5 jel, hogy a kapcsolat átlépett egy határt – meddig van visszaút a bántásból?

5 jel, hogy a kapcsolat átlépett egy határt – meddig van visszaút a bántásból?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 jel, hogy a kapcsolat átlépett egy határt – meddig van visszaút a bántásból?

Amikor szerelembe esünk, nem feltétlenül racionális okokból (sőt, szinte soha nem ilyen megfontolásból) választjuk azt, aki mellett végül kikötünk – az érzésnek milliónyi indíttatása és motivációja van, de egy biztos: ha észrevesszük, hogy a kapcsolat és a szeretett fél bánt minket, lépni kell.

Ez persze egy örök érvényű és okos szabály, de rengeteg esetben nem sikerül józan döntést hozni, amikor az érzelmeink vezérelnek minket. A bántás pedig elképesztően sok megnyilvánulási formát ölthet, hiszen nemcsak a fizikai vagy a nyílt lelki erőszak az erőszak, és ezt sajnos rengetegen nem tudják – vagy csak nem akarják észrevenni. Ha azt sejted, hogy te is egy hasonló, bántó kapcsolatban létezel, olvasd el ezt az öt jelet, hiszen könnyen lehet, hogy magadra ismersz bennük és tudsz majd általuk változtatni!

5 jel, hogy a kapcsolat átlépett egy határt – meddig van visszaút a bántásból?

1. Mindig neked kell elvinni a balhét

Kezdjük is az elején: ha bármilyen „hiba”, esetleg ballépés történik veletek, aminek nincs egyértelmű okozója (mondjuk együtt tévedtetek el az úton valahová), te szoktál a hibáztatott fél lenni? Ez egyébként akkor is hasznos kérdés, ha te hibáztatsz – egyetlen kapcsolat sem lehet egészséges, amelyben ezek a szerepek fennállnak. Ha úgy érzed, hogy mindig mindenért te vagy a felelős, sürgősen ülj le a pároddal erről beszélni – ha pedig nincs eredménye, se értelme, mert ő nem így látja, akkor lépned kell… Hiszen ha nem érdeklik a te érzéseid, mit keresel ebben a kapcsolatban?

2.
Ha magaddal törődsz, abból baj lesz

A toxikus kapcsolatok egyik legjellemzőbb tünete az, ha a nő (vagy a férfi) egyszerűen nem mer magára időt szánni – ez lehet a másiktól való félelem, de akár belső indíttatás miatt is, általában a feltétlenül szeretett fél hatására.

Itt egy ellenőrző kérdés: ha kinézel egy jógaórát, ahova nagyon szeretnél elmenni, de pont akkor van, amikor a párod/férjed hazaérne és veled tudna lenni, meg mered lépni, hogy elmész?

Ha őszintén válaszolsz erre a kérdésre, sok minden kiderülhet…

3. Elfáradtál

Egy komoly és jól működő szerelemnek töltenie kéne, nem pedig fárasztania – ha úgy érzed, hogy rengeteg energiádat viszi el az, hogy folyton kiengeszteld vagy a tenyereden hordozd a másikat, ideje elgondolkodnod, hogy magadra szánsz-e ennyi időt, és hogy valójában miért is csinálod ezt: mert szereted és jót akarsz neki, vagy mert (bármilyen formában) bánt, ha nem így teszel?

5 jel, hogy a kapcsolat átlépett egy határt – meddig van visszaút a bántásból?

4. Mindig kritizál téged

Szokott a párod mások előtt is kritizálni téged? Szerinted miért teszi ezt? Szóltál már érte? Akkor mi lett a beszélgetés vége? Ha az egyik fél folyton leégeti vagy a szavaival kicsit is megalázza a másikat akár otthon, akár társaságban, akkor ott rengeteg javítanivaló akad…

Tedd fel magadnak a kérdést: azt érdemlem, hogy dicsekedjenek velem, vagy azt, hogy naphosszat kritizálva legyek?

5. Folyton elnézést kell kérned miatta

Mindegy, hogy miért: mert kellemetlenül viselkedett a társaságodban, mert megbántotta valamelyik családtagodat, mert nem ment el az eseményre, ami neked fontos volt… Ha állandóan exkuzálod magad miatta, az egyértelműen annak a jele, hogy ebben a kapcsolatban valami elcsúszott. Próbáld meg támogatni őt, aztán megbeszélni vele, hogy te ugyanezt szeretnéd visszakapni – ha nyitott rá és elgondolkozik, akkor van még esély, de ha ingerült és elutasító lesz, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy biztos megérdemli-e a szerelmedet.

Képek forrása: unsplash.comfocuspocusltd/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást