Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta

Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta

Címlap / Otthon / Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta

Szerencsére egyre többen figyelünk oda a környezetre, és az eldobható műanyagpalackok vásárlása helyett hordunk magunknál olyanokat, amelyeket többször újra tudunk használni. Ez mind szép és jó, de ha nem takarítod eleget és jól a palackot, akár betegségeket is elkaphatsz – a tudománynak arra is van válasza, hogyan kell ezt az egész újratöltős palackosdit jól csinálni.

Egyre több dizájnos és mutatós újrahasználható palack van a piacon, ami talán még azokat is vásárlásra buzdítja, akik nem környezettudatossági szempontból akarnak átállni az eldobható műanyag változatokról. Csakhogy arra kevesen gondolunk, hogyan is kéne helyesen tisztítani ezeket a palackokat, és ezzel veszélybe is sodorhatjuk magunkat – ha nem is halálosan, egy kiadós hasmenéses baktériummal szemben biztosan.

Sokan úgy gondolják, hogy mivel a palackban csak vizet isznak, elég, ha kiöblítik, pedig kutatások kimutatták, hogy ez vajmi kevés – hetente legalább egyszer forró szappanos vízzel is ki kéne mosni, hogy megfelelően megtisztuljon.

Mikrobiológusok megvizsgálták, hogy pontosan mennyi baktérium marad a palackon átlagos használat mellett.

A Langone Orvosi Központ kutatói összesen 12 vizes palackot néztek meg, és azt találták, hogy összesen több mint háromszázezer (!!) úgynevezett kolóniaformáló egység (colony-forming unit, CFU) található a palack egy négyzetcentiméterére levetítve. A CFU-k olyan baktériumokat és gombákat jelölnek, amik képesek gyorsan szaporodni. 

A kutatócsoport a legnépszerűbb palackokat vizsgálta be, egy közülük például ott, ahol a kupak az üveg szájával összeér, kilencszázezer CFU-t tartalmazott négyzetcentiméterenként.

Ez elképesztően sok, és nagyon veszélyes is, már ha valaki nem akar kellemetlen fertőzéseket összeszedni.

A kutatók szerint ezek az eredmények nagyon jól mutatják, milyen fontos rendszeresen tisztítani ezeket a palackokat, és nem csak kimosni őket vízzel. A probléma ugyanis általában nem magával a folyadékkal van, az csak tiszta víz – hanem a szánkkal és a kezünkkel, amelyekkel hozzáérünk.

Ahogyan a baktérium vagy a gomba olyan helyre kerül, ahol viszonylag védett, és nedvesek a körülmények (egy vizes palacknál ez azért eléggé adott), szaporodni kezd, és sima kiöblögetéssel nem lehet rajta segíteni.

Muszáj, hogy meleg vizet és mosószert is alkalmazzunk, különben ezek a kórokozók ott maradnak, elszaporodnak, és komoly károkat is okozhatnak.

Általában szerencsére azért halálos vagy nagyon súlyos betegségeket nem okoznak, de valószínűleg senki nem szeretne napokig hányásos-hasmenéses vírussal fetrengeni otthon a vizes palackja miatt.

A kutatók szerint az is fontos, hogy a palack belsejét is kitakarítsuk, ha lehet – erre már kaphatók speciális kefék, amelyek átférnek a palack kisebb nyakán is. Az is fontos, hogy azt is figyeljük, milyen folyadékot iszunk a palackból – ha csak vizet, akkor a heti egy mosás bőven elég, ha viszont valami mást is, akkor érdemes inkább többször kitisztítani rendesen.

És végül, ami a legfontosabb: ne csak a palackra, hanem a palack nyakára is figyelj, arra, ami a szádhoz ér – itt érkezik ugyanis a legtöbb baktérium, és itt szoktak összegyűlni a kórokozók. Vízivás mellett a heti egyszeri mosás elméletileg elég, de ha óvatos akarsz lenni, minden használat után kimoshatod a palackot – rosszat biztosan nem teszel vele az egészségednek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást