Család / Életmód

5 jel, hogy túl engedékeny szülő vagy

5 jel, hogy túl engedékeny szülő vagy

Manapság sok szülő rosszul értelmezi a saját szerepét, hiszen azt tekinti elsődleges feladatának, hogy megvédje csemetéjét a csalódástól. Az engedékenység azonban tekintély helyett olyan helyzetet eredményezhet, amelyben tisztelet helyett csak a „balek” jelző jut neked…

Az engedékenység nem bűn

A gyermeknevelés során nem beszélhetünk határozottan jó vagy rossz mintáktól. Olyan bensőséges folyamatról van szó, melynél az ember rossz néven veszi, ha idegenek akarnak beleavatkozni.
Éppen ezért csupán annyi a célunk, hogy fölhívjuk a figyelmed az esetleges problémákra. Kizárólag rajtad áll, szeretnél-e változtatni a frissen fölismert szituáción, vagy tökéletesen megfelel neked a jelenlegi forma. Ennyit tehát elöljáróban, lássuk azokat a bizonyos jeleket!

Nem fektetsz le határokat és szabályokat

A legtöbb szülő élete túlzottan kaotikus ahhoz, hogy valamilyen előre eltervezett minta alapján nevelje a gyermekeit. Ezzel önmagában még semmi gond nincs, ám ha a családban nincsenek szabályok, rutinok, szokások és bizonyos közösségi normák, előre borítékolható a baj.
Elfoglalt felnőttként érthető, ha a munkából hazaesve nincs kedved a vitára vagy a fegyelmezésre, de bizonyos alapvető kérdésekben, például a lefekvés idejében és az étkezésekben nem árt szigorúnak lenned.

Kerülöd a konfliktusokat

Gyakran egyszerűbbnek tűnhet behódolni a csemete igényeinek, mint belemenni egy fárasztó, végtelennek tűnő beszélgetésbe. Főleg azok a szülők hajlamosak ebbe a hibába esni, akiket túl szigorúan neveltek, így mindenképpen el szeretnék kerülni az otthon tapasztalt mintát.
A serdülőkor beköszöntéig ez részben működhet – utána viszont előfordulhat, hogy a korábban megbízható angyalkaként viselkedő elkényeztetett gyermekből hirtelen zabolátlan lázadó lesz. Hiszen tudja, hogy úgysem mondasz neki ellent…

Az iskolát kifogásként használja a gyerek

Amennyiben az utódaid feltűnően gyakran hivatkoznak iskolai kötelességekre, hogy kibújjanak bizonyos otthoni feladatok és programok alól, biztos lehetsz benne: csupán kifogást keresnek.
Ez azonban gátolja őket a mindennapi élethez szükséges készségek elsajátításában, hiszen néhány év múlva senki sem fogja szépen megkérni őket, hogy csináljanak rendet, vagy terítsék meg az asztalt – egyszerűen el kell végezniük ezt a fajta munkát is, noha nem szereztek benne rutint.

Baráti viszonyra törekszel

A barátságra való törekvés éppen annyira káros lehet, mint a tekintélyelvű nevelés. Ne hidd, hogy menő dolog a fiad vagy lányod haverjaként tündökölni bizonyos helyzetekben, hiszen ezt a szerepet a kortársainak találták ki, nem pedig neked.
A te feladatod, hogy fenntarts egy olyan alá-fölérendeltségi kapcsolatot, amelyből mindannyian egyformán profitáltok – éppen ezért nincs is szükség egyenjogúságra, vagy annak hangsúlyozására.

Kütyükkel jutalmazol

A fiatalok egyre zsengébb korban kapnak okostelefont, MP4-lejátszót, szuper számítógépet és játékkonzolt. Ezek ésszerű használatával nincs probléma, ám végig éreztetned kell, hogy a technológia vívmányait is kézben tartod, tehát a jegyek romlásának esetén például jogod van korlátozni az internet-használatot, vagy akár bizonyos időre elvenni a mobilt.
Persze, a kütyüket illetően is érvényes a mondás, hogy neked kell példát mutatnod. Ha a vasárnapi ebéd kellős közepén képes vagy fölvenni a telefonod, nem várhatod el a gyermekedtől, hogy másként cselekedjen. A tekintély kulcsa a példamutatásban rejlik. Amennyiben a fentiek alapján rájöttél, hogy túlzottan engedékeny vagy, ne egyik napról a másikra akard megváltoztatni a csemetédhez fűződő viszonyodat! A tekintély kiépítése kizárólag apránként lehetséges.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást