Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta

Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta

Címlap / Otthon / Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta

Egyre több dizájnos és mutatós újrahasználható palack van a piacon, ami talán még azokat is vásárlásra buzdítja, akik nem környezettudatossági szempontból akarnak átállni az eldobható műanyag változatokról. Csakhogy arra kevesen gondolunk, hogyan is kéne helyesen tisztítani ezeket a palackokat, és ezzel veszélybe is sodorhatjuk magunkat – ha nem is halálosan, egy kiadós hasmenéses baktériummal szemben biztosan.

Sokan úgy gondolják, hogy mivel a palackban csak vizet isznak, elég, ha kiöblítik, pedig kutatások kimutatták, hogy ez vajmi kevés – hetente legalább egyszer forró szappanos vízzel is ki kéne mosni, hogy megfelelően megtisztuljon.

Mikrobiológusok megvizsgálták, hogy pontosan mennyi baktérium marad a palackon átlagos használat mellett.

A Langone Orvosi Központ kutatói összesen 12 vizes palackot néztek meg, és azt találták, hogy összesen több mint háromszázezer (!!) úgynevezett kolóniaformáló egység (colony-forming unit, CFU) található a palack egy négyzetcentiméterére levetítve. A CFU-k olyan baktériumokat és gombákat jelölnek, amik képesek gyorsan szaporodni. 

A kutatócsoport a legnépszerűbb palackokat vizsgálta be, egy közülük például ott, ahol a kupak az üveg szájával összeér, kilencszázezer CFU-t tartalmazott négyzetcentiméterenként.

Ez elképesztően sok, és nagyon veszélyes is, már ha valaki nem akar kellemetlen fertőzéseket összeszedni.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»