Házasságmentés 7 lépésben. A házassági tanácsadó tanácsai

Házasságmentés 7 lépésben. A házassági tanácsadó tanácsai

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Házasságmentés 7 lépésben. A házassági tanácsadó tanácsai

Mikor érdemes megmenteni egy házasságot? A szakértő szerint akkor, ha mindkét partner hajlandó megtenni mindent, ami csak szükséges ahhoz, hogy a házasság túllendüljön a mélyponton.

Susan Heitler, Ph.D., házassági tanácsadó arra specializálódott, hogy a pároknak megmutassa az erős, hosszantartó és szeretetteljes házasságok titkait. Tudja, hogy nem minden pár, vagy éppen házasság egyforma, mégis össze tudott állítani egy listát, ami segíthet lépésről lépésre megmenteni a kapcsolatot.

Susan szerintm amikor egymásba szeretettek, úgy tűnhetett, hogy a szerelem, a vonzalom tart össze benneteket. De idővel biztosan rájöttetek, hogy a szeretet sokkal mélyebbre vezetett, de ez nem hátrány, hanem előny, hiszen a szerelem múlandó, és önmagában nem is képes helyrehozni a kapcsolatot. 

Első lépés: ideje a rosszra koncentrálni!

Susan szerint a negatív érzelmek nem feltétlenül rosszak még párkapcsolaton belül sem, hiszen betekintést nyújtanak a valódi probléma gyökeréhez – márpedig ez az, ami valóban segít, ha tisztázni szeretnétek a nézeteltéréseiteket. Az első lépés tehát az, hogy koncentráljatok a negatív érzelmekre ahhoz, hogy jobb legyen a házasságotok!

A házasság megmentése
Luka TDB/istockphoto.com

Második lépés: akár egyedül is megmentheted!

A szakértő szerint nagyon sokan – mind a hétköznapi emberek, mind a tanácsadók – azzal rontják el a házasság megmentésére vonatkozó törekvéseiket, hogy azonnal arra gondolnak, miként vonhatnák be a másikat. Benned is megfordult már a gondolat, hogy bele sem vágsz az egészbe, mert a férjed úgyse lenne vevő rá?

Susan szerint félre kell tenni ezt a gondolatmenetet, hiszen akkor is várható a változás, ha először csak az egyik fél tesz lépéseket a cél érdekében. Mivel a párok egyfajta szimbiózisban élnek, az ellenállóbb tag is automatikusan változni fog. Ez furcsának tűnhet, de gondolj csak bele! Lehet veszekedni valakivel, aki eldöntötte, hogy azon a napon nem hajlandó vitatkozni? El lehet rontani a kedvét annak, aki elhatározta, hogy azon a napon folyton mosolyogni fog?

Egy ideig lehet, hogy tiltakozik ez ellen a párod, de ha kitartasz, Susan szerint ő is megváltozik. Ha viszont nem hajlandó elfogadni a törekvéseidet, akkor az egyértelmű mutatója annak, hogy a férjed már nem elkötelezett a kapcsolatotok iránt. 

Harmadik lépés: készíts listát!

Susan azt tanácsolja, készíts listát arra vonatkozóan, milyen területeken érzed reménytelennek a házasságodat. Jogod van haragudni, de nem kell, hogy ez a harag harcba forduljon át, mert onnan csak egy karnyújtásnyira van a kilátástalanság.

Tedd fel magadnak a kérdést: „Miért érzem magamat dühösnek?” Írd le, miről vitatkoztatok, mik azok, amik szerinted megoldhatatlanok, végül pedig vedd fel a listára azokat a tulajdonságokat, amik irritálnak a férjedben. Így sokkal tisztábban fogsz látni!

A házasság megmentése listaírással
Jacob Ammentorp Lund/istockphoto.com

Negyedik lépés: helyezd vissza a hangsúlyt magadra!

Figyeld meg, hogy amikor a hangsúly azon van, mit csinál a férjed (vagy éppen mit nem csinál), akkor pontosan mi dühít fel. Ez segít, hogy elmozduljon a hangsúly, és ne kifelé irányuljon a haragod, hanem átforduljon és rávilágítson az aggodalmaidra, a vágyaidra.

Mit is jelent ez? Susan említett egy példát: „Azt akarom, hogy végre hagyjon fel ezzel az undorító szokásával és rakjon rendet maga után!” helyett „Szeretnék megoldást találni arra, hogy rendezettebbé váljon az otthonunk.” A szakértő úgy véli, azzal, hogy önmagadra összpontosítasz, a haragodat automatikusan háttérbe szorítod, és eleve másként tudsz a partneredhez szólni.

A támadás sajnos védekezést, hárítást, vagy ugyancsak támadást szül, ami elviszi az energiát. Helyette közösen kellene megvizsgálni, mit tehetnétek másként, hogyan tehetnétek egy-egy lépést a kapcsolatotok megmentése érdekében. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»