Szerencsére egyre többen figyelünk oda a környezetre, és az eldobható műanyagpalackok vásárlása helyett hordunk magunknál olyanokat, amelyeket többször újra tudunk használni. Ez mind szép és jó, de ha nem takarítod eleget és jól a palackot, akár betegségeket is elkaphatsz – a tudománynak arra is van válasza, hogyan kell ezt az egész újratöltős palackosdit jól csinálni.
Egyre több dizájnos és mutatós újrahasználható palack van a piacon, ami talán még azokat is vásárlásra buzdítja, akik nem környezettudatossági szempontból akarnak átállni az eldobható műanyag változatokról. Csakhogy arra kevesen gondolunk, hogyan is kéne helyesen tisztítani ezeket a palackokat, és ezzel veszélybe is sodorhatjuk magunkat – ha nem is halálosan, egy kiadós hasmenéses baktériummal szemben biztosan.
Sokan úgy gondolják, hogy mivel a palackban csak vizet isznak, elég, ha kiöblítik, pedig kutatások kimutatták, hogy ez vajmi kevés – hetente legalább egyszer forró szappanos vízzel is ki kéne mosni, hogy megfelelően megtisztuljon.
A Langone Orvosi Központ kutatói összesen 12 vizes palackot néztek meg, és azt találták, hogy összesen több mint háromszázezer (!!) úgynevezett kolóniaformáló egység (colony-forming unit, CFU) található a palack egy négyzetcentiméterére levetítve. A CFU-k olyan baktériumokat és gombákat jelölnek, amik képesek gyorsan szaporodni.
A kutatócsoport a legnépszerűbb palackokat vizsgálta be, egy közülük például ott, ahol a kupak az üveg szájával összeér, kilencszázezer CFU-t tartalmazott négyzetcentiméterenként.
Ez elképesztően sok, és nagyon veszélyes is, már ha valaki nem akar kellemetlen fertőzéseket összeszedni.