Házi dezodort készítettem és imádom! Íme a recept

Házi dezodort készítettem és imádom! Íme  a recept

Címlap / Stílus / Test / Házi dezodort készítettem és imádom! Íme a recept

Társadalmi elvárás, hogy ne legyen izzadságszagunk, ne legyen folt a ruhánkon, úgy létezzünk, mintha nem is izzadnánk. Az izzadásgátlás viszont azért egészségtelen, mert az izzadsággal méreganyagok is távoznak a szervezetünkből. 

Jó, ha tudod

Az izzadság önmagában nem büdös, hiszen jórészt vízből áll. Ugyanakkor a bőrünkön élnek baktériumok, amelyekkel az izzadság érintkezik, így kialakul a nem kívánatos testszag. Ez minden embernél más és más, hiszen a baktériumflóránk is különbözik. Az életmód, a táplálkozás, környezeti hatások, a személyes higiénia, sőt még egyes gyógyszerek is mind meghatározzák a testszagot. 

A sok-sok izzadásgátló dezodor olyan alumíniumsókkal és más vegyszerekkel van tele, amelyek gátolják az izzadást, szagtalanítanak is, szóval működőképesek arra, amire akarjuk, de a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait erősen korlátozzák. A megoldás az alumíniummentes, natúr deó. 

A te saját deód

A drogériákban kapható összes natúr vagy natúrnak mondott terméket végigpróbáltam, rendeltem méregdrága webshopokból, de igazán egyik termék sem győzött meg. Eldöntöttem, hogy megcsinálom a saját dezodorom, hiszen ez nem egy olyan bonyolult eljárás, mindenki egy egyszerű konyhában, néhány mindennapi eszköz segítségével meg tudja csinálni. A minőségi alapanyagokat be lehet szerezni interneten, úgyhogy érdemes belevágni. 

Sokáig kísérleteztem, hogy alkossak egy olyan receptet, ami nálam jól működik. Ehhez jól meg kellett ismernem az összetevőket, valamint a testem jelzéseit is az egyes anyagokra. Még a teljesen natúr, vegyszerektől mentes kence is okozhat bőrproblémákat. Fontos tehát, hogy időt szánj a kísérletezésre. Ez nem könnyű feladat, mert sok mindenre kell figyelned, azonban, ha végigcsinálod, akkor fellélegezhetsz, mert nem mérgezed a tested mindenféle vegyszerekkel izzadásgátlás címszóval.

istockphoto

Lássuk az összetevőket!

A deók címkéjét fürkészve rájöttem, hogy majdnem mindegyiknek tiszta szódabikarbóna az egyik fő összetevője. Ez a sokoldalúan használható szer azonban bőrirritációt válthat ki az arra érzékenyeknél. Viszkető, vörös foltok, kellemetlen fájdalom lehet a vége. Azonban a legtöbb ember esetében fantasztikus egy dezodorban, hiszen magába zárja a nedvességet, így komfortos érzetet nyújt. A probléma az, hogy a bolti natúr deók hatalmas mennyiségű szódabikarbónát tartalmaznak, amire semmi szükség. Kevés is elég belőle, sőt, teljesen ki is lehet hagyni.

A másik gyakori összetevő a dezodorok INCI listáján a kukoricakeményítő. Fokozza a szódabikarbóna hatását, a hintőporok alapja is.

Valamilyen növényi vaj, például kókusz- vagy shea vaj. Természetesen lehet többféle vaj is a deóban. Ezek segítenek abban, hogy a dezodor jól kenhető legyen, emellett hidratálják és ápolják is a bőrfelületet.

A kedvenc illóolajodra is szükséged lesz, hiszen az adja majd a házi készítésű deód ellenállhatatlan illatát. Vannak olyan illóolajak, amelyek segítenek meggátolni a testszagot okozó baktériumok elszaporodását. Ilyen például a teafa és a levendula olaja, de a zsálya, a rózsamuskátli, a rozmaring és a citrom illóolaj is antibakteriális hatású. Ezeket akár keverheted is, de természetesen lehet más illóolaj is a deódban. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást