Család / Életmód

5 jel, hogy a macskád nagyon „megsértődött” rád

5 jel, hogy a macskád nagyon „megsértődött” rád

Ha az ember egy kényes érzésű arisztokratával él együtt, akkor bele kell törődnie, hogy szinte bármivel kihúzhatja a gyufát. Ha ezeket a jeleket tapasztalod, akkor például szinte biztos, hogy a macskád nincs lenyűgözve a viselkedésedtől, és jobb, ha megpróbálod kiengesztelni valamivel.

1. A távolból figyel

Nem könnyű megmondani, hogy a macskád azért tart távolságot tőled, mert éppen megsértetted valamivel, vagy azért mert, hát… tudod, ő egy macska, és a macskáknak vannak ilyen fura dolgaik.

Ha azonban a máskor búvós vagy játékos cicád most távolságot tart, vagy a megszokottnál több időt tölt a lehető legmesszebb tőled, könnyen lehet, hogy valamivel kivívtad a haragját.

A macskák egyébként hajlamosak akkor is távolságot tartani, ha valami összezavarja őket, például egy hirtelen, hangos zaj, egy gyors mozdulat de akár egy ismeretlen illat is a nadrágodon vagy a kabátodon.

A megoldás? A türelem – hagyd, hogy a macskád lerendezze magában a dolgokat, ha készen áll, ismét körülötted fog sündörögni.

2. Ingerült lesz, mikor előveszed a bőröndödet

A macskák tudhatják, ha készülsz hosszabb-rövidebb időre otthagyni őket, és bár lehet, hogy úgy tesznek, mintha nem érdekelné őket különösebben a dolog, amikor csomagolni kezdesz, észreveheted, hogy a macskád mintha morcosabb lenne, esetleg sértődötten nézegetne téged a tevékenység közben.

Nem a képzeleted játszik veled: dr. Kac Young, a The One Minute of Cat Manager szerzője szerint ez egy gyakori jelenség, és szerencsére megoldás is van rá. Hagyj hátra egy pólót vagy más ruhadarabot az illatoddal egy olyan helyen, ahol a macskád szívesen heverészik, és természetesen gondoskodj róla, hogy valaki a távolléted alatt többször is meglátogatja a cicát, és nem csak friss élelemmel és vízzel, de egy kis extra figyelemmel is ellátja kedvencedet.

3. A bolyhos bunda nem mindig jó jel

A dühös macska sztereotípiája: íves hát, bolyhos szőr és bozontos farok. Amikor a macska dühös vagy megijedt, felborzolja a bundáját, hogy ezzel is nagyobbnak és ijesztőbbnek hasson. Persze, emberi nézőpontból ez a próbálkozás mókásnak is hathat, a bolyhos bunda pedig simogatásra csábít, de mondj nemet erre a vágyadra: mindegy, hogy a sérelmet jogosnak találod-e vagy sem, egy cicát nem lehet ilyenkor tréfálkozással vagy buksisimogatással megnyugtatni, neki szüksége van a saját terére és idejére, hogy megbékélhessen.

Ha elsieted a dolgot, könnyen az lehet a vége, hogy csak még jobban felingereled, esetleg megkarmol vagy meg is harap.

Ha már megnyugodott, ismét megpróbálkozhatsz a barátkozással.

4. Elbújik a bútor alatt

Vannak macskák, akik kifejezetten jókat szunyókálnak a bútorok takarásában, de ha a cicád tágra nyílt szemekkel figyel az ágy vagy a kanapé alatti rejtekéből, és esze ágába sincs kijönni akár egész nap sem, akkor sokkal valószínűbb, hogy valami megrémisztette. Ez lehet egy hirtelen zaj, egy vendég vagy akár egy költözés, felújítás is.

A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, ha megpróbálod erőszakkal kirángatni innen: a rémült macska ilyenkor akár agresszívvá is válhat. A megoldás megint csak az, hogy időt adsz neki, próbálsz nyugodt körülményeket teremteni, hogy az állat biztonságosnak érezze a kinti világot, és amikor készen áll, hogy előjöjjön, higgadtan és nagy-nagy szeretettel fogadod.

5. Az ágyadra piszkít

Meglehetősen passzív agresszív viselkedés, de ami azt illeti, annak ellenére, hogy szörnyen bosszantó, valójában egészen megkapó indok áll mögötte: a cicád valószínűleg hiányol tégedet, és mivel a macskák a saját szagukat használják a területük megjelölésére, a cica a szorongását úgy kezeli, hogy ott hagyja területjelölő illatát, ahol a leginkább érzi vágyai tárgyának – neked – az illatát. Ez pedig az ágyad, esetleg a cipőd vagy valamilyen elől felejtett ruhád.

Ha ilyenkor azzal bünteted a macskádat, hogy nem szólsz hozzá, vagy nem foglalkozol vele, csak tovább rontasz a helyzeten: bármilyen mérges is vagy az extra mosás miatt, az egyetlen, amit tehetsz, hogy te leszel, aki a sértett állatot némi extra törődéssel és figyelemmel megpróbálja kiengesztelni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást