Helyközi közlekedés busszal

Helyközi közlekedés busszal

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Helyközi közlekedés busszal

A sárga Volánbuszok hálózata

Jelenleg a hazánkban található 3155 településéből 3144-et érhetünk el a jól ismert sárga buszok segítségével, emellett 62 településen a helyi közlekedést is a Volán járatai biztosítják. Ez országosan 17 milliós járatszámot, évi 450 millió megtett kilométert, és mintegy 540 millió utas célba juttatását jelenti. Jogosan állítható tehát, hogy a helyközi utasszállítás busszal a teljes országot lefedi. 

Az elmúlt években a járműfejlesztés mellett olyan beruházások is történtek, ami a 21. századba vezeti át ezt a közszolgáltatást. Ilyen például, hogy a Volán járataira elektronikusan is vásárolhatunk menetjegyet. A VoxPay applikációjával a Volánbusz menetjegyek gyorsan és kényelmesen megválthatóak elektronikus úton. 

Mikor érdemes autó helyett buszra szállni?

Ha nem rendelkezünk jogosítvánnyal vagy gépkocsival és az úti célunkhoz tartozik buszjárat, csak a vasúti közlekedéssel kell azt összehasonlítani. Minden más esetben a gépkocsihasználatot kell megvizsgálnunk, mint a buszközlekedés alternatíváját. Ha egyedül kelünk útra, szinte biztos, hogy anyagi szempontból jobban járunk, ha busszal indulunk. Ezt indokolják az emelkedő üzemanyagárak és a gépjárművek amortizációja. Sőt, ha még autópályát is igénybe kell vennünk, az úthasználati díj jelentősen növeli a költségeinket.

Megállapítható, hogy elsősorban kényelmi okokból választják sokan a gépkocsit a tömegközlekedéssel szemben. Ugyanakkor, amíg vezetőként esetleg a dugóban ülünk, a buszon lehet dolgozni, olvasni, esetleg ismerősökkel beszélgetni vagy egyszerűen csak pihenni.

Szintén a tömegközlekedés mellett szól, hogy ezzel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. A buszközlekedés környezeti terhelése egy főre vetítve jóval kisebb, mint a gépkocsié. Különösen igaz ez, mióta a sárga buszok jó része környezetkímélő, modern járművekre lett lecserélve. Ha pedig a tömegközlekedés használatához szükséges jegyeket és bérleteket elektronikusan vesszük meg, akkor az indokolatlan papírhasználatot is sikeresen mérsékelhetjük. 

VoxPay-jel a sárga buszon

Az elektronikus jegyértékesítés a VoxPay alkalmazás segítségével is elérhető.  Ez gyors és kényelmes vásárlást biztosít a helyközi buszközlekedést igénybe vevőknek. Az applikáció használatához csak egy működő e-mail címre, Google fiókra vagy Facebook profilra van szükség.

Az egyszerű regisztrációt követően a bankkártya adatok megadásával feltölthető az egyenleg, amelyről a vásárlások ellenértéke kifizethető. Az alkalmazás segítségével minden utazásra fordított költség visszamenőleg nyomon követhető. Ha a mobil közlekedési jegyet gyorsan megvásároltad a VoxPay-ben, már fel is szállhatsz a sárga autóbuszra.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!