálja a tetteit.

Az önhibáztatás oka lehet egy gyerekkori minta fixálódása, például, ha valaki csak úgy tudott a szüleiből figyelmet kicsikarni, hogy jól viselkedett, jól tanult – ezt könnyen kivetítheti a felnőttkori viszonyaira is.

 

Megszállott ragaszkodás

A ragaszkodás erőssége hatalmas méreteket ölthet a szorongóan kötődőknél, hiszen az érzelmi állapotuk, jókedvük sokszor a párjuk reakcióitól függ.

Ha rád is jellemzőek a fentebb felsoroltak, akkor valószínűleg tapasztaltad már, hogy nem tudod helyén kezelni az elszakadást, a szakítást, összeomlasz, és azt hiszed, hogy már senki felé nem tudsz többet nyitni.

Noha a szakítás tényleg alapjaiban rendítheti meg adott esetben a kapcsolatokba vetett hitet, a szorongó kötődésűek végletekben gondolkodva úgy érezhetik, hogy nem tudnak elválni, leszakadni az exről.

Megszállottan tudják üzenetekkel bombázni a volt párjukat, az újrakezdést szorgalmazva drámai túlzásokkal teli kijelentéseket is tehetnek.

 

Ezekre figyelj!

Az értékeid nem másvalakitől vagy másvalaki reakciójától függnek.

Szerethető vagy, hiszen gyengéd és érzékeny emberként sokat tudsz adni, de riasztó lehet a párod számára a túlzott ragaszkodás és folytonos aggódás.

Ne engedd az önmagadba vetett hitet elgyengülni!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást