Család / Életmód

5 helyzet, amikor keménynek kell lenni a gyerek nevelésében

5 helyzet, amikor keménynek kell lenni a gyerek nevelésében

Sokszor könnyebb igent mondani, mint nemet. Azért mert hamarabb befejezi a hisztizést, azért mert úgy érezzük, ha visszautasítjuk kevésbé fog szeretni, azért mert jó fej szülők akarunk lenni. De sajnos ez a hozzáállás később biztosan megbosszulja magát. Ha nem akarod, hogy egy idő után a fejedre nőjön a gyerek és ő irányítson, akkor fogadd meg tanácsainkat és legalább ebben a pár helyzetben állj a sarkadra és legyél kemény!

Amikor mindent megvetetne magának

Időben el kell kezdeni megtanítani a gyerkőcöket a pénzhez való hozzáálláshoz. Tudniuk kell, hogy nem csak úgy terem a fán, és ha elköltjük játékra lehet, másra már nem marad.

Legyen egy külön pénztárcája, ha a boltba indulunk és segítsünk neki jól beosztani a zsebpénzét. Tudom, ha teheti az ember jól esik megajándékozni és örömet szerezni gyermekünknek, de ha mindent megveszünk amire csak kinyitja a száját, csak rosszat teszünk neki.

Sose fogja megtanulni értékelni a játékait és azt fogja hinni neki minden jár.

Amikor vacsora után akar enni

Már vacsorázott a család, persze ő addig csak turkálta az ételt és nem evett. Persze amikor közeledne a lefekvés vagy már az ágyban van, bánatos szemekkel mondja, hogy „Éhes vagyok”.

A lelkiismeretes anya vagy apa ilyenkor egyből rohan a konyhába, nehogy már éhen maradjon szegény gyerek. Ezzel csak azért érjük el, hogy azt hiszi körülötte forog a világ. Akkor kell enni, amikor vacsoraidő van.

Persze itt nem az újszülött gyerekekre gondolok, hanem a már kicsit rafkósabbakra, akik nem akarnak még aludni és mindenfélét kitalálnak, hogy ne is kelljen.

Amikor nem rak rendet a szobájában

Időben meg kell tanítani a kicsiket arra, hogy rakják el maguk után, amivel játszottak.

Ne keverjék össze az édesanyjukat egy bejárónővel, hiszen nem az a feladatunk, hogy egész nap járkáljunk utánuk és pakoljunk.

Egy kis rendrakástól még senkinek nem esett le a karikagyűrű az ujjáról, de ha nagyobb lesz már természetes lesz neki, hogy ő maga felel a szobája tisztaságáért.

Amikor nem akar oviba menni

Vannak helyzetek, amikor engedékenynek kell lenni, hiszen azért ez még nem a gimnázium.

Egy édesanya úgyis látja gyermekén, mikor fáradt el és esne jól neki az otthon melege.

De amikor semmi oka nincs rá, csak azt akarja csinálni amihez neki van kedve, akkor meg kell vele értetni, hogy nem így mennek a dolgok.

Később az iskolában csak rosszabbul fog esni a koránkelés és az egyhelyben ülés.

Amikor csak édességre éhes

Édességre vagyok éhes.” Ismerős?

Szerintem nem kell sokat magyarázni miért nem teszünk jót ezzel a gyereknek. Persze néha egyszerűbb egy csokit a kezébe nyomni, de hosszú távon nem túl kifizetődő. Már csak azért sem, mert a sok cukortól aztán „túlpörög” és csak nehezebb lesz vele.

Bár gyermekünk még nem tudja, de mindezt szeretetből tesszük, nem azért mert rosszat akarunk neki, hanem épp az ellenkezőjét. Ha tiltásainkra duzzogással válaszol, ne ijedjünk meg nem tart sokáig és egyszer úgyis rájön, hogy csak az ő érdekeit szolgáljuk, nem szeretnénk elkényeztetett kisembert nevelni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást