A hazugságok között is van különbség – némelyik veszélyesebb lehet a kapcsolatodra!

A hazugságok között is van különbség – némelyik veszélyesebb lehet a kapcsolatodra!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A hazugságok között is van különbség – némelyik veszélyesebb lehet a kapcsolatodra!

A hazugságnak egy párkapcsolatban semmi helye, az alapvető bizalmat ássa alá. Ha mégis előfordul, akkor legalább azt érdemes tudni, melyek azok a hazugságok, amelyekre tényleg nincs mentség.

Hazugság és hazugság között óriási különbség lehet. Ha a párod megkérdezi, hogy fest az új outfitjében és lelkesen dícséred, miközben azt gondolod, hogy …hát nem túl előnyös az a nadrág, azért az nem egy hatalmas vétség. Megint más kérdés, ha eltitkolod előtte, hogy kivel is mentél vacsorázni… Örök kérdés, hogy a párkapcsolatok mennyi igazságot bírnak ki. Egyáltalán szükséges mindent – tényleg mindent – felfedni a másik előtt annak érdekében, hogy elmondhassuk magunkról: őszinték vagyunk egymáshoz, nincsenek titkaink a másik előtt?

Katlyn Elise Roggensack  kutatásában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a romantikus kapcsolatok életét a felek őszinteségről alkotott felfogása. Általában minden pár alapvetőnek tartotta a kölcsönös őszinteséget, de többségük elismerte, hogy a különféle szituációk eltérő értelmezése, kétértelműsége teremthet olyan helyzetet, amikor nem a színtiszta igazságot tárják a párjuk elé vagy legalábbis néhány részletet homályban hagynak. A kérdés, hogy vajon ez probléma-e? 

Drazen Zigic/istockphoto.com

Kinek mit jelent a hazugság és őszinteség a kapcsolatban?

Minden azon múlik, a pár előzetesen hogyan állapodik meg őszinteség kérdésében. Mennyit akarnak tudni például a másik múltjáról, mennyire részletes beszámolót várnak el a külön töltött időről. Ha mindenki annyit tesz bele a kalapba, amennyit ki akar venni, akkor nincs baj. Léteznek azonban tabuk, olyan témák, amelyekről a szakértők szerint nem érdemes hazudnunk, mivel olyan mértékű bizalomvesztést okoznak, amellyel végzetesen sérülhet a kapcsolat. 

Soha ne titkold például, kivel és hogyan töltötted az idődet, hacsak nem szervezel a párodnak meglepetésbulit! A legtöbb embert érzékenyen érinti, ha a másik nem avatja be a baráti körébe, nem tudhatja, kikkel dolgozik, kik az ismerősei, családtagjai. Ha titkos, hogy hová megy és ott kivel tölti az idejét, az régen rossz. Még ha valamilyen jól megfontolt okkal is hallgatod el, kivel találkoztál, akkor sem jó ötlet. Ha ugyanis kiderül, nehezen magyarázod majd meg és bármit is mondasz, már csak magyarázkodásnak fog tűnni.

Nem érdemes titkolni a pénzügyeket sem. Nagyon sok válás oka a pénz: mert nincs elég vagy mert nem ugyanúgy gondolkodnak az elköltéséről. Ha a pár egyik felének külön pénzügyi útjai vannak, elkölti a keresetét, külön számlát tart fent, az előbb-utóbb kiderül és veszekedést generál, bizalmatlanságot gerjeszt.

Érzékeny téma az intimitás is. A másik megérzi, ha nem nyújt eleget, ha nem működik a kémia kettejük között. Ilyenkor a legcélravezetőbb az őszinteség. Jobb megbeszélni, hogy kissé egyoldalúvá vált a szex és közösen keresni a megoldást, mint elégedettségett hazudni és megvárni, amíg minden végleg elromlik.

A kegyes vagy a „megkíméllek” típusú hazugság is káros tud lenni. Eltitkolni, hogy valami baj történt, elvesztetted a munkád, hibáztál valamiben, kárt okoztál vagy bármilyen egyéb szörnyűség történt, nem jó megoldás. Úgyis meglátszik rajtad, hogy valami nyomaszt és a másik rosszul éli meg, hogy kizárod az életedből. Bármi is történt veled, együtt kell megoldanotok.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!