4 helyesírási hiba, amit a legtöbben még mindig elkövetünk

4 helyesírási hiba, amit a legtöbben még mindig elkövetünk

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 4 helyesírási hiba, amit a legtöbben még mindig elkövetünk

1. Muszáj vagy muszály?

Nagyon gyakran használjuk ezt az igénket írásban és szóban egyaránt, és talán nem túlzás állítani, hogy többször látjuk helytelenül leírva, mint helyesen, de az legalábbis biztosan igaz, hogy nagyon sokan elrontják. Ezt az eleve kissé furcsa hangzású igét anémet muss sein alakból vettük át, melynek jelentése: lennie kell. Aki nem tud németül, azok kedvéért leírjuk, hogy a fenti alak valahogy így hangzik: musz zájn.

Ebből már egyértelmű lehet, hogy bizony nem az ly-os alak a helyes, a kettős betű egyébként is jellemzően a korábbi szavainkban fordul elő. A muszáj írását valószínűleg azért is ronthatják el olyan sokan, mert csupán egy betű a különbség közte és a hajótípus, azaz az uszály között, ami valóban ly-nal helyes.

2. Ha igazán intelligens vagy, hány l-lel írod le a szót?

Bár mint ahogy a bevezetőben is céloztunk rá, a helyesírás és az intelligencia nem feltétlen állnak szoros összefüggésben egymással, hiszen előbbi egy alapvetően tanult dolog, utóbbi inkább egy adottság. Persze, az elmondható, hogy az intelligens emberekben általában felmerül az igény arra, hogy helyesen írjanak, vagy legalábbis nyitottak legyenek egy-egy helyesírása probléma megvitatására.

Az a jelenség pedig különösen érdekes, amikor egy magát kiemelkedően okosnak gondoló valaki egy fórumon vagy kommentben a másik intelligenciáját kéri számon, de úgy, hogy magát a szót nem képes hibátlanul, vagyis két l-lel leírni – pedig csak meg kellene jegyezni.

Oldalak: 1 2

»

2 hozzászólás

 • Baranyai György
  2021.04.19., 13:58

  Boros Mariann! Ez a cikk kéthavonta “visszaköszön”. Nincs más? Egyébként Önök, újságírók követik el a legnagyobb hibákat, nap, mint nap. Ezt jelezni is szoktam, hisz ez a szakmájuk, hivatásuk. A hozzászólókat nem javítom ki, ha értem, mit szeretett volna írni. Önök néha olyan fogalmazási gubancokat adnak ki a kezükből, hogy a hajam tépem. Ha valaki “muszályt” ír a hozzászólók közül, direkt átsiklom felette. Ha, mindezt egy újságíró teszi (volt rá példa), akkor rászólok.
  Tisztelettel.

  Válasz
 • Nagy Péter
  2021.04.19., 22:47

  Bizony gyakran lehet katasztrófális dolgokat olvasni az újságíróktól. Legtöbbször nem is egy szó helyes leírásával van a probléma, hanem érthetetlen zavaros mondatokkal. A mondat eleje sokszor köszönő viszonyban sincs a végéval. Gyakran zavaró szóismétlések vannak benne. Ezek után aztán jön ateljesen szakmaiatlan szöveg. Bődületes melléfogások, főleg technikai témákban.

  Válasz

Írj egy hozzászólást