7 hobbi, amivel növelheted az intelligenciádat

7 hobbi, amivel növelheted az intelligenciádat

Címlap / Otthon / Hobbi / 7 hobbi, amivel növelheted az intelligenciádat

A legtöbben azt hiszik, hogy ha okosnak születtél, mindig is az maradsz. Az emberek nagy részét ez a tévhit tartja vissza az önfejlesztéstől. Ennek a mentalitásnak az a buktatója, hogy kifogássá válik, és nem képzik magukat az ebben a hitben élők, azt gondolván, nem változtathatunk azon, akinek születtünk. A témában folytatott tanulmányok azonban épp az ellenkezőjét állítják: az általános intelligencia szintje igenis növelhető. Kiváló technikák és tevékenységek segítségével új idegpályákat építhetünk az agyunkban, ami gyorsabb és magasabb szintű gondolkodást eredményezhet.

A 7 tudományosan is igazolt tevékenység pedig a következő:

1. Meditáció

Meditációs technikákat elsősorban nyugtató hatásuk miatt alkalmazunk. Ilyenkor néhány percre leülve mélyen lélegzel, kioldod magadból a feszültséget, és lehetőséget adsz az elmédnek és a testednek, hogy kissé kinyújtózzon, lazítson. A meditációról ugyanakkor bebizonyosodott, hogy az agyi hullámokat is képes kontrollálni.

Általa képesek vagyunk leküzdeni a félelmet vagy szomorúságot, és magabiztossabbá válhatunk.

2. Zenélés

Ha gyerekkorodban tanultál zenélni, vagy ha soha nem volt még hangszer a kezedben, akkor is kitűnő módszert jelenthet az agytornára.

Számtalan kutatás állapította meg, hogy a zenészeknek sokkal jobbak a kognitív funkciói a kreativitástól a motorikus képességekig.

Zenélés közben az agyat stimuláljuk, és életkortól függetlenül fejlődnek az agyi képességeink.

Kép forrása: unsplash.com

3. Idegen nyelvek

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy játékosan fejleszd az agyad – amelynek ráadásul direkt hozadéka is van –, a nyelvtanulás. A kutatások szerint a kétnyelvű emberek jelentősen jobbak a puzzle kirakásában, mint az egy nyelvet beszélők. Amikor egy új nyelvet sajátítasz el, az agyad jobban teljesít a bonyolultabb feladatok megoldásában, még akkor is, ha semmi köze nincs a nyelvhez.

Azt is igazolták, hogy a legalább két nyelvet beszélőknek jobb a térérzékelése, és fokozottabban tudnak koncentrálni, miután a nyelvtanulással nő az agykapacitás.

Arról nem is beszélve, hogy egy idegen nyelv elsajátításával a személyiségünk is formálódhat.

4. Könyvek és könyvek

Olvashatod a Háború és békét vagy a Harry Pottert, az olvasás pozitív hatásai minden esetben ugyanazok: oldja a stresszt, növeli az érzelmi és az értelmi intelligenciát, illetve örömforrást jelent. Ezek által képes leszel megérteni a körülötted lévő világot, megérteni és válaszolni a körülötted élők érzelmi szükségleteire, kirakni a mozaikdarabkákat, és megoldásokat találni a mindennapi életben.

5. Sport

Az agyad frissen tartásának egyik alapvető és legegészségesebb módja a rendszeres sportolás. Sokan azonban túl gyorsan akarnak túl sokat sportolni, aminek az a következménye, hogy csak ritkán edzenek, és ez nem elég az agyunknak. A kulcs a kitartásban van.

A rendszeres sportolással nő a koncentráló képességünk, a tanulási képességünk, és a memóriánk is javul.

6. Sudoku

Többféle módszer van az agyad megtornáztatására – egyetlen okostelefon tengernyi kirakós játékot, videojátékot, sudokut, keresztrejtvényt kínál, ami arra készteti az agyadat, hogy gondolkozzon. Bár elsősorban csak játéknak tűnnek, azáltal, hogy az agyadat arra kényszeríted, hogy legyőzze az akadályokat, az idegpályák rugalmassága is nő, könnyebben és gyorsabban fogod tudni újraértelmezni, újrarendezni a dolgokat, és az általános kognitív képességeid is javulnak majd.

7. Ismétlések

A mai tanulmányi rendszerekkel az a gond, hogy a záróvizsgák után szinte minden pillanatnyi tudás a feledés homályába merül. A halmazati tanulás egy olyan sajátos tanulási módszer, ami biztosít arról, hogy hosszú távon is megmaradjon a megszerzett tudás. Ezt rövid, de gyakori ismétlésekkel lehet elérni, ugyanazzal a módszerrel, amivel a nyelveket is tanuljuk.

Persze a fenti hobbik, módszerek nem irányulhatnak elsősorban az intelligencia növelésére, mégis, mire észreveszed, hogy általuk mennyit fejlődtél, addigra már rég a szokásoddá válnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást