Mindig csodáltam a hatalmas levendulabokrokat és nem gondoltam, hogy egyszer nekem is lesznek –legalábbis ekkorák. Pedig a levendula gondozása sem sok időt, sem szakértelmet nem követel, bár az tény, hogy ez a növény sem érzi mindenhol jól magát.
De mihez kezdj a friss virágokkal? Én szeretem, hogy ilyen sokáig nyílnak, mert rengeteg méhet, lepkét és más rovarokat is vonzanak az udvarba, de mivel valósággal ontják a bokrok a virágokat, egy-egy csokorral szoktam szedni belőlük. Az alábbi finomságokba és szépségápolási termékekbe te is rögtön bele fogsz szeretni, ha szereted a levendulát!
Levendulaszörp
Az egyik legelső dolog, amit a levendulából készítettem, a szörp volt. Egy kicsit másként csinálom, mint a többi szörpöt, de semmivel sem bonyolultabb, vagy éppen nehezebb az elkészítése, úgyhogy bátran láss neki!
Kicsit így is hagyd állni, végül főzd fel 1 kg cukorral az így kapott, illatos folyadékot, és tedd sterilizált üvegekbe.
Levendulás sárgabaracklekvár
A családban nagy kedvenc a sárgabaracklekvár, amihez kiválóan passzol a levendula virága. A szokásos módon szoktam megfőzni a sárgabarackot, ami nálam annyit tesz, hogy kimagozom, felteszem főni cukorral, kevés citromsavval, majd ha egyet rottyant, beleturmixolom a gyümölcspektint.
Nem kell belőlük sok, hiszen nagyon intenzív az ízük, ami idővel összeérik a sárgabarackkal a kamrapolcon. Sterilizált üvegekbe, nagyon forrón kell eltenni, így tartósítószer sem kell hozzá.