Így segít a hideg zuhany, ha pattanásos a bőröd

Így segít a hideg zuhany, ha pattanásos a bőröd

Címlap / Stílus / Arc / Így segít a hideg zuhany, ha pattanásos a bőröd

Ha te is tapasztaltál már pattanásokat a bőrödön, akkor jól tudod, mennyire kellemetlen tud lenni. Amellett, hogy nem szép látvány, fájdalmat is okozhat, közben pedig nehéz ellenállni annak, hogy ne piszkáljuk, ami bár átmenetileg megkönnyebbülést hozhat, csak még több probléma forrása. Mivel a pattanásos bőr sokakat érint, ezért természetesen rengeteg különféle tippel is találkozhatunk, hogyan tüntessük el. De tudtad, hogy még a hideg zuhany is hatásos lehet?

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan segíthet a hideg zuhany a pattanásos bőrön, egy dolgot mindenképpen tudnod kell. A pattanások nem mindenki esetében reagálnak ugyanúgy bizonyos dolgokra, ezért gyakran több módszert is érdemes kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Illetve, ahogy a legtöbb házi gyógymód esetében, vannak, amelyek valóban működőképesek lehetnek, míg másoknál kisebb az esély, hogy javulást hozhatnak. Sőt, bizonyos dolgok még ronthatnak is a pattanásokon.

Mit tud a hideg zuhany?

A hideg zuhany jótékony hatásairól már sokat hallhattunk, a pattanásokra gyakorolt hatása viszont csak a közelmúltban kapott igazán nagy figyelmet. Mostanra viszont akkora trend lett belőle, hogy csak a TikTokon már több, mint 100 milliószor tekintették meg a hozzá kapcsolódó videókat. Így nem is csoda, hogy egyre többen folyamodnak ehhez a módszerhez és népszerűsítik. Természetesen ezeket a trendeket mindig megéri némi fenntartással kezelni, ez pedig a pattanások és a hideg zuhany esetére is igaz.

RossHelen/istockphoto.com

Honnan ered a trend?

A trend alapját dr. Geeta Yadav bőrgyógyász szerint nem más adja, mint az a feltételezés, hogy a hideg zuhany képes kezelni a pattanásokat azáltal, hogy csökkenti az olajtermelést és lelassítja a kiütések megjelenését. Dr. Yadav elmondása szerint ebben van is logika. Az olaj ugyanis nem áramlik át olyan könnyen a pórusokon, ha hideg van. A hideg víz pedig csökkenti a pattanások gyulladásos hatásait, amelyekből oly sok kellemetlenség származik. 

Arról nem is beszélve, hogy egy másik bőrgyógyász, dr. Melanie Palm szerint a hideg vízzel történő arctisztítás gyakran eleve előnyösebb, mintha forró vizet használnánk. A forró víz ugyanis megfosztja a bőrt a természetes olajoktól, veszélyezteti a bőrgátat, sőt irritálhatja is a már meglévő pattanásokat. Mindezek ellenére nem ilyen egyszerű az egész, és már csak ezért is fontos, hogy ne vegyük egyből készpénznek a közösségi médiában terjedő trendeket.

Tényleg működik?

A szakértők szerint tény és való, hogy a hideg zuhany valóban segíthet a pattanásos bőrön, de nem olyan szélsőséges és minden esetben garantált módon, mint ahogyan azt gyakran láthatjuk az interneten akár ebben az esetben, akár más trendeknél.

Dr. Marisa Garschick arra hívta fel a figyelmet, hogy a  hűvös hőmérséklet összehúzza az ereket, ami csökkentheti a duzzanatot, a gyulladást és az általános bőrpírt, vagyis valóban nyújthat némi segítséget.

A pattanások pontos háttere azonban általában ennél jóval összetettebb. Ha tényleg tartós megoldást keresünk, akkor sokkal többre van szükségünk a hideg zuhanynál.

A bőrünk megfelelő tisztítása, a számunkra ideális bőrápoló összetevők következetes használata, a komedogén (a pórusok tisztulását nehezítik, nagyobb valószínűséggel okozhatnak pattanásokat) termékek elkerülése, vagy egy alapvetően egészséges életvitel is sokat számíthat.

Vagyis nyugodtan kipróbálhatjuk a hideg zuhanyt, de még jó néhány dologra is érdemes odafigyelnünk. Ha pedig hosszú távon nem enyhülnek a panaszaink, az a legbiztosabb, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt.

Forrás: byrdie.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!