Ezek a legapróbb jelei, hogy valaki hazudik neked

Ezek a legapróbb jelei, hogy valaki hazudik neked

Címlap / Életmód / Lélek / Ezek a legapróbb jelei, hogy valaki hazudik neked

Van, aki könnyűszerrel kiszúrja a hazugságot, de van, aki mesteri szintre emelte a füllentést, ezért nehéz észrevenni. Mégis, mivel a legtöbb embernek nem ez az alapvető működése, vannak jelek, melyek elárulják. Persze idővel és kellő gyakorlással lehet ezeken tompítani, de mindig lesz egy kósza pillanat, amikor nem elég figyelmes az illető.

Nem kerek a történet

A jó hazugság alapja (már, ha létezik ilyen), hogy összeszedett és következetes legyen. Ez általában nem kis munkát igényel, ugyanis nehéz folyamatosan észben tartani, hogy mikor mit mond a hazug fél. Éppen ezért olyan könnyű ebben megbotlani és téveszteni. Márpedig pár pohár bor, vagy egy önfeledt pillanat során nehéz kézben tartani a hazugságokat. Ha ez már párszor szemet szúrt neked, jó eséllyel a füllentést is kiszimatolhatod. Egy idő után már lehetetlenség a hamis szálakat követni, még a legprofibb füllentőknek is.

Össze-vissza beszél

Aki igazat mond, az általában összeszedetten, lassan és megfontoltan beszél. Leginkább azért, mert nem arra koncentrál közben, hogy beszélgetőpartnerével elhitesse a mondandóját. Ezzel szemben a hazug fél, viszont képes össze-vissza beszélni, meggondolatlanul, hadarva, kissé ingerülten is. Ilyenkor általában kerül egy kis izgalom is a gépezetbe, hiszen a cél, hogy a másik szemében hitelesnek tűnjön, így akarva-akaratlanul is izgatottá válik a hangszín. Gyakran megváltozhat a hang tónusa és az illetőtől szokatlan módon mély, vagy magas lesz.

Furcsa szemkontaktus 

Talán ez a legismertebb árulkodó jel, bár ez sem annyira egyértelmű. Egy profi hazudozónak nem okoz problémát a szemkontaktus tartása, sőt kifejezetten erre fókuszál. Tudatában van annak, hogy ez az egyik legismertebb jele a hazudozásnak, ezért kézenfekvő, hogy erre helyezi a hangsúlyt. Mégis ne gondold, hogy nem csúszhat hiba a gépezetbe. Egy szokatlan nézés lefelé, vagy oldalra, esetleg felfelé, nagyon is árulkodó lehet. Tégy egy próbát! Ha valakit hazugságon kapsz, tegyél fel neki egy gyors és izzasztó villámkérdést, majd figyeld a reakcióját. Ha nincs idő a tökéletes monológ kitalálására, gondolkodás  közben a tekintet is elkalandozhat.

Felelősség hárítása

Akit hazugságon kapnak, az először is hárítani fog. Legalábbis, ha nem elég bátor a beismeréshez. A hárítás egyet jelent azzal, hogy nem ismeri el a vádakat, tehát egyből bűnbakot keres magának. Ez akár lehet maga a kérdező is, akivel egy profi hazudozó még azt is elérheti, hogy ő maga a hibás már azért is, hogy ilyen felvetés megfogalmazódott benne. Aztán jön a dac és a sértődés. Ez mind tökéletes fegyver és egyúttal időnyerés is, hiszen sértődés közben nincs idő a fontos kérdéseket kitárgyalni. 

Sajnáltatás

A gyakorlott hazudozók képesek arra is, hogy áldozati szerepbe bújva elérjék, hogy mindenki őket sajnálja. Természetesen ehhez újabb hazugságok gyártása szükségeltetik, de mi az nekik a sok színes történet mellett. Mindenesetre, ha már ezt tapasztalod és kezded megkérdőjelezni magad, jusson eszedbe, hogy nem veled, vagy az ítélőképességeddel van baj. Elképzelhető, hogy valaki épp most próbál átejteni téged.

Szokatlan testbeszéd

Egyes hazugságvizsgálatok során nem hiába figyelik a testbeszédet. Testünk jóval több mindent elárul rólunk, mint azt elsőre gondolnánk. Például azt is, ha hazudunk. Egyből furcsán, kezdünk el viselkedni, testbeszédünk az addigitól szokatlan és feltűnő lesz, ami már egyből árulkodhat is esetleges füllentésekről. Ezt néha-néha kordában lehet tartani, de egy idő után már lehetetlen küldetés. Árulkodó jel lehet a túl intenzív, nagy kézmozdulatok, folyamatosan járó lábak, ajkak rágása, izzadás, vagy a vakarózás is.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!