Otthon / Utazás

Híres budapesti fürdők

Híres budapesti fürdők

Közismert tény, hogy Budapest világszerte híres gyönyörű fürdőiről. A korabeli formában megmaradt épületek, a termálvíz, maga a fürdői kultúra egyedi hangulatot adnak ezeknek a fürdőknek.

Megéri mindegyiket végiglátogatni, kihasználni a szolgáltatásokat, élvezni a víz jótékony hatását, és egyben gyönyörködni magában a fürdőben is. Mozgásszervi, izületi bántalmakra mindegyik ajánlott, ivókúra keretében pedig hurutokat, gyomorproblémákat gyógyíthatunk eredményesen. A fürdők vize kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos-kloridos hévíz, magas nátrium és fluoridion tartalommal.

Rudas fürdő

A törökök építették a mai formában megmaradt török fürdő részt. Gyönyörű félhomályos tér, a nyolcszögletű medence felett a kupolát oszlopok tartják. Érdekessége, hogy csak 2005 óta látogathatják nők is. 

Ajánlott ízületi gyulladásokra, mészhiányos csontrendszer, illetve porckorongsérv esetén.

Gellért fürdő

A XV. században már ismert volt a gyógyvíz hatása. Vize melegebb volt, mint a többi forrásé. A hitel és gyógyfürdő 1918-ban nyílt meg, az épület mára Budapest egyik ismertetőjele lett. Az épület szecessziós stílusban épült, belső díszítésére Zsolnay kerámiát használtak. Külön női és férfi termálok vannak, kivéve néhány napot, amikor mindenkinek bejártható és megtekinthető a fürdő mindkét része. A fürdőben komlpex gyógyfürdő ellátást biztosító részlegeket találunk, ahol szinte bármilyen létező, gyógyvízzel kapcsolatos szolgáltatást igénybe vehetünk. 

Ajánlott elősorban gerincbetegségekre, izületi és porckorongproblémákra, keringési zavarokra és érszűkületre.

Király fürdő

A XVI. században kezdték építeni a törökök. Nincs saját forrása, a vizet a Lukács fürdő környékéről vezetik oda. A XVIII. század végén a König (magyarosítás után Király) család birtokába került, ők építették a mai formájára, amit a világháborús sérülések után 1950-ben visszaállítottak. Koedukált fürdő, nincs külön férfi és női részleg, emiatt a fürdőruha használata kötelező. Gyakran rendeznek itt kulturális eseményeket is, melyekhez a helyszín igazán különleges hangulatot varázsol.

Ajánlott sérülések utáni rehabilitációkor, izületi és gerincproblémáknál, porckorongsérv esetén, mészhiányos állapot javításakor. 

Lukács fürdő

A XII. században gyógyítással foglalkozó lovagrendek telepedtek le a mai fürdő területén, ők építették a fürdők elődeit. Később a vizet nem csak gyógyításra, de malom működtetésére és lőporgyártásra is használták. Ma külső belső medencék, modern technológia és nappali kórház várja a gyógyulni, regenerálódni vágyókat. 

Ajánlott sérülések utáni rehabilitációkor, izületi és gerincproblémáknál, porckorongsérv esetén, mészhiányos állapot javításakor. 

Széchenyi fürdő

A Széchenyi fürdő Budapest első, egyben Európa egyik legnagyobb fürdő komplexuma. Története az 1800-as éves második felére nyúlik vissza, mikor kisebb artézi fürdő volt itt. Népfürdőként is működött, mára pedig a legmodernebb berendezésekkel felszerelt fürdő, ahol nem csak gyógyulni, de szórakozni is lehet.

Ajánlott izületi betegségek, gyulladások esetén, vagy balesetek utókezeléseként egyaránt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást